ANNONSE

Kapselendoskopi Oslo

Kapselendoskopi er en undersøkelse av fordøyelseskanalen (mage og tarm) som gjøres ved at du svelger en kapsel på størrelse med en litt stor tablett.

Kapselen inneholder videokamera og lyskilde og tar tusenvis av bilder av innsiden av tarmen din, spesielt er undersøkelsen egnet til å fremstille eller utelukke sykdom i tynntarmen.

Det er vanlig at du må faste ca 12 timer før undersøkelsen og at du må vente ca 2 timer etter at du har svelgt tabletten før du kan drikke klare væsker. Ut over dette kreves gjerne ingen forberedelser, undersøkelsen er uten plager eller ubehag og du kan oftest gå på jobb samme dagen eller dagen etter.

Kapselendoskopi
Illustrasjon: Kapselendoskopi
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Kapselendoskopi»

Hva er kapselendoskopi

Kapselendoskopi er en undersøkelse av innsiden av fordøyelseskanalen (spiserør, magesekk, tynntarm og tykktarm) som gjøres ved hjelp av en liten kapsel utstyrt med kamera og lyskilde. Kapselen er ca 2,5 x 1 cm stor og inneholder i tillegg til kamera og lyskilde også en sender som overfører bildene til en mottaker som du kan bære i et belte under selve undersøkelsen.

Etter at du har svelget kapselen vil den forflytte seg nedover i tarmsystemet med tarmbevegelsene (peristaltikken), på lik linje med mat og drikke. Etter en viss tid, alt fra ca 8 timer til flere dager, vil kapselen komme ut med avføringen.

Hvorfor undersøkes med kapselendoskopi?

Kapselendoskopi er en relativt ny undersøkelse, dette gjør at det fremdeles ikke finnes krystallklare retninslinjer på når det er aller mest nyttig å gjennomføre undersøkelsen.

Det man vet er derimot at undersøkelsen er spesielt nyttig til å påvise sykdommer i tynntarmen. Dette skyldes ikke at den er spesielt mye mindre nøyaktig til å undersøke andre deler av tarmen, men først og fremst fordi deler av tynntarmen ikke kan undersøkes med hverken gastroskopi eller koloskopi. Kapselendoskopi er derfor et viktig tillegg til bildediagnostiske undersøkelser som ultralyd, MR og CT.

Kapselendoskopi er nyttig dersom man opplever blødning fra tarmen som legene ikke klarer å finne årsaken til ved andre undersøkelser. Metoden kan også være nyttig for å

  • påvise crohn´s sykdom
  • påvise svulster i tynntarmen
  • bidra til å stille diagnosen cøliaki, og til oppfølgning av pasienter med cøliaki
(Tjenester / behandlinger)

Forberedelse til undersøkelsen

Man anbefaler vanligvis at du faster ca 12 timer før selve undersøkelsen. Dette er viktig for at tynntarmen er tom slik at bildene fra undersøkelsen best mulig kan avbilde innsiden av tarmen (slimhinnen). Du får mer detaljert informasjon om forberedelse ved klinikken hvor du skal utføre undersøkelsen.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Det finnes flere ulike kapsler, de er alle vanligvis ca 2,5 x 1 cm store og har en overflate som gjør at de skal være enkle å svelge. Etter at du har svelget kapselen vil den vandre nedover i tarmsystemet sammen med annen mat og drikke.

Du skal vanligvis ikke drikke de første 2 timene etter at du har svelget kapselen. Etter ca 4 timer vil man ofte få kunne spise et lettere måltid, men dette avklares med legen på forhånd.

Litt avhengig av type arbeid vil man kunne gå på jobb samme dag som undersøkelsen, eventuelt dagen etter.

Kapselen tar titusenvis av bilder som settes sammen til en lang videofilm etter undersøkelsen. Bildene sendes fortløpende til en mottaker som du bærer på deg under undersøkelsen. Når kapselen kommer ut i toalettskålen, eller uansett etter 8 timer, er undersøkelsen ferdig. Hvor lang tid det tar før kapselen har passert gjennom hele tarmsystemet varierer fra person til person.

Komplikasjoner

Undersøkelse med kapselendoskopi er en trygg undersøkelse med lite ubehag og få bivirkninger. I enkelte tilfeller kan derimot kapselen sette seg fast et sted i tarmsystemet, dette gjelder spesielt dersom det foreligger trangere partier eller svulster i tarmen. Dersom legen har mistanke om at du kan ha slike områder i tarmen vil man ofte gjøre en bildeidagnostisk undersøkelse som CT abdomen på forhånd.

(Tjenester / behandlinger)
(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE