ANNONSE

Sti på øyet

Sti på øyet, også kalt hordeolum, er en smertefull og betent kul på innsiden eller utsiden av øyelokket.

Sti på øyet
Illustrasjon: Sti på øyet
Sist oppdatert: 19. Jan. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er sti på øyet?

Sti på øyet er en infeksjon i en pussfylt lomme som oppstår på øvre eller nedre øyelokk.

Tilstandeen inndeles i såkalt ytre sti og indre sti:

  • Ytre sti. Pusset som samler seg i hårsekken til øyelokkshårene eller i talgkjertelen på øyelokket gir såkalt ytre sti, det vil si at den betente kulen på øyet oppstår på utsiden av øyelokket.
  • Indre sti. Ved indre sti sitter kulen på innsiden av øyelokket. Ved indre sti samler pusset seg i svettekjertler på innsiden av øyelokket.

En vanlig årsak til sti på øyet er kronisk betennelse i øyelokket, såkalt blefaritt. Typiske symptomer ved sti er en smertefull og betent kul på øvre eller nedre øyelokket. I tillegg til den smertefulle kulen blir gjerne øyelokket rødt og mange vil oppleve rennende øyne om de har sti på øyet.

De fleste tilfeller av denne tilstanden går over av seg selv, eventuelt etter egenbehandling. I noen tilfeller er det derimot nødvendig med behandling hos lege.

(Litteratur)

Årsaker til sti på øyet

Sti på øyet kan oppstå når noen av lommene i øyelokkene (se over) blir infiserte med bakterier. Det er vanligvis bakterietypene stafylokokker eller streptokokker, som det normalt finnes en del av på huden, som skaper infeksjonen.

En ikke uvanlig årsak til sti på øyet er kronisk betennelse i øyelokket (blefaritt). Ved blefaritt, som man ofte ser i forbindelse med seborreisk eksem og rosacea, vil pasienten ofte oppleve kløende øyelokk, skroper på øyelokkene og sviende øyne. Den kroniske betennelsen disponerer for utvikling av sti.

(Litteratur)

Når bør du oppsøke lege?

Vanligvis går sti på øyet over av seg selv eller med egenbehandling. I noen tilfeller kan det derimot være lurt at du kontakter lege for undersøkelse og behandling, dette gjelder spesielt dersom:

  • tilstanden ikke går over av seg selv
  • du har betydelige eller økende plager
  • du er usikker på om dette er sti på øyet eller en annen tilstand
  • synet påvirkes
  • du for økt følsomhet for lys

Behandling av sti på øyet

I de aller fleste tilfeller vil sti på øyet gå over av seg selv, uten utredning eller behandling hos lege. I noen tilfeller vil det likevel være lurt å oppsøke lege for å bli kvitt infeksjonen.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du får sti på øyet vil det være lurt å legge på varme omslag på øyet flere ganger per dag (4-5 ganger) i ca 10-15 minutter.

De varme omslagene kan virke lindrende i seg selv. I tillegg stimulerer varmen stien til å frigjøre puss, noe som vil avhjelpe på smertene og gjøre at infeksjonen går over av seg selv.

I tillegg er det viktig med god hygiene. Sti kan være smittsomt, du kan smitte deg selv på det andre øyet eller du kan smitte andre.

I noen tilfeller kan det være behov for lette smertestillende som paracet eller ibux, men man må da først forsikre seg om at det ikke foreligger grunner til at man ikke kan ta disse medisinene.

Behandling av sti på øyet hos lege

Allmennlegen vil gjerne gi deg antibiotika i form av øyesalve og øyedråper. Antibiotikaen vil ta knekken på infeksjonen i de aller fleste tilfeller.

I noen tilfeller vil legen lage et bittelite snitt i byllen for å tømme ut pusset, men dette er ikke noe du bør gjøre selv.

Spesielt ved indre sti som ikke går over ved annen behandling kan det være lurt å bli vurdert av øyelege. Øyelegen kan lage et lite snitt og drenere byllen.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner som kan forekomme

De fleste tilfeller av sti går over av seg selv, eller med antibiotikabehandling.

I noen tilfeller kan det utvikle seg et Chalazion etter infeksjonen. Et chalazion er en kronisk betennelsestilstand på øyelokket som kan oppstå etter sti på øyet. Også Chalazion lar seg ofte behandle på egenhånd med varme kompresser.

Preseptal cellulitt er en tilstand hvor infeksjonen sprer seg til omgivende vev omkring øyet. Ved mistanke om preseptal cellulitt bør du kontakte lege.

(Litteratur)
ANNONSE