Tannbleking Sømna
Tannbleking er en kosmetisk behandling som gir deg hvite tenner. Behandlingen kan utføres ved hjelp av produkter du kan kjøpe på nettet, men de fleste anbefaler å utføre tannbleking i samarbeid med tannlegen.
Etter behandlingen får du bleke tenner i minst 1 år, og i noen tilfeller i over 10 år.
- OVERSIKT
- TANNBLEKING HOS TANNLEGEN
- TANNBLEKING HJEMME
- BEHANDLINGSRESULTAT
- VARIGHET
- KOMPLIKASJONER
- TING DU BØR VITE
- RELATERTE TJENESTER
- OVERSIKT
- TANNBLEKING HOS TANNLEGEN
- TANNBLEKING HJEMME
- BEHANDLINGSRESULTAT
- VARIGHET
- KOMPLIKASJONER
- TING DU BØR VITE
- RELATERTE TJENESTER
Sjekk priser og ventetider innen «Tannbleking»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Hva er tannbleking?
Tannbleking er en kjemisk behandling som gir deg penere og hvitere tenner.
Det finnes flere metoder for tannbleking. Du kan utføre tannbleking på egenhånd ved hjelp av produkter du får kjøpt på nettet, eller du kan få bleket tennene i samråd med tannlegen (såkalt profesjonell tannbleking).
Profesjonell tannbleking
Tannbleking i samråd med tannlege kan utføres på tannlegens kontor, eller som hjemmebehandling etter konsultasjon hos tannlegen.
De fleste anbefaler at bleking av tennene utføres i samarbeid med tannlege som har erfaring innen behandlingen. Slik sikrer du deg størst mulighet for et optimalt resultat og reduserer samtidig risikoen for uønskede bivirkninger eller komplikasjoner.
Bra resultat av tannbleking
De fleste som bleker tennene sine er godt fornøyd med resultatet og opplever at tennene blir hvitere og at eventuell misfarging forsvinner. Tennene vil ofte være hvitere i inntil 10 år etter blekingen, selv om noe av effekten begynner å avta hos de fleste etter 1-3 år.
Tannbleking hos tannlege (på tannlegens kontor)
Profesjonell tannbleking kan utføres i sin helhet på tannlegens kontor. I så fall kan hele behandlingen utføres i én seanse og tar vanligvis bare et par timer. Behandlingen deles inn i følgende sekvenser:
- Forundersøkelse
- Rensing og polering
- Fotografering og fargeprøve
- Bleking
Forundersøkelse
Aller først vil tannlegen foreta en grundig undersøkelse av tennene og tannkjøttet for å avgjøre om du er egnet til å gjennomføre behandlingen. Spesielt vil tannlegen vurdere om du har hull i tennene eller tannkjøttbetennelse, i så fall er det være nødvendig å behandle disse tilstandene før man gjennomfører tannblekingen. Dersom du har ubehandlede hull, kan nemlig blekemiddelet trenge seg inn i tennene gjennom de små sprekkene som hullene danner.
I tillegg vil tannlegen vurdere om bleking av tennene dine vil gi ønsket effekt, for eksempel vil fyllinger og kroner ikke blekes på samme måte som dine egne tenner, noe som må tas med når man skal forsøke å forutse det endelige kosmetiske resultatet.
Rensing og polering av tennene
Dersom du og tannlegen er enige om å gå videre med behandlingen, vil tannlegen eller tannpleier rense og polere tennene dine for å fjerne overfladiske misfarginger, tannstein og ujevnheter på tennene. En god forberedende behandling er viktig for å oppnå et optimalt kosmetisk resultat av selve blekingen.
Fotografering og fargeprøve
Før tannblekingen starter, vil tannlege eller tannpleier ta bilde av tennene dine og eventuelt utføre en fargeprøve. Slik kan du lettere få et objektiv inntrykk av behandlingseffekten i etterkant.
Tannbleking
Tannbleking i Norge utføres vanligvis med et blekemiddel som kalles for hydrogenperoksid. Tannlegen benytter gjerne en blanding (gel) med høyere konsentrasjon av blekemiddel enn hva som benyttes til bleking hjemme. Dette betyr ikke at den endelige effekten blir kraftigere eller mer vedvarende, men at den oppstår raskere.
Før blekemiddelet påførest tennene, vil tannlegen legge på beskyttende materialer omkring tannhalsene og leppene for å beskytte både tannkjøttet og leppene dine mot gelen. Deretter påføres gelen med blekemiddelet på tennene. Gelen skal ligge på i ca. 1-2 timer, noe avhengig av styrken på blekemiddelet og egenskaper ved tennene dine. Mange tannleger benytter nå i tillegg et laserlys til å forsterke effekten av blekemiddelet og forkorte behandlingstiden.
Profesjonell tannbleking hjemme
Tannbleking i samarbeid med tannlegen kan også utføres hjemme. Det vil si at selve blekeprosessen utføres hjemme, mens forundersøkelse, polering og fotografering utføres hos tannlegen i forkant.
Etter forundersøkelse, tannrens og fotografering, vil tannlegen vil i tillegg ta et avtrykk av tennene dine i overkjeven og underkjeven. Dette avtrykket benyttes til å lage en spesialtilpasset skinne som du skal bruke under hjemmeblekingen. Vanligvis tar det ca 1-2 uker før tannblekingsskinnen er klar og du kan starte behandlingen. Tannlegen vil gjerne prøve skinnene i munnen din for å se om de passer, og instruere deg i hvordan du skal utføre hjemmeblekingen.
Blekingen kan utføres enten om natten eller på dagtid. Selv om blekemiddelet som tannlegen utstyrer deg med ved hjemmebleking er kraftigere enn de du får kjøpt uten samarbeid med tannlegen, krever de at du lar blekemiddelet virke minst 2-3 timer eller mer per behandling. Mange utfører derfor behandlingen på natten mens de sover, slik at ikke skinnen og gelen skal forstyrre måltid, jobb eller andre aktiviteter.
Vanligvis må du regne med å gjennomføre tannbleking hjemme i en periode på ca 1-2 uker, før det endelige behandlingsresultatet er klart. Den kraftigste og mest iøynefallende effekten vil du oppleve allerede de første dagene, mens den siste delen av behandlingen i større grad er ment for å gjøre behandlingen mer lengevarende.
Profesjonell tannbleking hjemme eller hos tannlegen?
Det endelige resultatet av tannbleking er i hovedsak likt enten du velger å gjennomføre tannblekingen hjemme eller på tannlegens kontor. Det finnes derimot enkelte fordeler og ulemper ved begge metodene som kan bidra til å avgjøre hvilken metode som passer deg best:
Fordeler med tannbleking hjemme
- Bedre kontroll. Siden blekeprosessen foregår over flere dager til et par uker, vil tennene bli gradvis hvitere over tid. Dette gjør at du har bedre kontroll over prosessen og kan avslutte behandlingen når du er godt fornøyd med det nye smilet ditt.
- Beholde skinnene. Som en del av behandlingen avstøpes det individuelt tilpassede skinner til overkjeven og underkjeven din. Etter blekingen får du beholde skinnene, slik at du kan benytte dem dersom du trenger påfyll eller "fresh up" ved en senere anledning. I så fall trenger du bare kjøpe ny blekingsgele hos tannlegen.
Fordeler med bleking på tannlegekontoret
- Umiddelbart resultat. Dersom du ønsker et hvitere og vakrere smil så raskt som mulig, er det en fordel å utføre behandlingen på tannlegens kontor. Du slipper i så fall å vente på at blekingsskinnene skal støpes (1-2 uker) og på at blekemiddelet skal ha gitt det endelige resultatet (ytterligere 1-2 uker). Ved tannbleking utført på klinikk, er resultatet klart allerede når du forlater klinikken.
- Enklere. Siden behandlingen går raskere og du slipper å benytte skinner, er bleking utført på klinikken generelt en enklere prosedyre å gå gjennom for deg.
Resultat av tannbleking
De aller fleste som velger å gjennomføre tannbleking i samråd med tannlegen er godt fornøyd med resultatet. Du vil oppleve at tennene generelt blir mye hvitere enn før behandlingen, og eventuelle misfarginger vil gjerne forsvinne.
Det er derimot viktig å være klar over at effekten kan variere noe avhengig av egenskaper ved tennene dine og avhengig av hvilket blekemiddel som benyttes. Ofte vil personer med tildels uttalte misfarginger på tennene oppleve større effekt enn de som kun i liten grad har misfargede tenner før behandlingen.
Dersom du har fyllinger, kroner eller implantater, er det viktig å være klar over at disse ikke vil påvirkes av blekemiddelet. Dette er noe både du og tannelgen må ta med i vurderingen før oppstart av behandlingen.
Hvor lenge varer tannbleking?
Tannbleking i samråd med tannlege resulteter i betydelig hvitere tenner hos de aller fleste. I tillegg er effekten av blekingen relativt langvarig. Hos enkelte vil effekten gradvis begynne å avta 1-3 år etter behandlingen, men ca. halvparten opplever at tennene er hvitere i hele 9-12 år.
Hvor varig resultatet blir etter tannbleking er i stor grad avhengig av hvor godt du tar vare på tennene dine etter behandlingen. Nyttige tiltak for å få behandlingsresultatet til å vare lengst mulig inkluderer:
- Reduser eller unngå røyking
- Reduser eller unngå rødvin, kaffe og te
- Reduser fargerik mat slik som karri, chili og gurkemeie
- Utøv god tannhygiene med tannpuss og tanntråd to ganger daglig.
- Bruk gjennomsiktig munnskyll
Vedlikeholdsbehandling
I tillegg til å redusere eller unngå røyk, rødvin og mat som kan misfarge tennene, er det mange som utfører påfyllsbehandling eller "fresh up" en gang per år.
Dersom du tidligere utførte tannblekingen hjemme ved hjelp av skinner stpøt hos tannlegen, kan du benytte de samme skinnene til vedlikeholsbehandling. I så fall trenger du bare kjøpe ekstra blekemiddel hos tannlegen. Ofte er det nok med bleking i 1-2 dager (eller netter) for å få tilbake det opprinnelige resultatet.
Komplikasjoner ved tannbleking
Tannbleking er generelt en trygg behandling med lav risiko for alvorlige komplikasjoner, spesielt når den utføres i samarbeid med tannlege. Bivirkninger og komplikasjoner som kan forekomme ved tannbleking inkluderer ising i tennene og irritasjon av tannkjøttet.
Ising i tennene
Mange opplever ising i tennene under selve behandlingen og den første tiden etterpå. For å redusere risikoen for ising bør du derfor unngå spesielt kald eller varm mat og drikke de første to døgnene etter behandlingen. I tillegg kan det være lurt å benytte fluorskyll etter behandlingen, noe som vil beskytte tennene mot ising.
Noen opplever likevel at isingen blir så plagsom at de må avbryte behandlingen. Dersom du er plaget med ising i tennene på forhånd, bør du konsultere tannlege for å redusere disse plagene før eventuell tannbleking.
Irritasjon av tannkjøttet
Blekemiddelet skal helst ikke komme i kontakt med tannkjøttet eller leppene dine. Dersom du opplever svie eller smerter i tannkjøtt eller lepper, bør du derfor pause behandlingen inntil plagene har gitt seg. Noen opplever at det utvikler seg hvite sviende flekker på tannkjøttet der blekemiddelet har kommet i kontakt med tannkjøttet, disse flekkene forsvinner vanligvis et par minutter etter at du har skylt bort blekemeddelet.
For å unngå at gelen skal komme i kontakt med tannkjøtt eller lepper, er det viktig at du ikke fyller på for mye av gelen i skinnene.
Ting du bør tenke på når du gjennomfører tannbleking
Før behandlingen
- Tannbleking er en trygg behandling som hos de fleste gir betydelig blekere tenner.
- Behandlingen bør likevel helst utføres i samråd med tannlege. Dersom du har sykdom i tannkjøttet eller hull i tennene, bør disse tilstandene utbedres før du bleker tennene.
- Implantater, kroner og fyllinger vil ikke påvirkes av blekingen.
- Tannbleking anbefales generelt ikke dersom du er gravid eller ammer.
Under blekingen
- Unngå produkter som kan misfarge tennene, spesielt under selve behandlingen og i minst 2-3 uker etter et blekingen er ferdig. Dette gjelder spesielt farget mat, rødvin, kaffe, te og røyk.
- Bruk fluorskyll under behandlingen og de første ukene i etterkant. Fluor vil redusere risikoen for ising i tennene.
- Ikke overfyll blekeskinnen med gele, i så fall risikerer du at blekemiddelet kommer i kontakt med tannkjøttet.
- Ikke innta mat mens du har blekeskinnen i munnen.
Sjekk priser og ventetider innen «Tannbleking»
Ingen informasjon tilgjengelig...