ANNONSE

Cystometri Karasjok

Cystometri er en undersøkelse som brukes til å kartlegge hvordan urinblæren fungerer under både lagring og tømming av urin.

Spesielt er cystometri for å si noe om vannlatningsplager kan skyldes sykdom i nervesystemet som styrer urinblæren.

Cystometri
Illustrasjon: Cystometri
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Cystometri»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hva er cystometri?

Cystometri er en såkalt urodynamisk undersøkelse som registrerer hvordan urinblæren fungerer når den fylles av urin og når den tømmer seg. Undersøkelsen kan slik benyttes til å kartlegge om vannlatingsplager kan skyldes skade eller sykdom på nervesystemet som styrer urinblæren.

Undersøkelsen kan være nyttig ved vannlatingsplager i forbindelse med sykdommer som forstørret prostata og skade på nervesystemet etter hjerneslag eller multippel sklerose.

Cystometri tar vanligvis ca. 1 time å gjennomføre. Du kan reise hjem samme dag.

Når utføres cystometri?

Cystometri er en svært nyttig undersøkelse dersom man mistenker at vannlatingsplager kan skyldes skade eller sykdom på nervesystemet som styrer urinblæren.

Overaktiv blære, redusert blærekapasitet og manglende evne til å tømme urinblæren helt kan ses ved en rekke tilstander som:

  • neurologiske sykdommer som multippel sklerose
  • hjerneslag
  • godartet forstørret prostata (BPH)
  • betennelse i prostata (prostatitt)
  • urinveisinfeksjon
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres undersøkelsen?

For å finne ut hvordan urinblæren fungerer mens den lagerer urin og mens den tømmer seg må man legge inn målere som registrerer trykket i urinblæren.

Før undersøkelsen legges det inn et kateter i urinblæren. Et kateter er et tynt rør som du kan late vannet gjennom. I dette kateteret ligger det også en elektrode som måler trykket i urinblæren. I tillegg legges det en elektrode inn i endetarmen som måler trykket i buken mens du later vannet.

Etter hvert vil legen fylle urinblæren med vann, via det innlagte kateteret. Etterpå tømmer man urinblæren via det samme kateteret. Hele tiden måles trykket i urinblæren ved hjelp av elektrodene.

Selve undersøkelsen tar inntil ca 1 time. Du trenger ingen bedøvelse.

ANNONSE