Hudlege Råde
Hudlege er lege og spesialist i hudsykdommer og seksuelt overførbare sykdommer (veneriske sykdommer).
Hudleger finner du på private klinikker i tillegg til på hudavdelinger på sykehus, på offentlige hudpoliklinikker og på klinikker som utreder kjønnssykdommer.
Sjekk priser og ventetider innen «Hudlege»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Hvordan får du time hos hudlege?
Dersom du ønsker time hos hudlege på sykehus eller med hudlege som har offentlig avtale, må du ha henvisning fra annen lege. I så fall betaler du kun en mindre egenandel for undersøkelse og behandling.
Dersom du ønsker time hos hudlege som driver helprivat, trenger du ikke henvisning, men kan bestille time direkte. For time hos hudlege i privat regi må du betale for hele konsultasjonen selv, men ofte er ventetidene kortere enn dersom du ønsker å vente på time i offentlig regi.
På HelseSmart.no kan du både finne hudleger som jobber i privat og i offentlig regi.
Henvisning til hudlege kan du få blant annet hos allmennlege
Hva skjer ved konsultasjon hos hudlege?
Samtale
Hudlegen vil gjennom samtale med deg (sykehistorien) kartlegge dine symptomer og hvor lenge du har hatt dem. Legen vil gjerne også vite om du har noen sykdommer fra tidligere, om du bruker medisiner og hvilke sykdommer som finnes i familien din.
Undersøkelse
Fordelen med hudsykdommer er at huden ligger fritt tilgjengelig for inspeksjon med øynene. Legen får slik enkelt oversikt over utbredelse av sykdommen. Selv om hudsykdommen tilsynelatende bare sitter på en liten del av huden din, vil legen ofte undersøke huden på hele kroppen din, og noen ganger også vurdere hodebunnen din og slimhinnene i munnen.
I noen tilfeller benytter hudlegen en liten kikkert som kalles for et dermatoskop. Dermatoskopet gjør at legen får se huden og sykdomsprosessen i høyere detalj.
Tilleggsundersøkelser
Ofte vil hudlegen på bakgrunn av samtale og undersøkelse av huden allerede ha en klar oppfatning av hvilken sykdom du har, og hvilken behandling som er best egnet. Ikke sjelden ønsker derimot legen tilleggsundersøkelser for å stille en sikrere diagnose.
- Dyrkning av hudprøve - gjøres for å påvise sopp, bakterier eller virus i huden
- Hudbiopsi - gir legen mulighet til å vurdere huden og underhuden i detalj under mikroskop
- Blodprøver - kan gi tilleggsinformasjon om sykdommen og påvirkning av andre organer
Behandling
Basert på samtale og undersøkelser vil hudlegen iverksette en behandlingsplan. I noen tilfeller kan det være legen mener at du ikke trenger behandling, siden tilstanden vil gå over av seg selv. Ofte vil man derimot anbefale behandling for å kurere sykdommen.
Vanlige behandlinger foreskrevet av hudlege:
- Medisiner gitt topikalt - det vil si medisiner som smøres/legges på huden
- Medisiner i tablettform
- Småkirurgi - spesielt er kirurgisk behandling aktuelt ved hudkreft
- Frysebehandling (kryobehandling) - spesielt aktuelt ved behandling av vorter og utvekster
- Injeksjonsbehandling
- Fotodynamisk behandling (PDT)
Henvisning til andre undersøkelser
Dersom hudlegen mener sydomstilstanden bør kartlegges nærmere med bildeundersøkelser (CT, MR, Ultralyd, røntgen) henviser legen deg direkte.
I tilfeller hvor legen mener at du bør utredes av annen spesialist (hjertelege, gynekolog etc) henvises du av hudlegen.
Sykdommer som utredes og behandles hos hudlege
Noen av de mest vanlige sykdommene som utredes og behandles hos hudlege er:
- Hudkreft
- Føflekker og føflekkreft
- Eksem
- Vorter
- Kjønnsvorter
- Kviser (akne)
- Psoriasis
- Sprengte blodkar og andre vaskulære forandringer
- Leggsår
- Infeksjoner i huden
- Ulike kosmetiske hudbehandlinger
- Solskadet hud (solar keratose)
Under finner du mer informasjon om noen av sykdommene som typisk utredes hos hudlegen!
Psoriasis
Psoriasis er en hudsykdom som gir røde skorpebelagte hudutslett som ofte dekkes av sølvaktig belegg. Utslettet kan oppstå mange steder på kroppen, men oppstår vanligst på albuer, knær, i hodebunnen og på nedre del av ryggen.
Årsaken til psoriasis er økt produksjon av hudceller. Hvorfor noen utvikler økt produksjon av hudceller og psoriasis er derimot ikke fullt ut kjent, men man antar at det skyldes feil i kroppens eget immunforsvar.
Diagnosen psoriasis stilles ofte av fastlegen (eller privat allmennlege), men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig med utredning av hudlege. Behandlingen tar sikte på å dempe utslettet og plagene. Også behandlingen utføres enten av allmennlege eller hudlege.
Kjønnsvorter
Kjønnsvorter er en kjønnssykdom som skyldes smitte med HPV (humant pappilloma virus).
Kjønnsvorter smitter smitter ved seksuell kontakt. Kondom gir en viss beskyttelse, men siden viruset smitter ved direkte hudkontakt kan det smitte selv om man bruker kondom.
Diagnosen kjønnsvorte stilles oftest av allmennlege, gynekolog eller hudlege.
Kjønnsvorter forsvinner oftest av seg selv innen noen måneder til et par år. I noen tilfeller er det likevel aktuelt med behandling av kosmetiske årsaker, dersom kjønnsvortene gir ubehag eller dersom de ikke forsvinner av seg selv. Det finnes ulike former for behandling inkludert egenbehandling, frysebehandling, kirurgi, laser, nedsrapning og laser.
Føflekkreft
Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft. Føflekkreft kan oppstå i både nye og eldre føflekker, samt i øynene, under negler, i lymfeknuter og i slimhinner.
Dersom man opplever at en føflekk endrer farge, vokser, klør, blør og danner skorper, har ujevn farge, er uskarpt avgrenset mot normal hud eller har en asymmetrisk form, bør man kontakte lege for vurdering. Vanligvis utredes mistenksomme føflekker i første omgang av fastlegen (eller privat allmennlege). Hudleger er spesialister i vurdering av føflekker og behandling og utredning av føflekkreft.
Den viktigste behandlingen ved føflekkreft er kirurgi hvor man fjerner føflekken og omgivende hud for å sikre fjerning av alle kreftceller i huden.
Hudkreft
Det finnes flere typer hudkreft som utgår fra forskjellige celler i huden. I tillegg til føflekkreft er basalcellekreft og plateepitelkreft de vanligste formene for hudkreft.
Basalcellekreft og plateepitelkreft behandles gjerne av hudlege. Disse kreftformene er mindre agressive enn føflekkreft. Behandlingsalternativene er først og fremst kirurgi, PDT behandling (lysbehandling), behandling med krem, nedskrapning og brenning, stråling og cellegift.
Eksem
Eksem er en kløende betennelsestilstand som oppstår i den ytterste delen av huden. Det finnes ulike former for eksem, de vanligste er atopisk eksem, kontakteksem og seboreisk eksem.
De fleste tilfeller av eksem kan utredes og behandles av fastlegen (eller privat allmennlege), men i noen tilfeller vil utredning og behandling hos hudlege være nødvendig for å sikre diagnosen og for optimal behandling.
Kviser (akne)
Kviser er en veldig vanlig tilstand som først og fremst skyldes tilstopping av talgkjertler i huden. De aller fleste vil rammes av kviser i en eller flere perioder i livet, aller hyppigst opplever man kviser i tenårene.
Oftest trenger man ingen spesiell behandling av kviser, men hos noen er utbredelsen mer uttalt og i tillegg vil enkelte kviser kunne gi arrdannelser i huden. For noen er det derfor nyttig med behandling. Det finnes mange ulike behandlingsformer mot kviser, fra egenbehandling til behandling med antibiotika og andre medisiner, og til behandling med lys (IPL) og laser.
Sjekk priser og ventetider innen «Hudlege»
Ingen informasjon tilgjengelig...