Xanthelasma
Xanthelasma (xanthelasmer) er små gule eller grå fettavleiringer som typisk utvikler seg i huden omkring øyelokkene.
Tilstanden er spesielt vanlig hos personer med økt fettinnhold eller kolesterolnivå i blodet.
Hva er xanthelasma (xanthelasmer)?
Xanthelasma eller xanthelasmer er små gule eller grå avleringer av kolesterol og fett som kan oppstå like under huden på eller omkring øyelokkene.
Fettavleiringene i huden gir ingen plager, men kan oppleves som kosmetisk skjemmende. Siden en viktig årsak til utvikling av xanthelasmer er økte kolesterolverdier, er det viktig at du oppsøker lege for kartlegging av kolesterol- og fettinnhold i blodet dersom du utvikler denne tilstanden.
De små utvekstene kan fjernes med en rekke ulike behandlingsmetoder, inkludert blant annet frysing, laser, radiofrekvens, kjemisk peeling og operasjon.
Hvilke symptomer gir xanthelasma?
Utvekstene som utvikler seg like undere hude gir ingen symptomer eller plager, men kan av noen oppfattes som kosmetisk skjemmende.
Når bør du oppsøke lege?
Xanthelasma er godartede utvekster i huden omkring øynene og trenger ingen behandling i seg selv.
Utvikling av xanthelasmer har derimot en sterk sammenheng med forhøyede verdier av kolesterol og fett i blodet. Siden vedvarende forhøyet kolesterol øker risikoen for hjerte og karsykdom, bør alle med xanthelasmer oppsøke lege for å sjekke kolesterolverdiene sine og for å kartlegge sin risiko for hjerte og karsykdom.
Hva er årsaken til xanthelasmer?
De aller fleste som utvikler xanthelasmer har forhøyet kolesterol eller forhøyede verdier av fett (triglycerider) i blodet. I noen tilfeller kan tilstanden også utvikle seg hos personer som har lave verdier av det gode kolesterolet (HDL) og høye verdier av det dårlige kolesterolet (LDL), selv om totalkolesterolen (HDL + LDL) er normalt.
Andre risikofaktorer for å utvikle xanthelasma inkluderer:
- Kjønn (kvinne)
- Alder (mellom 30 og 50 år)
- Røyking
- Overvekt
- Høyt blodtrykk
- Diabetes
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles enkelt av legen gjennom vanlig undersøkelse av huden din. De små gule eller grå forhøyningene i huden på eller omkring øyelokkene gir diagnosen.
Siden utvikling av xanthelasmer kan tyde på at du har forhøyede kolesterolverdier i blodet og mulig økt risiko for hjerte og karsykdom, bør legen også teste kolesterolverdiene dine i forbindelse med utredning av xanthelasmer.
Hvordan behandles xanthelasma?
Xanthelasmer er godartede, små forandringer i huden som i seg selv ikke trenger noen aktiv behandling. Dersom du opplever forandringene i huden som kosmetisk skjemmende, finnes det derimot en rekke behandlingsalternativer som kan fjerne dem.
I tillegg til behandling av selve xanthelasmene, er forebygging av hjerte og karsykdom en viktig del av behandlingsstrategien hos personer som utvikler disse hudlesjonene. Kolesterolverdiene bør normaliseres. Ofte vil legen anbefale behandling med kolesterolsenkende medisiner som Statiner.
Fjerning av xanthelasmene utføres med en av følgende behandlingsmetoder:
- Frysebehandling. Frysebehandling kan fryse bort utvekstene.
- Laserbehandling. Laserbehandling er en effektiv metode for behandling av xanthelasmer.
- Operasjon. Hudforandringene kan skjæres bort med kniv (skalpell), men etterlater seg da alltid et arr i huden.
- Radiofrekvensbehandling. Radiofrekvensbehandling fungerer mye på samme måte som laserbehandling.
- Kjemisk peeling. Kjemisk peeling med TCA (trikloreddiksyre) har vist seg effektiv i behandlingen av xanthelasmer.
- Behandling av kolesterolverdiene. I noen tilfeller kan xanthelasmene forsvinne dersom du oppnår normale kolesterolverdier ved hjelp av kolesterolsenkende medisiner.
Fjerning av xanthelasmene utføres gjerne av leger som har erfaring innen kosmetisk behandling samt av øyeleger og av øre-nese-hals leger.