Skabb
Skabb er en smittsom hudsykdom som skyldes infeksjon med en skabbmidd som graver ganger i huden.
Det vanligste symptomet for dem som er smittet av skabb er intens kløe som forverrer seg om natten.
Hva er skabb?
Skabb er en liten midd parasitt som graver ganger i huden. Selve skabbmidden er under en halv millimeter stor og kan derfor ikke ses med det blotte øye. Man kan derimot påvise skabbmidden i mikroskop, noe som kan være nyttig ved utredning av sykdommen.
Skabben foretrekker varme steder på kroppen som i hudfolder, mellom fingre, under fingerneilene, omkring kjønnsorganene og under armbånd og klokker.
Symptomer ved skabb
Hovedsymptomet hos dem som er smittet av skabb er en intens kløe som forverrer seg under dynen om natten. Det tar vanligvis ca 4-6 uker fra man blir smittet til kløen starter, dette er tiden det tar før kroppen begynner å lage antistoffer mot midden.
I tillegg til kløe er det vanlig at de som smittes etter hvert utvikler et hudutslett. Utslettet består av små røde prikker, enkelte med skorper. Utslettet rammer oftes hele kroppen med unntak av hodet og nakken.
Skabben graver seg ganger like under huden og disse kan man enkelte ganger se sporene av. Skabb gangene er vanligvis 1-2 mm vide og inntil 1 cm lange ganger. Selve skabben er under en halv millimeter og er derfor oftest vanskelig å finne.
Skabb gangene er mest vanlig mellom fingre og tær, i håndflater og under føttene, på håndledd, albuer, omkring brystvortene og omkring kjønnsorganene.
Hvordan smitter skabb?
Skabbmidden kan ikke fly og kan derfor bare smitte gjennom hudkontakt. Vanligste årsaker til smitte er ved seksuell kontakt eller ved å holde hender.
Skabbmidden kan også smitte via sengetøy og mulig gjennom håndkler og andre klær i mindre vanlige tilfeller. Skabben kan leve inntil 4 døgn i klær eller sengetøy.
Diagnose og utredning
Det finnes ingen spesifikke prøver eller tester for å undersøke om man har skabb. Ved mistanke om skabb bør du oppsøke lege.
Legen kan i enkelte tilfeller finne selve skabben eller eggene til skabben ved å undersøkelse et avskrap av huden i mirkoskop, men i praksis viser det seg at det ofte er vanskelig å identifisere skabben. Legen vil derfor i de fleste tilfeller behandle sykdommen på mistanke ut i fra typiske symptomer.
Legen vil samtidig vurdere om det er andre årsaker til dine symptomer, som blant annet eksem og brennkopper.
Hvordan behandles skabb?
Det finnes flere ulike midler mot skabb som man kan smøre inn kroppen med. For suksessfull behandling er det derimot helt avgjørende at man klarer å kvitte seg med all skabb på sengetøy, klær, håndklær osv i tillegg.
Skabbmidden kan leve inntil 4 døgn utenfor huden. Madrasser og lignende som ikke kan vaskes eller settes i fryseren må derfor settes bort inntil ca en uke.
Klær som tåler vask på 60 grader bør man sette i vaskemaskinen for å fjerne eventuell skabb.
Klær som ikke tåler vask på 60 grader kan man legge i fryseren i 1 døgn, eller man kan henge dem et luftig og kjølig sted en uke.
Medikamentell behandling mot skabb
Nix er en behandlingskrem mot skabb som smøres inn på huden med unntak av ansikt og hodebunnen. Etter at huden er smurt inn skal kremen sitte på i minst 12 timer (og under 24 timer).
Det er avgjørende å behandle andre familiemedlemmer samtidig, dette selv om de ikke har opplevd symptomer som kløe eller utslett enda.
Skabb og barnehage
Man er smittefri dagen etter oppstart av behandling mot skabb, barn kan derfor fint gå i barnehagen etter oppstart av behandling.
Behandling mot kløe
Selv om behandlingen mot skabb dreper skabbmidden straks kan man ofte oppleve å klø i flere uker etter behandlingen, dette skyldes kroppens immunreaksjonen mot skabben. Kløen vil avta og forsvinne etter hvert. Dersom kløen er veldig uttalt kan man behandle kløen blant annet med kortisonkrem som fåes med resept.
Finn konsultasjon hos lege!
Er skabb en kjønnssykdom?
Skabb hos voksne smitter oftest gjennom seksuell kontakt, men kan også smitte uten seksuell kontakt.
For mer informasjon om kjønnssykdommer se her!