Spinal stenose, operasjon Østfold
Operasjon av spinal stenose er en egnet behandling dersom du ikke har tilstrekkelig effekt av egentrening, fysioterapi og smertestillende medisiner.
Spesielt kan operasjonen redusere utstrålende smerter (isjias) og bedre gangdistansen din.
Sjekk priser og ventetider innen «Spinal stenose, operasjon»
Når er operasjon av spinal stenose aktuelt?
I de aller fleste tilfeller ved spinal stenose vil såkalt konservativ behandling (behandling uten operasjon) med trening, smertestillende medisiner og eventuelt behandling fysioterapi og kiropraktor være tilstrekkelig, men i noen tilfeller vil operasjon være nødvendig.
De viktigste årsakene til å behandle spinal stenose kirurgisk er:
- dersom plagene gjør at du har betydelig innskrenket gangdistanse
- ved betydelige smerter som ikke responderer på annen behandling
- ved påvirkning av blærekontroll eller kontroll av endetarmen
I tillegg må symptomene gjerne passe med funn på bildeundersøkelser (MR / CT) slik at man er sikre på at plagene faktisk skyldes tranghet i spinalkanalen.
Mer om spinal stenose
Hvordan utføres operasjonen?
Formålet med operasjon ved spinal stenose er å bedre plassforholdene i spinalkanalen slik at ryggmargen eller nerverøttene ikke lenger kommer i klem.
De vanligste operasjonsmetodene ved spinal stenose er:
- Spinal dekompresjon med laminektomi
- Avstiving av ryggen
- Utstrekking av ryggen
Hvilke metode som anvendes er avhengig av grad og lokalisasjon av trangheten i ryggmargskanalen din og av kompetanse og erfaring hos kirurgen.
Laminektomi
Dette er den vanligste operasjonsmetoden.
Kirurgen (ortoped eller nevrokirurg) fjerner gjerne den bakre delen av ryggvirvelen, kalt buen. Enten fjerner man hele buen på ryggvirvelen eller bare deler av den. I noen tilfeller må man fjerne buen på flere ryggvirvler for å oppnå ønsket effekt. Det kan også være at man må fjerne forkalkede prolaps. Dersom det også foreligger en instabilitet i ryggen kan det være nødvendig med avstivning.
Operasjonen gjøres i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. I dag er det vanlig med såkalt mikrokirurgisk teknikk der kirurgen opererer gjennom et mikroskop. Det er derimot ikke alle tilfeller som kan opereres på denne måten, i enkelte tilfeller må man velge vanlig "åpen" kirurgi.
Fordelen med mikrokirurgisk teknikk er at man trenger mindre åpning for samme behandling, dette gjør at tilhelingstiden kan bli kortere. Mange kan reise hjem allerede samme dag.
Utstrekking av ryggen
Dette er en ny metode som gjøres i lokalbedøvelse. Kirurgen opererer inn en såkalt "spacer" mellom ryggtaggene som gjør at posisjonen til ryggvirvlene i det trange nivået av ryggen alltid er i fremoverbøyd stilling. Siden plassforholdene for ryggmargen er bedre i denne posisjonen vil gjerne trykket på nervevevet opphøre.
Fordelen med denne operasjonen er at du ikke trenger å legges i narkose, inngrepet er minimalt invasivt og du kan reise hjem samme dag. Ulempen er at metoden er ny, man har derfor ikke god oversikt over langtidsresultatene.
Etter operasjonen
Tilhelingstiden etter operasjon vil avhenge av hvilken metode som er benyttet, og av din generelle helsetilstand. Det er derfor nødvendig at du følger instruksjonene fra legen som behandlet deg.
Et vanlig forløp etter operasjon for spinal stenose vil være:
- Dersom man opereres med mikrokirurgisk teknikk vil man ofte kunne reise hjem samme dag. Ved vanlig åpen teknikk kan man gjerne reise hjem etter 2-3 dager.
- Dersom man bruker vanlige sting kan disse fjernes etter ca 7-10 dager.
- Man anbefaler vanligvis lett aktivitet med små turer etter et par dager til 1 uke. Man kan med fordel få veiledning til opptrening hos fysioterapeut.
- De fleste vil ha behov for sykemelding i ca 4-8 uker etter operasjonen, dette vurderes individuelt.
- De fleste er fullt restituert innen 8-12 uker.
Operasjonsresultat
De aller fleste som opereres for spinal stenose har god effekt av behandlingen. Det er derimot verdt å merke seg at operasjonen har størst effekt på utstrålende smerter mot lår og legger, samt på svakhet i beina og innskrenket gangdistanse. Effekten på lokale smerter i korsryggen er mer variabel.