Fotterapeut Troms
Fotterapeut er autorisert helsepersonell med utdannelse innen forebygging, utredning og behandling av sykdommer og plager som rammer føtter og negler.
Fotterapeuten kan gi deg gode råd innen fothygiene, valg av skotøy og korrekt gangavvikling. I tillegg kan du få hjelp til utredning, behandling og forebygging av mange sykdommer som rammer føttene.
Sjekk priser og ventetider innen «Fotterapeut»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Hva er en fotterapeut?
Fotterapeut er offentlig godkjent (autorisert) helsepersonell som har inngående kunnskap innen forebygging og behandling av sykdommer og plager som rammer føtter og negler. Fotterapeuten vurderer foten som en helhet, det vil si både negler, hud, muskulatur og skjelett. Fotterapeuten har også kunnskap om bruk av korrekt skotøy og riktig gangmønster. For å tilby best mulig utredning og behandling av pasientene, samarbeider ofte fotterapeuten med annet autorisert helsepersonell, som leger, ortopedingeniører, kiropraktorer og fysioterapeuter.
Forskjell fra fotpleie
For å bli autorisert fotterapeut kreves 3 årig utdanning innen fotterapi. Dette er en beskyttet tittel, det vil si at kun autoriserte fotterapeuter kan kalle seg for fotterapeut.
Mange blander og forveksler fotterapi med fotpleie, selv om dette er to forskjellige typer tjenester. Fotterapi utføres hos autorisert fotterapeut. Fotterapi kan ha fokus på kosmetikk og velvære, er det først og fremst en medisinsk utredning og behandling av sykdommer og plager som rammer føtter og negler.
Fotpleie er derimot utelukkende en behandling eller terapi som utføres av kosmetiske årsaker, eller for å gi pleie og velvære. Fotpleier er i motsetning til fotterapeut ikke en beskyttet tittel, det vil si at i prinsippet hvem som helst kan kalle seg fotpleier, uavhengig av utdanning og yrkeserfaring.
Hvilke sykdommer og tilstander undersøkes og behandles av fotterapeut?
Sykdommer og plager i føttene er svært vanlig og rammer ca. 3 av 4 normenn én eller flere ganger i løpet av livet. Selv om føttene i utgangspunktet er bygget for å klare normal belastning, vil feil bruk av skotøy, skader, dårlig fothygiene og fotlidelser som hammertå, plattfot og hallux valgus medføre skader og plager som bør behandles.
Fotterapeuten har spesialkompetanse innen utredning og behandling av sykdommer i føtter og nelger. Vanlige tilstander hvor fotterapeuten kan bidra i utredning og eller behandling er ved
- liktorn og hard hud under føttene
- fotvorter
- neglesopp
- fotsopp
- inngrodd tånegl
- hallux valgus
- hammertå
- plattfot
- hulfot
I tillegg til utredning og behandling, har fotterapeuten stort fokus på forebygging av ny sykdom og av komplikasjoner til allerede kjent sykdom. Det kan derfor være lurt å få jevnlig undersøkelse og behandling av føttene dine dersom du har kroniske sykdommer som påvirker føtter og negler, slik som ved leddgikt, diabetes, nedsatt sirkulasjon og psoriasis.
Fotterapeuten kan også gi deg gode råd om korrekt bruk av skotøy og å ha fokus på korrekt gange og avviklingsmønster. Feil bruk av skotøy kan på sikt gi belastningsskader i føttene (som hallux valgus og hammertær), men også i andre deler av kroppen som knærne, hofter og rygg.
Under finner du mer informasjon om utvalgte tilstander som kan utredes og behandles hos fotterapeut.
Liktorn og hard hud
Liktorn og hard hud (callus) er områder i huden med forhornet og tykk hud som kan oppstå når huden utsettes for økt trykk og friksjon over tid. De to tilstandene skiller seg fra hverandre ved utseende, lokalisasjon og symptomer
Liktorn er gjerne små, rundformige områder i huden som typisk kan gi smerter når du belaster dem. Liktorn kan oppstå under foten, men også mellom og oppå tærne.Callus ses som større områder under føttene med hard og fortykket hud, og oppstår typisk på områder som utsettes for trykk og belastning, slik som under tåballene og under hælen.
Sentralt i behandlingen av både liktorn og callus er forebygging med korrekt skotøy. I tillegg er god fothygiene og eventuelt bløtgjøring og nedskjæring ofte effektivt. Fotterapeuten kan hjelpe deg med å stille diagnosen, hjelpe deg med å plukke ut korrekt skotøy og å behandle de harde hudpartiene.
Inngrodd tånegl
Inngrodd tånegl er en tilstand hvor nelgen vokser inn i huden omkring neglesengen, i stede for å vokse utenpå huden. Når neglen vokser inn i huden oppstår det betennelse og smerter.
Inngrodd tånegl kan forebygges ved bruk av riktig skotøy, og ikke minst ved å klippe neglene korrekt. Det er viktig å ikke klippe neglene i en for skarp bue (for rundformige). Det er bedre å klippe neglen i mer firkantet form for å unngå at den blir for kort på sidene. Fotterapeuten kan hjelpe deg til korrekt skobruk og korrekt neglestell. I tillegg kan du få behandling av inngrodd tånegl med bøyle eller plate.
Fotvorter
Fotvorter skyldes smitte med et virus kalt for HPV. Fotvortene forsvinner ofte av seg selv innen 1-2 år, men behandling kan være nødvendig dersom de gir kosmetiske eller andre plager, eller dersom de ikke forsvinner av seg selv. Fotterapeuten kan hjelpe deg å forebygge mot fotvorter, og kan bidra i behandling dersom du allerede er rammet.
Fotsopp
Fotsopp er en vanlig tilstand, spesielt hos unge mennsker som er aktive og bruker føttene mye. Soppen smitter ofte dersom du går barbent på gulv i garderober og i svømmehaller. Fotsoppen kan gi kløende og plagsomme utslett, ofte starter utslettet mellom tærne, men kan spre seg til øvrige deler av foten, til neglene og til skrittet.
Fotterapeuten kan hjelpe deg med å stille diagnosen dersom du mistenker at du har fotsopp. Terapeuten kan også gi deg god veiledning i hvordan du kan forebygge mot smitte, anbefale svettehemmende midler og eventuelt sende deg videre til lege ved behov.
Sjekk priser og ventetider innen «Fotterapeut»
Ingen informasjon tilgjengelig...