Fotsopp
Fotsopp er en svært smittsom infeksjon som gir et kløende, flassende utslett. Infeksjonen er aller vanligst mellom tærne, spesielt de to ytterste. Det er viktig å behandle fotsopp tidlig med soppdrepende medisiner, for å unngå at infeksjonen blir vanskeligere å kurere.
- HVA ER FOTSOPP
- SYMPTOMER
- ÅRSAKER
- RISIKOFAKTORER
- NÅR SØKE LEGE
- DIAGNOSE
- BEHANDLING
- FOREBYGGING
- RELATERTE TJENESTER
- HVA ER FOTSOPP
- SYMPTOMER
- ÅRSAKER
- RISIKOFAKTORER
- NÅR SØKE LEGE
- DIAGNOSE
- BEHANDLING
- FOREBYGGING
- RELATERTE TJENESTER
Hva er fotsopp?
Fotsopp, som kalles tinea pedis på fagspråket, er en soppinfeksjon som rammer huden på føttene. Soppinfeksjonen oppstår hyppigst mellom tærne, spesielt mellom de to ytterste tærne, men kan også spre seg til resten av huden på føttene.
Huden som er infisert av soppen utvikler typisk et utslett som flasser og skaller av, og som vanligvis gir betydelig kløe. Infeksjonen er smittsom og kan spre seg til andre hudområder hos deg selv, eller til andre personer via infiserte sko, håndduker og gulv. Fotsopp er spesielt vanlig hos tenåringer, særlig gutter. Idrettsutøvere er ekstra utsatt, på engelsk kalles tilstanden faktisk athlete`s foot.
Vanligvis kan fotsopp behandles ved hjelp av soppdrepende medisiner som du selv kan kjøpe på apoteket uten resept. I noen tilfeller kan det derimot være nødvendig med reseptbelagte medisiner i tablettform.
Symptomer på fotsopp
Fotsoppen kan infisere alle hudområder på føttene dine, men er spesielt vanlig mellom tærne. Dette skyldes at huden mellom tærne danner et ideelt tilholdssted for soppen, siden den gjerne er mer fuktig enn på resten av foten.
Hovedsymptomet ved fotsopp er utvikling av et karakteristisk utslett. Utslettet er typisk tørt, skallende og flakaktig på utseende og pleier å gi betydelig kløe. Spesielt vil du kunne oppleve kløe rett etter at du tar av deg skoene og sokkene. I randsonen (ytterst) på utslettet er det vanlig at det oppstår en rød strek i overgangen til frisk hud.
I noen tilfeller utvikles også blemmer og sårdannelser i huden. Blemmene pleier i likhet med utslettet å klø. Huden kan også oppleves som generelt sår og øm. I noen tilfeller kan det oppstå infeksjon med bakterier i tillegg, i så fall blir huden gjerne ekstra hoven, rød og øm, ved slike symptomer bør du derfor kontakte lege.
Årsaker til fotsopp
Fotsopp skyldes som navnet tilsier infeksjon med en type sopp, nemlig dermatofytter. Hovednæringen til dermatofyttene er et protein som kalles for keratin, noe som finnes i store mengder i huden. Dermatofyttene trives ekstra godt i områder som er fuktige og varme. Siden føttene ofte ligger varme og klamme pakket inn i skotøy store deler av dagen, er huden her ekstra utsatt.
Årsaken til at du utvikler utslett dersom du har fått fotsopp er hudens reaksjon på dermatofyttene. Soppen gjør nemlig at huden øker produksjonen av hudceller som vokser mot overflaten. De infiserte hudområdene blir derfor tykkere og skaller og flasser av.
Risikofaktorer for å rammes av fotsopp
Risikofaktorene for å utvikle fotsopp ses i sammenheng med hvilke miljø fotsoppen faktisk trives i; varme, fuktige omgivelser med hudceller. Blant de viktigste risikofaktorene for å utvikle fotsopp er dersom du
- bruker skotøy store deler av dagen
- ikke bytter skotøy ofte
- bruker nylonsokker
- går barføtt på offentlige steder som garderober på treningssentre og gymsaler, badstuer og svømmebaseng
- har diabetes
- ikke tørker føttene dine etter at du har badet eller dusjet
I tillegg har menn større risiko for å smittes av fotsopp enn kvinner, og det synes å være en viss arvelig disposisjon. Det er nemlig slik at ikke alle som er smittet utvikler symptomer eller plager som følge av infeksjonen.
Når bør du søke lege eller fotterapeut?
Fotsopp er i seg selv ingen farlig eller livstruende sykdom, men det er en stor fordel om du forsøker å behandle infeksjonen så tidlig som mulig. Jo lengre du venter jo mer kan infeksjonen spre seg, og jo vanskeligere kan det bli å fjerne soppen. Siden du kan kjøpe soppdrepende midler reseptfritt, kan du forsøke disse før du kontakter lege eller fotterapeut.
Dersom egenbehandlingen ikke fører frem, eller dersom du er usikker på diagnosen, bør du derimot kontakte lege eller fotterapeut for nærmere vurdering og utredning.
I tilfeller hvor du mistenker komplikasjoner, bør du kontakte lege. Dette gjelder dersom du tror at det kan ha oppståt en bakteriell infeksjon i tillegg til soppinfeksjonen. Typiske symptomer på bakteriell infeksjon er forverring av plagene med økende hevelse og rødhet i huden. Andre komplikasjoner er spredning av soppinfeksjonen til andre områder av kroppen. Fotsopp kan spres til
- Hendene. Dette skyldes gjerne at du klør deg selv på utslettet på foten, og at soppen derved sprer seg til fingrene.
- Tåneglene. I mange tilfeller kan fotsoppen spres til tåneglene. Dett er uheldig siden neglesopp er vanskeligere å behandle.
- Lysken. Soppinfeksjon i lysken gir samme symtptomer som fotsopp. Typisk spres soppen via hendene dine eller ved bruk av håndkle.
Sjekk erfaringer og priser hos fotterapeut og lege
Hvordan stilles diagnosen?
Lege eller fotterapeut kan gjerne stille diagnosen bare gjennom samtale med deg og ved å se på selve utslettet. I tvilstilfeller kan legen se på prøver fra huden under mikroskop, eller sende inn prøver til undersøkelse i laboratorie.
Behandling av fotsopp
Behandling av fotsopp gjøres med soppdrepende medisiner, enten kjøpt reseptfritt på apoteket eller ved hjelp av reseptbelagte tabletter.
Reseptfrie medisiner
Det finnes flere typer soppdrepende medisiner som du kan kjøpe uten resept. Disse medisinene har like god effekt og vil fjerne soppinfeksjonen fra huden i ca 7 av 10 tilfeller. Medisinene finnes som spray og som krem. Noe som skiller de ulike reseptfrie medisinene er hvor lang tid det tar før de har oppnådd full effekt og huden er blitt fri for sopp:
Medisiner med stoffet tarbafinin fjerner gjerne fotsoppen raskest, det vil si innen 1-4 uker. Ikke uvanlige bivirkninger er et mildt utslett og lettgradig kløe, men bivirkningene går over når behandlingen er ferdig.
Medisiner med azol (klotrimazol, mikonazol, aconazol og ketokonazol) bruker lengre tid på behandle soppinfeksjonen, vanligvis ca 4-6 uker. Ikke uvanlige bivirkninger er lettgradig kløe og stikking i huden og et rødaktig og skjellende utslett.
Reseptbelagte medisiner
Dersom du ikke kommer til mål med soppdrepende medisiner i form av spray eller krem, vil man vanligvis anbefale at du får medisiner som tas i tablettform. Fordelen med disse medisinene er at de kan virke bedre dersom annen behandling ikke har ført frem. Ulempen er at de gir høyere risiko for bivirkninger som kvalme, diare, hodepine og utslett. Tablettene får du på resept fra lege.
Dersom du har betydelige plager, kan legen også skrive ut resept på steroidkrem. Kremen demper betennelsen og vil redusere ubehag og kløe fra utslettet, men må bare brukes i kombinasjon med soppdrepende medisiner.
Hvordan kan du forebygge fotsopp?
Forebyggende behandling hjelper deg trolig ikke med å fjerne fotsopp dersom du allerede er smittet, men kan hindre at du blir smittet i utgangspunktet. Under finner du gode tips og rutiner til forebygging:
- Vær nøye med å tørke føttene og tærne dine etter at du har badet eller dusjet
- Bruk sokker laget av bommul, ull eller silke fremfor nylonsokker.
- Bytt til rene sokker og strømper hver dag.
- Skift mellom ulike skopar etter et par dager, dette gjør at skoene rekker å tørke helt
- Ikke gå barføtt på steder hvor fotsoppen trives, det vil si garderober på treningssentre og gymsaler, badstuer og svømmebasseng.
- Ikke del sokker, sko eller håndklær med andre dersom de ikke er vasket
- Bruk talkum pulver mellom tærne dersom du er plaget med fotsvette
- Ikke bruk fuktighetskremer eller hudkremer mellom tærne.
- Gå barføtt hjemme for å lufte føttene