Artrodese Fredrikstad
Artrodese (avstiving av ledd) er en operasjon som utføres dersom annen smertestillende behandling ikke gir ønsket effekt, og dersom det ikke er aktuelt å sette inn nytt kunstig ledd (protese).
Avstiving av ledd har en god smertestillende effekt, men leddets funksjon med bevegelse vil naturlig nok opphøre.
Behandlingn benyttes oftest i på ledd i fingre, ankel, forfot og håndledd
Sjekk priser og ventetider innen «Artrodese»
Hvorfor behandling med artrodese?
Hos personer med slitasjegikt (artrose) eller leddgikt vil konservativ behandling (behandling uten operasjon) med smertestillende medisiner, fysioterapi og leddinjeksjoner ofte være tilstrekkelig for redusere smertene og bevare leddfunksjonen.
Dersom konservativ behandling ikke fører frem, vil det i mange tilfeller kunne være aktuelt å sette inn et nytt kunstig ledd (protese), men ikke alle ledd eller tilstander egner seg like godt for protesekirurgi.
Avstiving av det smertefulle leddet kan derfor i enkelte tilfeller være den beste behandlingen, spesielt dersom hovedformålet er å oppnå best mulig smertestillende effekt.
Hvordan utføres artrodese?
Artrodese gjøres som et operativt inngrep av kirurg (ortoped). Leddet avstives ved at kirurgen setter inn skruer og eller plater på tvers av leddet slik at leddet ikke lenger kan beveges. Når leddet ikke kan beveges vil det i løpet av de neste ukene og månedene gro igjen.
Selve operasjonen tar gjerne ca 1-2 timer, men dette varierer noe avhengig av hvilke ledd som behandles. Man kan ofte reise hjem samme dag eller dagen etter operasjonen.
Behandlingsalternativer til artrodese
Behandlingsalterantiver ved leddsmerter som følge av slitasjegikt eller leddgikt
Både slitasjegikt (artrose) og leddgikt er vanlige tilstander som medfører smerter og nedsatt funksjon i leddene i kroppen. Behandling av disse tillstandene gjøres både med og uten operasjon.
Behandling uten operasjon
Ved slitasjgikt vil gjerne behandling med vanlige smertestillende og betennelsesdempende medisiner som paracet og NSAIDs (Ibux, Voltaren) i kombinasjon med tilpasning av fysisk aktivitet gjerne være første behandling. Oftest vil slik behandling ha god effekt en lengre periode.
Ved leddgikt benytter man ofte samtidig spesifikke immundempende medisiner som demper betennelsestilstanden i kroppen.
Injeksjonsbehandling hvor man sprøyter inn medisiner i leddet er vist å kunne være til hjelp dersom vanlig smertestillende behandling ikke gir tilstrekkelig effekt. Blant injeksjonsbehandlingene som benyttes er kortison og hyaluronsyre. En ny og lovende behandling er injeksjon med konsentrerte blodplater og serum, PRP behandling.
I tillegg til behandling med medisiner er opptrening, eventuelt under veiledning av fysioterapeupt, en viktig del av behandlingen ved smertefulle ledd, spesielt dersom plagene sitter i større ledd som hofte, kne eller skulder.
Kirurgisk behandling
Dersom annen behandling ikke gir tilstrekkelig effekt på leddplagene kan det være aktuelt med kirurgisk behandling.
- Ved slitasjegikt i blant annet hofte, kne og skulder vil ofte innsetting av et kunstig ledd, også kalt protesekirurgi, være et godt alterantiv. Innsetting av protese gjør ofte at smertene forsvinner, i tillegg ivaretar man leddfunksjonen. Se her for informasjon om protese i kne, hofte og skulder.
- Hos personer med leddgikt vil det i enkelte tilfeller være aktuelt å fjerne den betente leddhinnen i leddet, et inngrep som på fagspråket kalles synovektomi. Slik behandling kan ha en god smertestillende effekt.
- Fjerning av småledd, på fagspråket kalt reseksjonsartroplastikk, er en operasjon hvor man fjerner selve leddet. Behandlingen er mye brukt blant annet ved slitasjegikt i tommelen.
- I enkelte tilfeller, spesielt dersom hensikten med behandlingen først og fremst er smertestilling, er artrodese en egnet behandling. Ulempen med artrodese er at leddets funksjon naturlig nok opphører når det stives av.