Flowmetri
Flowmetri er en undersøkelse som benyttes til å måle kraften på strålen og hvor lang tid det tar å tømme blæren.
Undersøkelsen benyttes dersom legen (urologen) ønsker å vurdere blærefunksjonen din.
Sjekk priser og ventetider innen «Flowmetri»
Hva er flowmetri?
Flowmetri er en undersøkelse som benyttes til å kartlegge kraften i urinstrålen og hvor godt urinblæren tømmer seg. Spesielt kan undersøkelsen være nyttig dersom du opplever treg stråle, eller dersom du ikke klarer å tømme blæren helt.
Undersøkelsen foregår ved at du later vannet i en trakt som registrerer hastigheten og volumet på urinen som passerer. Selve undersøkelsen tar altså bare noen sekunder til et par minutter. Flowmetri utføres gjerne hos urolog (spesialsit i sykdommer i urinveier og mannlige kjønnsorganer).
En av de vanligste årsakene til treg stråle er godartet prostataforstørrelse. Andre årsaker kan være prostatakreft, arrdannelse i urinrøret og skade på nervesystemet som styrer urinblæren.
Hva måles ved flowmetri?
Ved flowmetri måles hvor mye urin som kommer ut per sekund i forbindelse med vannlating. Slik får legen registrert både mengden urin som tømmes ut under én vannlating, og ikke minst hastigheten eller "trykket på strålen".
Den kanskje viktigste informasjonen legen får ut av flowmetri undersøkelsen er den maksimale hastigheten på vannlatingen eller maksimale kraften i urinstrålen. Svakere kraft i strålen kan skyldes en blokkering slik som kan oppstå dersom du har forstørret prostata, eller at muskulaturen i urinblæren ikke fungerer som den skal.
Flowmetri gir slik legen svaret på:
- Hvor mye urin du kan ha i blæren før du får trang til å late vannet
- Hvor lang tid du bruker på å tømme blæren
- Hvor mye kraft det er i strålen
- Om blæren tømmer seg helt
Hvordan utføres flowmetri?
Før du begynner undersøkelsen skal urinblæren være normalt fylt, det vil si at du skal føle at du har behov for å late vannet.
Under vannlatingen skal du tisse i en trakt. Innebygget i trakten sitter det et måleapparat som registrerer hvor mange milliliter urin som passerer per sekund. Slik registrerer apparatet både den totale mengden urin og hvor hurtig vannlatingen skjer.
Etter undersøkelsen vil lege eller sykepleier gjerne foreta enten en blærescanning eller ultralydundersøkelse av urinblæren for å se hvor mye urin som er igjen i urinblæren. Dersom urinblæren fungerer normalt, skal den være helt tom etter vannlating.
Selve undersøkelsen er altså over på noen sekunder til et par minutter.
Årsaker til nedsatt kraft i strålen
Flowmetri kan være en nyttig undersøkelse dersom du opplever vannlatingsplager som treg stråle, at du må trykke mens du later vannet eller dersom du føler at du ikke får tømt urinblæren helt.
Den vanligste årsaken til treg vannlatning er godartet prostataforstørrelse.
Andre årsaker til nedsatt kraft i strålen kan være:
- Urinveisinfeksjoner
- Striktur eller arrdannelse i urinrøret
- Nevrogen blære (urinblære som ikke trekker seg sammen som den skal)
- Prostatakreft
- Urinblærekreft
Komplikasjoner ved flowmetri
Flowmetri er en fullstendig trygg undersøkelse uten risiko for bivirkninger eller komplikasjoner.
Andre undersøkelser
Flowmetri gir legen nyttig informasjon om blæren er i stand til å tømme seg på en normal måte, eller om strålen er svakere enn normalt. Spesielt kan undersøkelsen avdekke om blæremuskulaturen ikke fungerer som den skal eller om det finnes blokkeringer som arrdannelser i urinrøret eller forstørret prostata.
Dersom legen ønsker å vurdere innsiden av urinrøret og urinblæren for å se etter sykdommer som polypper, steiner i urinblæren og kreft i urinblæren, er derimot cystoskopi den mest egnede undersøkelsen.
Cystometri er en undersøkelse som gir legen informasjon om hvordan urinblæren fungerer også når den fylles med urin. Cystometri er spesielt godt egnet til å påvise om eventuelle vannlatingsplager kan skyldes skade på nervesystemet som styrer urinblæren.