ANNONSE

Laserbehandling hud Elverum

Laserbehandling, også kalt for laser peel og skin resurfacing, benyttes til å redusere aldersforandringer i huden.

Ved hjelp av laser kan man oppnå strammere hud med mindre rynker, samtidig som hudoverflaten blir glattere og jevnere. I mange tilfeller kan laserbehandling være et alternativ til kirurgi.

Laserbehandling hud
Illustrasjon: Laserbehandling hud
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Laserbehandling hud»

Hva er laserbehandling av rynker og solskadet hud?

Laserbehandling av huden er en kosmetisk behandling som benyttes til å redusere rynker og andre effekter av solskadet hud. Noe avhengig av hvilke lasertype som benyttes, oppnås glattere hudoverflate med færre pigmentflekker samtidig som rynker og linjer i huden strammes opp og reduseres.

Vanlige områder å behandle:

  • ansikt
  • øyelokk
  • bryst og utringning
  • hals
  • hender
(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg for laserbehandling av rynker?

Laserbehandling av rynker og solskadet hud har øket i popularitet og omfang de siste årene. Dette skyldes økt fokus på kosmetikk og skjønnhet, i tillegg til at laserteknologien og kunnskapen innen laserbehandling har blitt bedre.

Dersom du har milde til moderate aldersforandringer som pigmentflekker og rynker i huden, kan laserbehandling være godt egnet for deg. Effektene du kan forvente å oppnå er:

  • Fine linjer og uregelmessigheter i hudoverflaten reduseres
  • Mindre og moderate rynker i huden utbedres og huden får et fastere preg
  • Aldersforandringer i huden og solskadet hud forbedres
  • Pigmentflekker blir mindre tydelige eller forsvinner
  • Vorter og små hudutvekster forsvinner eller blir mindre tydelige

Dersom du har betydelige rynker og stor grad av overskuddshud, vil laserbehandling alene derimot ikke være tilstrekkelig. I så fall vil operasjoner som hals og ansiktsplastikk hvor man fjerner overskuddshuden kirurgisk være mer egnet. Mange kombinerer også vanlig operasjon med laserbehandling i etterkant for aller best resultat. Her er det viktig at du diskuterer med legen hvilke behandling(er) som er aller best egnet for din hud og dine ønsker.

I tillegg er det viktig å være klar over at personer med svært mørk hud bør være varsomme med laserbehandling. Mørkere hud gir nemlig økt risiko for bivirkninger som pigmentskade (se mer under bivirkninger).

Forberedelser til laserbehandling

Forberedelsene til laserbehandling vil variere noe av hvilken laser som skal benyttes og av hvilke hudområde som skal behandles. Vanlige forberedelser ved mange klinikker og lasertyper er:

  • Du bør helst slutte å røyke minst 2 uke før behandlingen. Røyking reduserer blodtilførselen og tilhelingsevnen i kroppen og øker derfor risikoen for bivirkninger som arrdannelse og infeksjon.
  • Mange klinikker skriver ut resept på forebyggende antibiotika og anti-virus medisiner, noe avhengig av hvilke område i huden som skal behandles og hvilken laser som benyttes. Medisinene reduserer risikoen for bakteriell infeksjon og for utbrudd av herpes virus.
  • Behandlingsdagen vaskes huden med en bakteriedrepende såpe som kalles Hibiscrub. Dette gjøres for å fjerne bakterier i huden og redusere risikoen for at det skal oppstå infeksjon.
  • Unngå bruk av sminke behandlingsdagen.
  • Ved mange av laserbehandlingene skal du møte fastende.
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan oppnås penere hud med laserbehandling

Noe av det som gjør det vanskelig å velge riktig behandling er at det finnes svært mange ulike typer lasere på markedet. Dessverre er det også mer som skiller laserne enn at de har ulike produsenter, de har også fundamentalt forskjellige virkningsmåter. Dette innebærer at både selve behandlingen, nedetiden (tilhelingstiden) i etterkant og ikke minst resultatet, vil være svært ulikt avhengig av hvilke laser som benyttes.

Grovt sett kan man dele laserne som benyttes inn som følger:

  • Ablative lasere
  • Fraksjonerte ablative lasere
  • Ikke-ablative lasere
  • IPL eller annen lysbehandling.

Som en tommelfingerregel kan man si at jo mer dramatisk behandlingsresultat en laser leverer, jo større er bivirkningene og jo lengre er nedetiden. Laserene ovenfor er nummerert etter styrke i synkende rekkefølge (de ablative laserne er sterkest, mens IPL og lysbehandling er minst effektivt.

Ablative lasere

En ablativ laser varmer opp det ytterste hudlaget (epidermis). Oppvarmingen gir en eksfolierende effekt (litt som ved kjemisk peeling) hvor deler av epidermis fordamper og faller av. Slik gis det plass for et nytt, friskt hudlag. På denne måten oppnås reduserte rynker og porer i huden, samtidig som pigmentflekker og andre endringer ved solskadet hud avtar. Behandlingen gir altså tildels store forbedringer i hudens overflate og tekstur.

I tillegg virker laseren på det midterste hudlaget (dermis). Her stimuleres støttevevet og produksjonen av bindevevsproteinet kollagen. Kollagen finnes naturlig i huden og gir den økt spenst, fasthet og elastisk preg. Ved å øke hudens kollageninnhold oppnås derved en strammere hud med mindre rynker.

De mest benyttede ablative laserene på markedet i dag er CO2 laser og Er:YAG laser.

Fraksjonerte ablative lasere

Fraksjonerte ablative lasere er egentlig en undergruppe av de ablative laserene. Det som skiller dem ut er at de ikke sender ut en samlet laserstråle mot huden, men i stede er denne laserstrålen delt opp i mange små, tynne laserstråler. Dette betyr at laseren treffer huden som et rutenett hvor store deler av hudoverflaten spares. Dermed reduseres belastningen på huden og nedetiden blir betydelig kortere. I tillegg er risikoen for bivirkninger lavere enn ved de rent ablative laserene.

Ikke ablative lasere

Mange klinikker benytter såkalte ikke-ablative eller non-ablative lasere. Disse har gjerne liten eksfolierende effekt (peeling effekt) på det ytterste hudlaget. Effekten på det dypere hudlaget er derimot relativt lik. Behandlingen vil altså stimulere til økt kollagenproduksjon, som bidrar til en strammere hud med noe færre rynker. Siden hudoverflaten spares er nedetiden ofte tilnærmet null, typisk kan du gå på jobb eller treffe venner umiddelbart etter behandlingen. Disse laserene gir derimot mindre dramatisk effekt enn de kraftigere ablative laserene, i tillegg er det vanlig at du må gjennom flere behandlingsserier for ønsket effekt.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandling med de kraftige ablative laserene gjøres av lege med spesiell kompetanse og erfaring innen denne type prosedyrer. Det er vanlig at man tar bilder av huden din i forkant, slik at man senere kan sammenligne disse med resultatet.

Rynkebehandling av større områder (som hele ansiktet) med ablative lasere gjøres gjerne i lett narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Behandling av mindre områder, som rundt øynene eller rundt munnen, eller behandling med andre lasertyper, krever enten bare lokalbedøvelse eller ingen bedøvelse overhodet. Selve laserbehandlingen tar alt fra 10-15 minutter til 2 timer, avhengig av hvor stort hudområde som skal utbedres.

Dersom du har blitt behandlet med ablativ laser er det vanlig at huden dekkes med steril bandasje etter at laserbehandlingen er over. Ved bruk av ikke-ablative lasere og såkalte "lunc time facelift" kan du gå fra klinikken uten bandasje eller andre beskyttende tiltak.

(Tjenester / behandlinger)

Etter laserbehandlingen

Forløpet etter laserbehandling er helt avhengig av hvilken type laser som er benyttet, det vil si om du behandles av en kraftig ablativ laser, eller av de mildere ikke-ablative laserene.

Ablativ laser

De første 1-3 dagene er det vanlig at huden er hoven i tillegg til at den væsker. I denne perioden er det svært viktig at du tar godt vare på huden din. Den bør gjerne smøres med steril fet vaselin mange ganger daglig (gjerne også 1-2 ganger om natten) for å hindre uttørring. Det kan også være lurt at du ligger med hode litt høyt om natten for å redusere hevelsen. Mange utvikler gul skorpedannelse i huden de første dagene, dette er naturlig. Du bør derimot ikke pirke eller plukke på skorpene, da dette kan øke risikoen for infeksjon og arrdannelse. Dersom du smører huden godt og unngår uttørring, opplever de fleste ingen store ubehag. Mange beskriver følelsen som en "lett solforbrenning". Ved behov får du derimot gjerne resept på milde smertestillende tabletter.

Etter 3-4 dager er det vanlig at hevelsen og skropedannelsen avtar. Når hevelsen og de gule skropene forsvinner helt, kan du begynne å benytte mindre fete kremer enn vaselin, mange anbefaler rød Apobase (men sjekk dette med behandlende lege).

Etter ca. 10 dager er huden i utgangspunktet tilhelet, det vil si at den har rukket å lage et tynt lag med ny hud. De fleste kan da gjennoppta arbeid og treffe venner, det vil si at den såkalte nedetiden er over. Huden er likevel fremdeles svært sårbar, så du bør være forsiktig med soling, kald og tørr luft og sminke. Først etter ca. 3 måneder har huden gjennvunnet full styrke. Lett rødhet i huden kan vedvare i inntil 1 år i noen tilfeller.

Mindre kraftige lasere

Milde lasere med liten eller ingen peeling effekt gir betydelig kortere nedetid enn de ablative laserene gjør. Noen av de aller mest skånsomme på markedet i dag er de fraksjonerte ikke-ablative laserene. Behandlingen Clear Lift med laseren Alma Harmony XL PRO er et eksempel på et såkalt "lunch time facelift" hvor du kan gå rett på jobb eller ut blant venner etter behandlingen, uten at huden utvikler rødhet eller sårdannelse. Til gjengjeld er behandlingsresultatet mindre dramatisk enn ved kraftige lasere, og ofte må du gjennom flere behandlingssekvenser for ønsket resultat.

(Tjenester / behandlinger)

Mulige bivirkninger med laserbehandling av huden

Som følge av ny laserteknologi vil stadig færre oppleve komplikasjoner som følge av behandlingen. Ingen metoder er derimot helt uten risiko for bivirkninger. Dersom du vurderer laserbehandling av huden din bør du vite om de vanligste bivirkningene:

  • Oppblussing av acner (kviser)
  • Hudinfeksjon med bakterier
  • Oppblussing av munn herpes
  • Hyperpigmentering (utvikling av mørke pigmentflekker i huden)
  • Hypopigmentering (utvikling av lyse flekker i huden med mindre pigment enn omgivende hud)
  • Rød hud som kan vedvare etter ett år (dette er svært sjelden)
  • Arrdannelse i huden. Forekomsten av arrdannelse er betydelig redusert etter som laserteknologien har blitt bedre de senere årene.
(Litteratur)
ANNONSE