Brystforstørring Ibestad
Brystforstørring er en kosmetisk operasjon som utføres for å øke størrelsen og volumet av brystene, eller for å utgjevne eventuell sideforskjell.
Den vanligste metoden for brystforstørrelse er innsetting av runde silikonimplantater, såkalt "silikonpupper".
- HVORFOR
- OPERASJONSMETODER
- IMPLANTAT VS FETTVEV
- RUND VS ANATOMISK
- SALTVANN VS SILIKON
- SAMTIDIG BRYSTLØFT
- PRIS
- KOMPLIKASJONER
- RELATERTE TJENESTER
- HVORFOR
- OPERASJONSMETODER
- IMPLANTAT VS FETTVEV
- RUND VS ANATOMISK
- SALTVANN VS SILIKON
- SAMTIDIG BRYSTLØFT
- PRIS
- KOMPLIKASJONER
- RELATERTE TJENESTER
Sjekk priser og ventetider innen «Brystforstørring»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Hvorfor brystforstørrelse?
Brystforstørrelse er en av de vanligste og mest populære kosmetiske inngrepene på markedet. Årsakene til at en kvinne vurderer brystforstørring kan være flere, under finner du noen av de vanligste:
- Små naturlige bryster. Enkelte kvinner er født med naturlige bryster som er mindre enn hos andre. Små naturlige bryster er en av de vanligste årsakene til at noen ønsker å gjennomgå brystforstørrelse. Både innlegging av brystimplantat og brystforstørrelse med eget fettvev er godt utprøvde utprøvde og gode metoder å øke størrelsen av brystene på.
- Asymetri. En viss grad av sideforskjell eller asymmetri mellom høyre og venstre bryst er svært vanlig. Enkelte kvinner ønsker å korrigere denne sideforskjellen, spesielt dersom den er svært uttalt. Ved brystforstørring med implantat kan man velge mellom en rekke størrelse og former på implantatene som gjør det mulig å utligne denne asymmetrien.
- Motvirke aldersforandringer. Brystene vil som kroppen ellers gjennomgå endringer etter hvert som vi blir eldre. I tillegg skjer det tildels store endringer i brystene i forbindelse med graviditet og amming. Mange kvinner vurderer derfor brystoperasjon for å motvirke disse aldersendringene og gi brystene et mer ungdommelig preg. Brystforstørring med eller uten brystløft er egnede metoder for å oppnå dette.
Uansett årsak så viser tallene at langt på vei de fleste fleste kvinner som gjennomfører plastisk kirurgi med brystforstørrelse er godt fornøyde med operasjonsresultatet.
Hvilken type brystforstørring ønsker du?
Dersom du vurderer brystforstørring, bør du i samråd med plastikkirurgen se litt nærmere på hvilken type brystforstørrende operasjon du ønsker å benytte.
Det aller vanligste inngrepet ved brystforstørring er innsetting av rundformede silikonproteser foran brystmusklene, såkalt silikonpupper. Det finnes derimot mange behandlingsalternativer. Noen av de viktigste valgene du gjerne bør ta stilling til før du forstørrer brystene står mellom:
- Brystforstørring med eget fett (lipofilling) eller med implantat (protese)
- Dråpeformet (anatomisk) implantat eller rundt implantat
- Saltvannsimplantat eller silikoniimplantat
- Operere inn implantaten foran eller bak brystmuskelen
- Størrelsen på brystforstørrelsen
- Bare brystforstørrelse eller samtidig brystløft
Brystforstørring med brystprotese eller eget fettvev?
Det finnes to prinsipielt forskjellige metoder å gjennomføre brystforstørrelse på, nemlig ved innsetting av brystimplantat og ved brystforstørring med eget fettvev (lipofilling).
Under finner du mer om fordeler og ulemper ved de to metodene:
Brystforstørring med implantat
Brystforstørrelse med protese utføres ved at plastikkirurgen opererer inn et brystimplantat gjennom et lite snitt i huden. Snittet skjules i de fleste tilfeller under brystene slik at arret blir lite synlig etter operasjonen. I noen tilfeller velger man å legge snittet i armhulen eller like under brystvorten.
Inngrepet er relativt enkelt å utføre for trenede hender. Etter at implantatet er på plass lukker kirurgen huden og støtter brystet med en spesialtilpasset bandasje. Du kan vanligvis gå hjem allerede samme dag.
Fordeler med brystforstørring med implantat inkluderer:
- Du kan velge størrelse. Det finnes utallige størrelser å velge mellom blant implantatene på markedet. Dette gjør at du i stor grad kan oppnå ønsket størrelse på brystene, enten du ønsker en liten eller stor protese.
- Du kan velge form. Det finnes dråpeformede og runde implantater. Dette gjør at du kan bestemme hvilken form du ønsker på brystene dine.
- God dokumentasjon. Innsetting av brystimplantat er den mest anvendte metoden som legene har størst erfaring med. Dette regnes derfor på mange måter som den sikreste metoden for brystforstørring.
- Lavere kostnad. Prisen for brystforstørring med implantat er i gjennomsnitt lavere enn forstørring med eget fettvev.
Ulemper med brystforstørring med implantat inkluderer:
- Risiko for ruptur. Selv om man etter hvert har kommet svært langt innen valg av materiale og teknikk innen brystforstørring med implantat, finnes det fremdeles en lav risiko for at det skal oppstå sprekker i implantatet. Dersom du har saltvannsimplantat, vil en eventuell lekkasje medføre at implantatet mister sin størrelse og må tas ut. Dersom du har silikonimplantat kan det derimot være at du ikke merker en eventuell lekkasje, men en sjelden gang kan det forekomme at silikonen må fjernes gjennom en ny operasjon.
- Ulempe ved mammografi. Brystimplantater er på ingen måte kreftfremkallende. Implantatene vil derimot gjøre det vanskeligere for legene som vurderer mammografibildene når du skal til brystundersøkelse.
- Arrdannelse. Siden implantatet plasseres inn i brystet gjennom et snitt i huden, er det ikke mulig å unngå at det oppstår et arr. Arret gjemmes derimot godt og blir hos de aller fleste svært lite synlig. Dersom arret er mer synlig enn man ønsker, kan det gjøres mer diskret med laserbehandling eller kortisoninjeksjon.
Brystforstørring med eget fettvev
Brystforstørring med eget fettvev, også kalt lipofilling eller fettransplantasjon, er en nyere og mindre utprøvd metode enn brystforstørring med implantat. Inngrepet utføres ved at kirurgen først gjennom fettsuging henter fettvev fra din egen kropp, typisk fra mage, lår eller rumpe. Deretter injiseres (sprøytes) dette fettvevet inn i brystet slik at det blir større og fyldigere.
Fordeler med brystforstørrelse med eget fettvev inkluderer:
- Ingen fremmedlegeme. Brystforstørring med lipofilling gjøres uten at det føres et implantat eller annet fremmedmateriale inn i kroppen. Siden det kun er ditt eget fettvev som benyttes, er risikoen for allergiske reaksjoner i praksis fraværende. I tillegg er risikoen for infeksjon i brystet lavere enn ved bruk av implantat.
- Ingen arrdannelse. Siden kirurgen sprøyter fettvevet inn i brystet uten å lage noe kutt eller snitt i huden, er risikoen for arrdannelse nærmest fraværende.
- Mindre ulempe ved mammografi. Det tilførte fettvevet skygger ikke på mammografibildet på samme måte som brystproteser gjør. Likevel kan fettvevet noen ganger danne forkalkninger i brystet som kan gjøre jobben litt vanskeligere for legen som tolker mammografibildene.
- Du får fjernet fettvev fra annet sted på kroppen. For å kunne tilføre fettvev til brystet må det først hentes fett fra et annet sted på kroppen. Typisk hentes fettvev fra et sted som har "for mye" fett, det vil si at du kan få flyttet fettvev fra et sted med "for mye" til et sted med "for lite" i samme seanse.
Ulemper med brystforstørrelse med eget fettvev inkluderer:
- Kan ikke gi stor brystførstørrelse. Brystforstørring med eget fettvev kan bare benyttes til å gi en mild til moderat størrelsesøkning av brystene.
- Kostnad. Brystforstørring med lipofilling er i gjennomsnitt dyrere enn ved bruk av implantat.
- Vanskeligere å velge form. Det er generelt vanskeligere for kirurgen å gi brystet en spesifikk form ved brystforstørring med eget fettvev enn ved bruk av brystprotese som kommer i mange ulike prefabrikerte former.
Runde eller dråpeformede brystimplantat?
Formen på brystimplantatet har mye å si for det endelige resultatet. De aller fleste klinikker lar deg velge mellom en av to former på implantatene, nemlig runde og dråpeformede proteser. Valg av form er først og fremst en estetisk vurdering, men er også avhengig av hvor mye brystvev du har. Under finner du mer om de viktigste forskjellene mellom de to formene.
Runde brystimplantat
Runde brystproteser er den aller vanligste typen brystimplantater, ca. 70 % av de som utfører brystforstørring med implantater velger denne formen. Protesene kommer i mange ulike størrelser, du kan velge mellom saltvannsprotese og silikonprotese og om du vil plassere den foran eller bak brystmuskulaturen.
Det som skiller runde brystimplantater fra anatomiske implantater er at de har en rundaktig form med stort volum også i øvre del av implantatet. Volumet og fylden i øvre del av implantatet er større og mer tydelig enn du kan få uten bruk av implantater eller ved bruk av anatomiske proteser.
En praktisk fordel ved runde implantater er at det ikke spiller noen rolle om de roterer rundt inne i brystet, siden de har lik form alle veier. Dersom anatomiske implantater roterer vil brystet derimot få en unormal form.
Dråpeformede eller anatomiske brystimplantat
Dråpeformede eller anatomiske brystimplantater har som navnet tilsier en mer anatomisk eller naturlig form. Volumet og fylden i nedre del av implantatene er lik som ved de runde implantatene, mens fylden er betydelig mindre i øvre del. De anatomiske protesene har derfor en form som er mye mer lik et naturlig bryst. Dette gjør at de er spesielt godt egnet dersom du skal gjennomgå brystrekonstruksjon, eller dersom du ønsker større bryster med mest mulig naturlig form.
En ulempe ved de anatomiske implantatene er at de vil gi brystet en unormal form dersom de roterer rundt. Heldigvis er dette sjeldent forekommende, men dersom det skulle skje kan det være nødvendig med en ny operasjon. Anatomiske implantater er i gjennomsnitt dyrere enn runde proteser.
Også de anatomiske protesene kommer i mange ulike størrelser, du kan velge mellom saltvannsprotese og silikonprotese og om du ønsker plassere dem foran eller bak brystmuskulaturen.
Saltvannsimplantat eller silikonimplantat
Brystimplantater har alle et tynt ytre skall av silikon. Innsiden av implantatet kan derimot enten være fylt av en flytende, men seig silikonmasse eller av saltvann. Silikonimplantater er mer vanlig enn saltvannsimplantater. FDA (US Food and Drug Administration) har godkjent brystforstørrende operasjon med både silikonprotese og saltvannsprotese, dette innebærer at de begge er trygge i bruk og gir ønsket behandlingseffekt. Under finner du mer informasjon om forskjellen mellom de to typene brystimplantatene.
Silikonimplantat
Innholdet i silikonimplantater er som navnet tilsier en væskeaktig, men seig og kohesiv silikonmasse. Konsistensen på silikonen gjør at implantatet kjennes svært likt ut som naturlig brystvev. I tillegg er risikoen for såkalt rynkedannelse eller ujevheter i silikonproteser mye lavere enn ved saltvannsimplantat.
Silikonimplantater legges inn i full størrelse gjennom snittet som kirurgen lager i huden. Dersom det oppstår en rift i implantatet, vil oftest silikonen bli liggende på innsiden av bindevevskapselen som dannes omkring protesen, de fleste merker derfor ikke noe til en eventuell rift eller ruptur. Dersom silikonen også kommer seg gjennom kapselen, kan den i sjeldne tilfeller påvirke brystvevet lokalt og gi ubehag eller endret brystfasong, i så fall kan det bli nødvendig med ny operasjon. Silikonlekkasje er derimot ikke farlig for helsen, det øker ikke risikoen for brystkreft eller andre sykdommer.
Saltvannsimplantat
Brystimplantater med saltvann kan legges inn i brystet mens de er tomme og krever derfor gjerne et mindre snitt i huden enn hva innleggelse av silikonimplantater gjør. Etter at de er på plass vil kirurgen fylle dem med saltvann til ønsket volum.
Dersom en saltvannsprotese sprekker, vil saltvannet lekke ut i brystet og tas opp av kroppen. Siden saltvannet har samme innhold som vevsvæske i kroppen forøvrig, innebærer dette ingen risiko overhode. Implantatet vil derimot miste volumet sitt, og må i de fleste tilfeller hentes ut og eventuelt erstattes av et nytt.
En ulempe med saltvannsproteser er at de har større tendens til å danne rynker eller ujevnheter i konturen enn det silikonproteser har. En annen ulempe er at de har en tendens til å kjennes mindre naturlige ut enn silikonproteser siden innholdet gir dem en mer utpreget væskekonsistens. Ved å plassere dem under brystmuskulaturen vil man til en viss grad kompensere for den unaturlige konsistensen.
Protesen under eller over muskulaturen?
I brystregionen finner vi fra ytterst til innerst hud, brystvev med kjertler og fett og brystmuskelen (pectoralis muskelen). Brystimplantatene plasseres alltid bak brystvevet, men du kan sammen med kirurgen bestemme om de skal plasseres enten foran eller bak brystmuskelen. Det finnes en rekke fordeler og ulemper ved begge alternativ som du kan se mer om under.
Implantater foran brystmuskelen
Plassering av brystimplantatet foran brystmuskelen er den vanligste opersjonsmetoden ved brystforstørring med proteser. Under finner du mer om fordeler og ulemper ved implantater foran brystmuskulaturen.
- Mindre inngrep, kortere tilheling. Denne metoden er den klart enkleste å utføre for kirurgen, i tillegg er tilhelingstiden etter operasjonen kortere.
- Bedre egnet for større bryster. Dersom du har tildels mye brystvev eller dersom du har hengende brystvev, vil plassering av implantatet foran brystmuskelen generelt kunne gi det beste operasjonsresultatet kosmetisk sett. Plassering av protesen bak muskelen er bedre egnet dersom du har lite brystvev.
- Bedre egnet om du ønsker store proteser. Dersom du ønsker å sette inn store brystimplantater, er det stor sannsynlighet for at du må velge plassering foran muskelen, siden det er mer begrenset plass bak muskelen rent anatomisk.
- Implantatet kan bli mer synlig. En potensiell ulempe ved å plassere implantatet foran brystmuskelen er at avstanden mellom huden og implantatet naturlig nok blir mindre. Dette medfører at eventuelle rynker eller konturer i implantatet lettere kan bli synlige eller følbare gjennom huden. Spesielt gjelder dette saltvannsproteser som har større tendens til å lage slike bukninger.
- Mindre støtte for implantatet. Implantater foran brystmuskelen får mindre støttevev enn implantater bak brystmuskelen og kan derfor sige ned tidligere og i større grad enn implantater bak muskelen.
- Økt risiko for kontraktur. Det er mulig at plassering foran brystmuskelen kan medføre noe økt risiko for såkalt kapselkontraktur. En kapselkontraktur er den vanligste senkomplikasjonen til brystproteser. Kroppen vil kunne reagere på det fremmede stoffet (implantatet) som er lagt inn i brystet ved å danne bindevev som omgir implantatet. Etter hvert vil kontrakturen bli hardere og i noen tilfeller vil den endre formen på brystprotesen og kunne gi smerter. Forekomsten av kapselkontraktur varierer veldig i ulike forskningsarbeider.
Implantater bak brystmuskelen
Plassering av implantatet bak brystmuskelen er litt mindre vanlig enn foran. Under finner du mer om fordeler og ulemper ved denne plasseringen.
- Beste metoden ved lite kjertelvev og små bryster. Plassering av brystprotesen bak brystmuskulaturen er den vanligste metoden hos kvinner som har lite eller ikke noe kjertelvev. Dersom du er i denne gruppen, vil et implantat foran muskulaturen kunne gi en synlig overgang mellom implantatet og naturlig brystvev. Ved å plassere implantatet bak muskelen blir denne overgangen mye mindre markert og brystforstørrelsen fremstår mer naturlig.
- Mer naturlig konsistens. Ved å plassere imlantatet bak brystmuskelen blir det lengre avstand ut til huden, dette gjør at selve implantatet ikke kjennes like godt når man tar på brystet. Dersom du vurderer saltvannsproteser vil den noe mykere og mer unaturlige konsistensen kunne forsvinne dersom de plasseres dypt bak muskelen.
- Større inngrep og lengre tilheling. En ulempe ved å plassere implantatet bak pektoralismuskelen er at selve inngrepet er litt større og mer omfattende. Under operasjonen må kirurgen løsne brystmuskelen fra ribbeina for å kunne skyve implantatet på plass. Dette medfører at du ofte vil kunne oppleve noe mer ubehag i tiden etter operasjonen enn dersom implantatet plasseres foran muskelen.
- Økt risiko for sprekkdannelse. Risikoen for at det skal oppstå sprekker eller lekkasje i implantatet er trolig noe høyere dersom implantatet legges bak brystmuskelen.
- Økt risiko for rotasjon. Det er også noe økt risiko for at dråpeformede proteser kan rotere rundt og gi en unormal brystform dersom implantatet plasseres bak muskelen.
- Kan svekke muskelen. En annen potensiell ulempe ved å plassere protesen bak pektoralismuskelen er at muskelen på sikt kan svekkes i styrke. I sjeldne tilfeller kan også brystprotesen i noen grad endre form eller plassering under trening.
Brystforstørrelse og samtidig brystløft
De fleste kvinner vil etter hvert som man blir eldre og mulig har gjennomgått flere svangerskap og ammet barn, oppleve at brystene mister noe av sin elastisitet og utvikler en mer hengende form enn tidligere.
Brystløft er en kosmetisk operasjon som har til hensikt å løfte brystene tilbake til sin opprinnelige plassering og slik gi brystene en mer ungdommelig form. I tillegg vil brystene gjerne få et fastere preg enn før operasjonen.
Mange velger å forstørre brystene ved hjelp av brystimplantat i samme seanse som de tar brystløft. På denne måten vil brystene få større volum og samtidig løftes gjennom bare ett enkelt inngrep. Prisen på behandlingen er også lavere enn dersom man skulle gjøre begge inngrepene hver for seg.
Pris ved brystforstørrelse
Brystrekonstruksjon med protese på medisinsk indikasjon kan gjøres på offentlig sykehus eller hos privat klinikk med avtale. Dette forutsetter derimot at du har enten manglende brystutvikling eller stor sideforskjell mellom brystene. I så fall betaler du kun egenandel.
I øvrige tilfeller utføres brystforstørring ved private klinikker hvor du selv dekker utgiftene til inngrepet. Helsesmart.no gir deg en oversikt over prisene ved de ulike former for brystforstørrende operasjoner i Norge.
Komplikasjoner til brystforstørring
Brystforstørring er en av de aller vanligste kosmetiske operasjonene og anses som et trygt inngrep med lav risiko for alvorlige komplikasjoner.
Ingen inngrep er derimot helt uten risiko, blant de vanligste komplikasjonene som kan forekomme ved brystforstørring er:
- Infeksjon. Enhver operasjon innebærer en viss risiko for infeksjon. Her er brystforstørrelse med implantat intet unntak, siden innføring av kunstig materiale i kroppen øker risikoen for infeksjon. Forekomsten av infeksjon er likevel lav.
- Arrdannelse. Ved brystforstørring med implantater legges det et arr enten under brystet, under brystvorten eller i armhulen. Arret blir vanligvis lite synlig. Ved brystforstørrelse med eget fettvev benytter kirurgen en sprøyte i steden for skalpell, arrdannelse er derfor generelt ikke en problemstilling ved denne metoden.
- Implantatlekkasje. Det foreligger en lav risiko for at det kan oppstå et hull implantatet som gjør at innholdet lekker ut. De fleste silikonlekkasjer oppstår uten at pasienten merker det og trenger derfor vanligvis ingen behandling. Lekkasje av saltvannsproteser vil medføre at protesen faller sammen.
- Kapselkontraktur. Kapselkontraktur er en av de vanligste komplikasjonen til brystforstørring med protese. Ved denne tilstanden reagerer kroppen på fremmedmaterialet (implantatet) ved å danne et kraftig bindevev omkring implantatet. Bindevevet kan bli hardt og anspendt og medføre smerter og konturendringer i brystet. De nyeste typene brysimplantater er dannet av materialer som gjør risikoen for kontraktur svært lav.
- Allergisk reaksjon på bedøvelsen. Alle operasjoner innebærer en lav risiko for allergisk reaksjon på bedøvelsen.
Sjekk priser og ventetider innen «Brystforstørring»
Ingen informasjon tilgjengelig...