Gynekolog Andebu
Konsultasjon hos gynekolog innebærer samtale og undersøkelse hos legespesialist i kvinnesykdommer og fødselsmedisin.
Spesialisten vil gjerne foreta gynekologisk undersøkelse, innvendig ultralydundersøkelse og eventuelt ta blodprøver, celleprøve eller vevsprøve.
Sjekk priser og ventetider innen «Gynekolog»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Gynekologer jobber på sykehus, som avtalespesialister (med offentlig refusjon) og i privat praksis.
Dersom du ønsker time hos gynekolog på sykehus eller med avtalespesialist, må du ha henvisning fra annen lege. Dersom du ønsker time hos gynekolog som driver privat praksis trenger du ikke henvisning, men kan bestille time direkte.
Konsultasjon og gynekologisk undersøkelse
Gynekologen vil snakke med deg for å kartlegge hvilke plager eller problemstillinger du ønsker å ta opp.
Informasjon gynekologen ofte kan trenge for å finne årsaken til plagene dine er
- Hvilke plager du har, når de oppstod og hvordan de oppleves
- Sykdommer du har fra tidligere
- Medisiner og prevensjon
- Sykdommer i familien
- Tidligere svangerskap
Avhengig av problemstilling vil legen utføre videre undersøkelser som gynekologisk undersøkelse (GU), ultralyd, prøvetakning og blodprøver.
Gynekologisk undersøkelse (GU)
Ved gynekologisk undersøkelse sitter du gjerne i en gynekologisk stol. Før undersøkelsen må du kle av deg klærne på underkroppen (bukse og undertøy), før du setter deg i stolen og plasserer beinene i benholderne.
Gynekologen vil først undersøke de yte kjønnsorganene (de indre og ytre kjønnsleppene) ved inspeksjon.
Deretter vil legen undersøke skjeden og livmorhalsen ved hjelp av et spekulum, dette er et medisinsk instrument laget av stål som ser ut som et andenebb. Gynekologen fører spekulumet inn i skjeden slik at man får oversikt over selve skjeden og livmorhalsen (cervix). Dersom legen ønsker å ta prøver (celleprøve eller test for kjønnssykdommer), gjøres dette nå når legen har god oversikt over skjeden og livmorhalsen.
Vanligvis vil gynekologen også undersøke de indre kjønnsorganene ved å sette to fingre inn i skjeden samtidig som man presser med den andre hånden over den nedre delen av magen. Legen får slik et inntrykk av om eggstokker og livmoren er normal.
Innvendig ultralyd
I de fleste tilfeller vil gynekologen også gjøre en innvendig eller transvaginal ultralydundersøkelse. Undersøkelsen utføres ved at gynekologen plasserer en tynn ultralydprobe med litt gele inn i skjeden. Ultralydproben kommer da nærme de indre kjønnsorganene som livmor og eggstokker og gir vanligvis god fremstilling av disse organene. Undersøkelsen hjelper legen å oppdage blant annet muskelknuter i livmoren og cyster på eggstokkene.
Supplerende blodprøver
Dersom det er indikasjon for det, vil gynekologen gjerne ta supplerende blodprøver, avhengig av problemstilling. Dette kan være for eksempel mål av blodprosent eller antistoffer mot virus.
Forberedelse til gynekologisk undersøkelse
Dersom du skal ta celleprøve er det en fordel om du ikke har menstruasjonen. Ut over dette kreves ingen spesielle forberedelser til gynekologisk undersøkelse.
Er gynekologisk undersøkelse smertefullt?
Vanligvis er opplever du ingen smerter i forbindelse med gynekologisk undersøkelse. Kun i sjeldne tilfeller kan sykdom i bekkenorganene gjøre at undersøkelsen blir noe smertefull. De aller fleste kvinner opplever naturlig nok undersøkelsen som litt ubehagelig.
For at undersøkelsen skal gå raskest og best mulig er det lurt om du forsøker å slappe av og ikke stramme muskulatur i magen og underlivet. Dersom du opplever noe som ubehagelig er det viktig at du sier i fra til legen.
Hvor lang tid tar en gynekologisk konsultasjon
Hvor lang tid en konsultasjon hos gynekolog tar avhenger av problemstillingen, men vanligvis tar hele konsultasjonen inntil 20-45 minutter.
Gynekologisk undersøkelse under menstruasjonen
Det er generelt ikke noe problem å gjennomføre gynekologisk konsultasjon og gynekologisk undersøkelse med ultralyd selv om man har menstruasjonen. Dersom man skal ta celleprøve er det derimot en fordel om man utfører denne etter at blødningen er over.
Etter undersøkelsen
Etter samtale med deg og gynekologisk undersøkelse vil legen ofte ha avklart årsaken til plagene dine og kan sette i gang behandling dersom det er behov for dette.
I enkelte tilfeller må man derimot avvente svar på eventuelle prøver slik som celleprøve, tester for kjønnssykdommer og blodprøver, før gynekologen kan gi deg et endelig svar på undersøkeslen.
Dersom det er behov for tilleggsundersøkelser eller behandling med operasjon vil gynekologen gjerne kalle deg inn til ny undersøkelse eller behandling, eller henvise deg videre til annen klinikk.
Sykdommer og plager som utredes og behandles hos gynekolog
Gynekologen er lege som har spesialisert seg innen utredning og behandling av kvinnesykdommer og fødselshjelp. Vanlige problemstillinger ved gynekologisk konsultasjon er
- Celleprøve
- Unormal blødning fra underlivet
- Kløe eller svie i underlivet
- Uønsket barnløshet
- Inkontinens hos kvinner
- Utredning og behandling av kjønnssykdommer hos kvinner
- Svangerskapskontroll
- Tidlig ultralyd
- Utredning og behandling ved spontanabort
- Plager i forbindelse med overgangsalderen
- Plager ved polycystisk ovarialsyndrom (PCOS)
- Veiledning i valg av prevensjon
- Unormal utflod (brun utflod, økt utflod etc.)
- Utredning eller behandling av muskelknuter i livmoren
Gynekologen er også spesialist i utredning og behandling av kreftsykdom i de kvinnelige kjønnsorganene, inkludert:
Sjekk priser og ventetider innen «Gynekolog»
Ingen informasjon tilgjengelig...