TVT operasjon Røros
TVT operasjon er et forholdsvis lite kirurgisk inngrep som gjøres ved såkalt stressinkontinens. Kirurgen legger da et bånd under urinrøret som støtter opp og hindrer urinlekkasje. Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse og du kan reise hjem samme dag.
Stressinkontinens oppstår hyppigst hos kvinner, blant annet som følge av svangerskap og barnefødsler, samt hormonelle endringer i overgangsalderen.
Sjekk priser og ventetider innen «TVT operasjon»
Stressinkontinens som ikke lar seg behandle tilstrekkelig godt med egentrening og medisiner bør gjerne behandles ved operasjon. Den vanligste operasjonen for inkontinens generelt og stressinkontinens spesielt er såkalt TVT (tension free vaginaltape) operasjon. Operasjonen benyttes også i noen tilfeller dersom du er plaget med en kombinasjon av stressinkontinens og urgeinkontinens.
Hvordan foregår operasjonen?
TVT operasjonen gjøres gjerne i lokalbedøvelse, det vil si at du er våken under inngrepet. Kirurgen (gynekologen) opererer via skjeden. Først lages et lite snitt i den fremre skjedeveggen (veggen nærmest urinblæren). Via dette lille snittet vil kirurgen legge et bånd under urinrøret som støtter lukkemuskelen. Nå vil legen fylle på væske i urinblæren samtidig som du blir bedt om å øke trykket i magen ved å hoste. Slik kan legen stramme båndet akkurat tilstrekkelig til at du klarer å lage vannet når du ønsker det, men at du unngår unødig lekkasje når du hoster.
I de fleste tilfeller kan du late vannet helt normalt etter et par timer. Stinget i skjeden sys med en tråd som løser seg opp av seg selv innen et par uker.
Selve operasjonen tar ca en halv time. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag, vanligvis 1-2 timer etter operasjonen.
Hvor effektiv er TVT-operasjonen ved stressinkontinens?
Hele 80-85 % av de som behandles med TVT for stressinkontinens blir kvitt plagene sine helt mens ca 40 % av de som behandles for en kombinasjon av stressinkontinens og urgeinkontinens blir kvitt hastverklekkasjen.
Komplikasjoner
TVT operasjon er en forholdsmessig liten operasjon som gjøres i lokalbedøvelse. Risikoen for alvorlige komplikasjoner er derfor lav. Blant komplikasjonene som kan forekomme er skade på urinblæren og blødning i bekkenet. I noen tilfeller strammer kirurgen båndet som skal støtte urinblæren litt for mye, slik at du får problemer med å late vannet etter operasjonen. I så fall kan det være nødvendig med en ny operasjon for å slakke litt på båndet.