ANNONSE

Sterilisering menn Leirfjord

Sterilisering av menn er en svært sikker og vedvarende prevensjonsmetode for deg som er sikker på at du ikke ønsker å bli far igjen.

Sterilisering av menn gjøres med et lite inngrep i lokalbedøvelse hvor sædlederne kuttes (vasektomi). Dette gjør at sædcellene som produseres i testiklene ikke lengre blandes i sædvesken og derfor ikke er å finne i ejakulatet.

Sterilisering menn
Illustrasjon: Sterilisering menn
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Sterilisering menn»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hvem kan sterilisere seg?

I Norge sier loven om sterilisering at alle personer over 25 år har muligheten til å søke om å bli sterilisert. For å kunne levere søknad om sterilisering må du avgi en "begjæring om sterilisering" til lege, vanligvis din fastlege. Legen vil så sende søknad og begjæring til en klinikk eller et sykehus som utfører behandlingen. Skjema og informasjon om Begjøring om sterilisering finner du på Helsedirektoratet sine nettsider.

Personer under 25 år må eventuelt få behandlet sin søknad av en egen nemnd.

Det er viktig at det faktisk er det individet i et parforhold som ikke selv ønsker å få flere barn, som faktisk gjennomgår steriliseringsbehandlingen. Dette er viktig siden behandlingen i de fleste tilfeller er permanent.

Sjekk pris og ventetid for sterilisering for kvinner

Hvordan utføres sterilisering hos menn - vasektomi
Illustrasjon: Hvordan utføres sterilisering hos menn - vasektomi

Hvordan utføres sterilisering hos menn - vasektomi

Hensikten med sterilisering hos menn er å hindre at mannen skal kunne gjøre en kvinne gravid. For at mannen skal kunne gjøre kvinnen gravid må en av sædcellene til mannen nå kvinnens egg og befrukte dette. Mannens sædceller produseres i mannens to testikler. Etter hvert forflytter sædcellene seg til bitestiklene og videre opp langs sædlederen på hver side. Store deler av sædvesken produseres i sædblærene og prostatakjertelen. Ved utløsning utgjør normalt sædcellene en liten, men viktig del av ejakulatet.

Ved sterilisering kuttes sædlederne på hver side, også kalt å "kutte strengen" eller vasektomi på fagspåket. Operasjonen gjør at sædcellene ikke lengre kan forflytte seg fra testiklene og videre oppover langs sædlederne. Etter vasektomi vil derfor etter hvert sædvæsken ikke lengre inneholde sædceller. Dette tar derimot inntil ca 3 måneder siden friske sædceller kan oppholde seg langs sædlederne noen måneder.

Normalt utgjør sædcellen bare ca 5 % av sædvæsken. De fleste menn vil derfor ikke oppleve noen endring i utseende eller mengde av sædvæsken etter sterilisering.

Selve operasjonen utføres i lokalbedøvelse. Inngrepet gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

Hvem utfører sterilisering av menn?

Kirurgen som utførerer sterilisering menn er i de fleste tilfeller urolog, det vil si legespesialist i sykdommer i mannlige kjønnsorganer og i nyrer og urinveier.

Sjekk pris og ventetid for konsultasjon hos urolog

Pris ved sterilisering av menn og kvinner i 2018

Dersom du gjennomgår sterilisering på offentlig sykehus eller hos privat klinikk med offentlig avtale, er prisene i 2018 6 079,- for sterilisering av kvinne og 1 268 ved sterilisering av menn.

Dersom du gjennomfører behandlingen hos privat klinikk uten offentlig avtale, gjelder egne priser som du finner hos hver klinikk.

Fordeler ved sterilisering som prevensjonsmetode

  • Sikker prevensjon. Sterilisering av menn (og kvinner) er en svært sikker prevensjonsmetode.
  • Trenger ingen ytterligere prevensjon. Sterilisering som prevensjonsmetode gjør at partner eller du ikke trenger bruke prevensjon. Kondom bør derimot alltid brukes om du har tilfeldig sex.
  • Ingen merkmar forskjell på ejakulatet. Behandlingen påvirker ikke sædvesken i merkbar grad. Dette skyldes at sædcellene normalt bare utgjør ca 5 % av sædvesken. Behandlingen påvirker heller ikke sexlysten eller hormonnivået i kroppen.

Ulempe ved sterilisering som prevensjonsmetode

  • Komplikasjoner. Som ved alle inngrep er det en liten risiko for komplikasjoner som infeksjon, blødning eller skade, men denne risikoen er svært lav siden steriliseringsinngrepet er lite og gjøres i lokalbedøvelse.
  • Beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Sterilisering gir ingen beskyttelse om kjønnssykdommer, man må fremdeles huske å bruke kondom for best mulig beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer.
  • Permanent. Sterilisering er ofte en permanent behandling.

Før sterilisering

Det er svært viktig å tenke nøye gjennom hva konsekvensene av en steriliseringsoperasjon er, spesielt siden behandlingen i utgangspunktet ikke er reversibel, men vil vare livet ut. Ideelt sett er dette noe både du og din partner bør være enige om, men det kreves ikke noe samtykke fra eventuell partner for å få godkjent søknad om sterilisering.

Kan man reversere sterilisering?

Dersom du angrer på inngrepet kan kirurgen i mange tilfeller reversere steriliseringen ved et inngrep som kalles refertilisering. Ved refertilisering kobler legen sammen den avkuttede sædlederen igjen.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner til sterilisering

Sterilisering av menn er et mindre inngrep enn sterilisering av kvinner. Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse og komplikasjoner er sjeldne. Som ved alle operasjoner kan det derimot oppstå infeksjon eller en liten blødning. I sjeldne tilfeller kan man oppleve ubehag eller ømhet i bitestiklene en tid etter operasjonen.

ANNONSE