Chalazion
Chalazion er en godartet og vanligvis smertefri kul på innsiden av øvre eller nedre øyelokk.
I mange tilfeller forsvinner kulen på øyelokket av seg selv eller med egenbehandling, men noen ganger er behandling hos øyelege nødvendig.
Sjekk priser og ventetider innen «Øyelege»
Hva er chalazion?
Chalazion er en smertefri, godartet cysteaktig kul som kan utvikle seg på det øvre eller nede øyelokket. Tilstanden oppstår dersom kjertler i øyelokket blokkeres slik at det fettaktige innholdet ikke kan tømmes ut. Ofte oppstår chalazion i etterforløpet av betennelsestilstander i øyelokket som blefaritt og sti på øyet.
Oftest er kulen blek og smertefri, men noen ganger kan den være rød og smertefull i startfasen.
Små chalazia trenger ingen behandling og vil gjerne gå tilbake av seg selv. Egenbehandling med varme omslag og lett massasje av øyelokket vil også kunne være tilstrekkelig på litt større kuler. I noen tilfeller er det derimot nødvendig med behandling hos øyelege for å drenere ut innholdet i kulen.
Hvilke symptomer gir chalazion?
Chalazion er i de aller fleste tilfeller en uøm kul som utvikler seg på innsiden av det øvre eller det nedre øyelokket.
Dersom kulen er svært liten, gir den typisk ingen symptomer eller plager. Noen ganger kan den derimot vokse seg større og derfor bli kosmetisk skjemmende. Spesielt store chalazion kan både blokkere for synet og gi midlertidige synsforstyrrelser fordi de trykker på hornhinnen og medfører skjeve hornhinner (astigmatisme).
Det er normalt ingen infeksjon med bakterier eller virus i et chalazion, noen ganger kan det derimot utvikle seg en slags betennelsestilstand i fravær av virus og bakterier, denne tilstanden kalles for et granulom. Ved en aktiv betennelse kan granulomet utvikle seg til å bli rødt og smertefullt.
Hva er årsaken til chalazion
Chalazion skyldes at en av de små oljeproduserende kjertlene på øyelokkene tilstoppes. Disse kjertlene kalles for meibomske kjertler og har en viktig funksjon for å smøre øyets overflate med en oljeaktig væske som hindrer utvikling av tørre øyne.
Chalazion oppstår gjerne etter en tilhelet betennelse i øyelokket som sti på øyet og blefaritt. Også personer med rosacea har også økt risiko for utvikling av chalazion.
Når bør du oppsøke lege?
Chalazion er en godartet kul på øyelokket som ikke er farlig. Dersom du opplever kulen som kosmetisk skjemmeende, eller dersom den gir ubehag eller synsplager, bør du derimot kontakte lege.
Også dersom kulen vokse, eller du er usikker på diagnosen, bør du kontakte lege for å stille en sikker diagnose.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen chalazion stilles vanligvis enkelt hos lege siden den karakteristiske bleke kulen på øyelokket avslører diagnosen.
Dersom kulen kommer tilbake etter behandling hos øyelege, vil man i noen tilfeller ta vevsprøve fra innholdet for å sikre at det ikke er utviklet seg kreft.
Hvordan behandler man chalazion?
De viktigste behandlingene av chalazion inkluderer:
- Egenbehandling
- Operasjon
- Injeksjon med steroider
Egenbehandling
Egenbehandling av chalazion utføres ved hjelp av varme omslag på øyelokket som plasseres i 10-15 minutter 4 ganger per dag. Hensikten med de varme omslagene er å frigi innholdet i de meibomske kjertlene slik at kulen tømmer seg. Enkelte anbefaler også at du forsiktig masserer kulen og øyelokket for å mobiliserre ut innholdet i kjertlene.
Det kan være lurt å ha god hygiene i bakhodet når du utfører egenbehandlingen. Mange har utviklet chalazion etter betennelsestilstander som sti på øyet eller blefaritt, det er derfor viktig å unngå ny infeksjon på øyelokket.
Operasjon eller injeksjon
Dersom kulen er enten kosmetisk plagsom eller gir ubehag på øyet og du ikke kommer til mål med egenbehandling, kan chalazion enkelt fjernes hos øyelege.
Øyelegen vil i mange tilfeller anbefale å tømme kulen ved å lage et lite på innsiden av øyelokket. Før operasjonen vil legen bedøve øyelokket med lokalbedøvelse. Snittet på innsiden av øyelokket etterlater ingen synlige arr og tillater legen å tømme ut innholdet i den tilstoppede kjertelen.
I noen tilfeller velger øyelegen heller å sprøyte betennelsesdempende medisiner (steroider) inn i kulen, slik at den lettere dreneres. Hos personer med mørk hud, er risikoen økt for pigmentflekker etter steroidinjeksjon.
Dersom du har bankenforliggende sykdom som rosacea, kan det være aktuelt å behandle også denne tilstanden.