Ufrivillig barnløs, konsultasjon Stokke
Dersom man ikke oppnår graviditet etter lengre tid enn ett år kan det være lurt å gjennomgå utredning og eventuelt behandling dersom man har et barneønske.
Utredning av kvinnen gjøres hos gynekolog. Vanligvis vil legen teste for kjønnssydkommer, foreta gynekologisk undersøkelse og innvendig ultralyd. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å henvise til- eller utføre tilleggsundersøkelser.
Sjekk priser og ventetider innen «Ufrivillig barnløs, konsultasjon»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Les mer om årsaker til ufrivillig barnløshet her
Vanlige undersøkelser av kvinnen ved ufrivillig barnløshet
Begynnende utredning av mann og eller kvinne ved ufrivillig barnløshet vil i mange tilfeller være tilstrekkelig for å si noe om årsaken til manglende graviditet og for å finne en egnet behandling. I noen tilfeller kan det være indisert å gjøre utvidet utredning for å finne en forklaring på nedsatt befruktningsevne.
Utredning av kvinnen gjøres gjerne hos legespesialist i kvinnesykdommer, gynekolog. Gynekologen vil da ha fokus på å kartlegge følgende:
- Kvinnens sykehistorie, det vil si se på eventuelle tidligere sykdommer, eventuelle tidligere svangerskaper, tidligere operasjoner, faste medisiner og hvilke prevensjon hun eventuelt har brukt.
- Det er viktig å kartlegge om kvinnen har hatt kjønnssykdommer, man vil gjerne også teste for dette på nytt. Kjønnssykdommer som klamydia og gonore kan medføre bekkeninfeksjon og arrdannelse som kan tette igjen passasjen i egglederne.
- Blodprøve på dag 21 av menstruasjonssyklus vil kunne avsløre om du har eggløsning eller ikke. Regelmessig eggløsning er svært viktig for å kunne bli gravid.
- Legen vil gjøre en gynekologisk undersøkelse av kvinnen for å vurdere anatomien til bekkenorganene.
- I de fleste tilfeller vil man også gjøre en indre ultralyd undersøkelse (transvaginal ultralyd) for å se nærmere på livmor, eggstokker og eggledere.
Ofte vil undersøkelsene over være tilstrekkelig for å avklare situasjonen. I tillegg er det viktig at mannen avleverer sædprøve. Dette er gjerne den første undersøkelsen som bør gjøres siden den gir mye informasjon og siden den er svært lett å utføre og analysere.
Utvidet utredning av kvinnen
I noen tilfeller vil man gjøre ytterligere undersøkelser for å forsøke å finne en forklaring på nedsatt fertilitet hos kvinnen. Ved behov for tilleggsundersøkelser må du oftest få ny time og i noen tilfeller undersøkes på annen klinikk.
Utvidet utredning av kvinnen ved ufrivillig barnløshet inkluderer gjerne en eller flere av disse fire undersøkelsene:
- Ultralyd undersøkelse med vann eller kontrast, såkalt vannscanning er en god undersøkelse for å vurdere innsiden av livmorhulen og for å undersøke passasjen gjennom egglederne
- Røntgenundersøkelse (hysterosalpingografi / HSG) - HSG gir mye av den samme informasjonen som ved vannscanning, det vil si at legen kan påvise oppfyllinger i livmorhulen og vurdere passasjen gjennom egglederne.
- Hysteroskopi - hysteroskopi er en kikkertundersøkelse av livmorhulen og inngangen til egglederne. Legen har også mulighet til å fjerne små polypper og muskelknuter under prosedyren.
- Kikkhullskirurgi (laparoskopi) - laparoskopi gjøres i enkelte tilfeller ved ufrivillig barnløshet. Legen kan da se nærmere på livmor, eggstokker og eggledere under operasjonen. Samtidig kan arrvev, cyster og oppfyllinger opereres bort.
Sjekk pris og ventetid for behandling av ufrivillig barnløshet her
Utredning av mannen ved ufrivillig barnløshet
Utredning av mannen er vel så viktig som utredning av kvinnen, siden "feilen" sitter hos mannen i 50 % av tilfellene. I tillegg kan en enkel test som sædanalyse ofte gi svaret på om det er spermiene som er årsaken til manglende befruktningsevne.
Hva vurderes ved undersøkelse av mannen?
- Også hos mannen vil legen kartlegge tidligere sykdommer og spørre om han har kjønnssykdommer.
- Det tas gjerne prøver for å se etter pågående kjønnsinfeksjoner
- Den viktigste undersøkelsen er sædanalyse for å vurdere sædkvalitet
Sjekk priser og ventetider innen «Ufrivillig barnløs, konsultasjon»
Ingen informasjon tilgjengelig...