Laser hårfjerning Molde
Laser hårfjerning er den mest effektive behandlingen for å oppnå såkalt permanent hårfjerning. Metoden er rask og effektiv, gir ingen ubehag og gir sjelden bivirkninger.
Vanlige områder å behandle er armhuler, overleppe, hake, legger og bikinilinje. Ofte trenger du 3-10 behandlinger for å oppnå ønsket effekt.
- PERMANENT HÅRFJERNING
- ANTALL BEHANDLINGER
- FORBEREDELSER
- HVORDAN
- FORDELER
- ULEMPER
- BIVIRKNINGER
- LASER ELLER IPL
- LASERTYPER
- VELG BEHANDLING
- PERMANENT HÅRFJERNING
- ANTALL BEHANDLINGER
- FORBEREDELSER
- HVORDAN
- FORDELER
- ULEMPER
- BIVIRKNINGER
- LASER ELLER IPL
- LASERTYPER
- VELG BEHANDLING
Sjekk priser og ventetider innen «Laser hårfjerning»
Hvorfor hårfjerning med laser?
Dersom du ønsker å fjerne uønsket hårvekst på leggene, i ansiktet, under armene eller andre steder på kroppen, vil du etter hvert bruke svært mye tid dersom du benytter midlertidige hårfjerningsmetoder som barbering, voksing, napping eller hårfjerningskrem. Dette skyldes at hårene vokser ut igjen innen kort tid, enkelte steder på kroppen må du behandle flere ganger per uke dersom du ønsker at de skal være hårfrie til enhver tid!
Laser er en av behandlingsmetodene som i stor grad gir såkalt permanent hårfjerning, det vil si at du etter endt behandling ikke trenger å bekymre deg for at hårene vokser ut igjen neste uke. Du kan dermed få en større frihet i dagliglivet og spare mye tid som ellers ville gått med til barbering eller andre midlertidige hårfjeringsmetoder.
I tillegg til at laser hårfjerning gir et vedvarende resultat, er risikoen for bivirkninger som arrdannelse, pigmentforandringer og andre hudforandringer lav.
Behandlingen benyttes både av menn og kvinner.
Er hårfjerning med laser egentlig permanent?
Hårfjerning med laser og IPL (intense pulsed light) er begge effektive metoder for å fjerne uønsket hårvekst, og for å hindre at hårene vokser ut igjen!
Forskning viser derimot at hårene etter lengre tid etter hvert tildels kan begynne å vokse ut igjen. Om dette skjer, og hvor lang tid det tar før det eventuelt skjer, kan variere fra person til person. I noen tilfeller kan det derfor være nødvendig med en såkalt vedlikeholdsdbehandling for eksempel en gang i året, for å opprettholde en varig hårreduksjon.
Hvor mange behandlinger trenger du?
Det er ikke slik at laseren vil fjerne alle hårene etter kun én behandling. Dette skyldes at laseren bare har effekt på hårsekkene som er i en spesifikk vekstfase, noe vanligvis bare en mindre andel av hårsekkene vil være i til enhver tid.
Man må derfor gjerne gjennomføre 3-10 behandlingssekvenser for å oppnå ønsket resultat. Vanligvis anbefales 6-10 uker intervall mellom hver behandling. Hvor mange sekvenser som er nødvendig er avhengig blant annet av din hårtype og hudtype, samt egenskaperen ved laseren som benyttes. I tillegg må man i enkelte tilfeller gjennomgå en vedlikeholdsbehandling en gang i året for varig hårreduksjon, men dette er individuelt fra person til person.
Hva må du passe på før behandlingen?
Du bør helst ikke bare droppe innom en tilfeldig klinikk som tilbyr hårfjerning med laser, og starte behandlingen straks. Dersom du vurderer laserbehandling anbefales det at du i forkant:
- unngår sollys
- ikke påvirker hårrøttene
- velger klinikk med omhu
Unngå sollys
Det viktig at du ikke utsetter huden din for sollys ca. 4-6 uker før og 4-6 uker etter behandlingen. Soleksponering gjør behandlingen mindre effektiv. I tillegg vil sollyset stimulere pigmentcellene i huden din (melanocyttene), dette øker risikoen for at de påvirkes av laserbehandlingen og at du utvikler pigmentflekker som lysere hud (hypopigmentering) eller mørkere hud (hyperpigmentering).
Ikke behandle hårrøttene
Du bør også unngå voksing, elektrolyse og andre behandlinger som påvirker hårrøttene, siden det er selve hårrøttene som er målet for laserbehandlingen. Dersom du for eksempel vokser deg før laserterapien, vil du få mindre effekt og måtte gjennomgå flere behandlinger.
Velg klinikk med omhu
Ikke alle klinikker som tilbyr laser hårfjerning har tilstrekkelig utdanning eller kompetanse. Enkelte benytter også lasere eller lyskilder som har dårlig effekt eller som kan gi økt risiko for bivirkninger. Det er derfor viktig at du finner en klinikk med god erfaring og godt omdømme. Ofte kan det være lurt å benytte klinikker som har tilknyttet kosmetisk sykepleier og eller lege / hudlege.
Hvordan fungerer behandlingen?
Like før laseren settes på, vil terapeuten trimme hårene dine ned slik at de blir bare et par millimeter lange. Dette er viktig siden det gjør behandlingen mer effektiv. Noen klinikker anbefaler at du har utført dette selv, ved å barbare hudområdet i forkant.
Nå vil du få utdelt briller som beskytter øynene dine mot laserstrålen. Laseren fungerer ved å varme opp og ødelegge hårsekkene som hårene vokser ut ifra. Du vil kunne kjenne en lett kribling eller små stikk i huden når laseren jobber, men de fleste tolerer behandlingen svært godt uten å oppleve ubehag.
Selve prosedyren kan ta alt i fra et lite minutt til over en time, mest avhengig av hvor stort og hvor mange områder på kroppen som skal behandles. Overleppen er blant områdene som oftest tar kortest tid, mens ryggen eller beina ofte tar lengst tid. Dersom du skal behandle flere område samtidig, slik som armhuler, legger og lår, må du belage deg på at det hele kan ta mer enn en time.
De første par dagene etter behandlingen vil huden se og føles litt som om den er solbrendt, men denne tilstanden går raskt tilbake innen 1-3 dager. Det er ikke noe problem å gå på jobb eller treffe venner etter behandlingen.
Fordeler ved hårfjerning med laser
- Hårfjerning med laser er en av de aller mest effektive metodene for fjerning av uønsket hårvekst.
- I tillegg til at behandlingen er effektiv, kan den benyttes på større hudområder og flere kroppsdeler på kort tid.
- Det er den mest egnede behandlingen for personer med lys hud og mørke hår. Hos personer med mørkere hud bør man benytte Nd:YAG laser eller eventuelt Alexandrite laser siden risikoen for pigmentskade er større ved IPL eller andre lasere.
Ulemper ved hårfjerning med laser
- Det er en liten risiko for å skade pigmentcellene i huden. Ved skade på pigmentcellene kan det opppstå flekker i huden som er lysere (hypopigmentering) eller mørkere (hyperpigmentering) enn omgivende hud.
- Tidligere var man avhengig av at du hadde lys hud og mørke hår for at behandlingen skulle være effektiv. Nye lasere gjør at stadig flere kan få behandling, uavhengig av hud- og hårtype. Det er likevel fremdeles lettere å behandle personer med hår som er mørkere enn huden.
- Hårfjerning med laser bør ikke utføres som "hjemme behandling".
- Gravide anbefales å ikke benytte hårfjerning med laser. Det samme gjelder personer som benytter medisiner som gjør huden lyssensitiv.
Bivirkninger
Hårfjerning med laser er en sikker og trygg behandling med generelt lav risiko for bivirkninger eller komplikasjoner. Dette forutsetter derimot at du utfører behandlingen hos kvalifisert helsepersonell med god erfaring og godt omdømme.
Bivirkninger som en sjelden gang kan forekomme er:
- Utvikling av blemmer eller skorper i huden. Disse går derimot tilbake av seg selv innen få dager.
- Arrdannelse er svært sjelden ved laserbehandling.
- Pigmentforandringer med flekkvise områder som er lysere eller mørkere enn omgivende hud kan forekomme. Risikoen for dette er høyere hos personer med mørkere hud, men går uansett vanligvis tilbake av seg selv innen relativt kort tid.
Hårfjerning med laser vs IPL
Prinsippet ved hårfjerning både med laser og IPL er mye likt og går ut på at man bruker henholdsvis laser og lys til å påvirke hårene og hårrøttene (hårfolliklene).
Fordelen med laser fremfor IPL er at laser er ansett som noe mer effektiv enn IPL, og i tillegg kan laser benyttes også på personer med mørkere hudfarge. Man trenger gjerne bare 3-5 behandlinger med laser for å oppnå samme resultat som 6-10 behandlinger med IPL, men det er viktig å merke seg at dette varierer avhengig av din hudtype og av behåring. Det viktigste når du eller terapeuten skal velge mellom ulike lasertyper eller IPL behandlinger, er at dere finner den metoden som er best tilpasset akkurat deg.
Hårfjerning med laser vs hårfjerning ved elektrolyse
Ved elektrolyse behandler man hvert enkelt hår eller hårrot med en tynn nål med et elektrisk potensiale. Elektrolyse er en effektiv behandling for uønsket hårvekst som har lavere risko for at håret vokser tilbake enn ved hårfjerning ved IPL og laser.
Ulempen ved elektrolyse er at man må behandle ett og ett hår for seg. Behandlingen er derfor mer tidkrevende. I tillegg er det litt større risiko for arrdannelse ved elektrolyse. Hårfjerning ved laser og IPL gir generelt svært lav risiko for arrdannelse.
Hvilke type lasere benyttes til hårfjerning?
Det finnes et stadig økende antall ulike lasere som benyttes til hårfjerning. Blant de mest kjente og anvendte laserene på markedet som benyttes til fjerning av uønsket hårvekst er
- Alexandrite
- Nd:YAG
- Duetto
- Diode laser
Blant laserne som er vist å ha kanskje aller best effekt på hårfjerning er Diode lasere og Alexandrite. Det er likevel viktig å være klar over at laseren bør tilpasses både din hudtype og din hårtype.
Hårfjerning med Alexandrite laser
Alexandrite er en av de mest brukte laserne til hårfjerning. Alexandrite er egnet til hårfjerning hos personer med de fleste hårtyper og hudtyper, men med unntak av personer med svært mørk hudfarge (hvor Nd:YAG laseren er noe bedre egnet)
I tillegg til hårfjerning, benyttes Alexandrite til behandling av sprengte blodkar, pigmentflekker og tatoveringer.
Hårfjerning med Nd:YAG laser
Nd:YAG laser har lengre bølgelengde enn de fleste andre lasere og er derfor godt egnet til hårfjerning hos personer med mørkere hudfarge. Nd:YAG kan også benyttes til behandling av sprengte blodkar og pigmentflekker.
Hårfjerning med Duetto laser
Duetto laser kombinerer teknologi fra Alexandrite og Nd:YAG laseren og kan derfor benyttes til hårfjerning for alle hudtyper og hårtyper, noe som gjør Duetto laseren unik.
Hårfjerning med diode laser
Diode laser er blant de aller mest benyttede laserne for fjerning av uønsket hårvekst. Disse fungerer på alle hudtyper, med unntak av for personer med mørk hud (hvor Nd:YAG laseren er best egnet).