ANNONSE

Arr behandling med laser Ørland

Laserbehandling mot arr er en ny og effektiv terapi som kan gjøre arret penere og mindre iøynefallende.

Det finnes en rekke ulike typer lasere som egner seg til å behandle ulike typer av arr i huden, inkludert arr etter kviser, skade og operasjon.

Arr behandling med laser
Illustrasjon: Arr behandling med laser
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Arr behandling med laser»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hvordan fungerer laserbehandling mot arr?

Laserbehandling kan redusere omfanget og synligheten av arr på flere måter, litt avhengig av hvile type arr man skal behandle og hvilken type laser man benytter. Terapien bidrar blant annet til å

  • Gjøre arret blekere
  • Minske konturendringen i arret
  • Gjøre huden glattere og mer elastisk
  • Redusere ugjevnheten i atrofiske arr

Hvor effektiv er laserbehandling mot arr?

Det er viktig å være klar over at i prinsippet ingen metoder vil kunne få arret til å forsvinne helt og holdent, og samtidig etterlate ny hud uten noen form for spor eller arrdannelse.

Det finnes derimot nå mange metoder for å gjøre arr i huden mindre synlige. Laserbehandling er en av de nyrere og mest effektive behandlingene tilgjengelig som kan bidra til å gjøre arrene mindre synlige og huden penere.

Før en eventuell behandling er det viktig at man har en god dialog med legen, og at man forsikrer seg om at han eller hun har god erfaring og godt utstyr til behandling som utføres.

Hvilke arr kan behandles med laser?

Det er vanlig å dele arr inn i ulike grupper basert på utseende, hvilken type arr du har vil avgjøre hvilken behandling som er best i din situasjon.

Hypertrofiske arr og keloid

Hypertrofiske og keloide arr utvikler seg til å bli større og kraftigere enn normale arr. Ofte har disse også annen farge enn omgivende hud, gjerne rødlige eller rosa. Dette gør at de skiller seg mer ut fra normal hud og blir mer iøynefallende.

Behandling av hypertrofiske arr og keloid med laser gjøres ofte med såkalt "ikke ablative lasere". Denne lasertypen øker produksjon av bindevev (kollagen) i midtre deler av huden (lærhuden, dermis) som gjør at huden blir strammere og glattere. Dette er en relativt mild laserbehandling som sjelden gir større bivirkninger. Teknikken kan gjøre arret smalere og mindre bukende. Ulempen med de ikke ablative laserne er at det gjerne kreves flere behandlinger, ofte 4-6 behandlinger. I tillegg tar det gjerne noen måneder før man ser god effekt av behandlingen siden det tar tid før kollagenmengden under huden er økt.

Lett hypertrofiske arr kan også behandles med såkalte "karlasere", det vil si milde lasere som varmer opp blodårene i huden og får dem til å sprekke. Behandlingen gjør dermed arret blekere og mindre iøynefallende.

Atrofiske arr

Ved atrofiske arr er det utviklet seg et nedsunket område i huden på stedet for arrdannelsen. Atrofiske arr kan ses etter kviser, skade og operasjon.

Ved atrofiske arr vil man ofte få best resultat ved behandling med såkalte "ablative lasere" som behandler både hudoverflaten og de dypere delene av huden. Man oppnår slik en kontur- og tekstur endring av hudoverflaten og får i tillegg den samme effekten som "ikke ablative lasere" med økt kollagendannelse med bedret spenst og elastisitet i huden. Den samlede effekten er at man kan gjøre de fleste arr betydelig mindre synlige.

Kvisearr

Arr etter kviser er en av de vanligste årsakene til at man ønsker behandling for å redusere synligheten av arr. Kvisearr kan være atrofiske, nedsunkne områder i huden, men kan også være hypertrofiske forhøyninger i huden.

Ulike kvisearr behandles på ulike måter. Hypertrofiske kvisearr behandles gjerne med ikke ablative lasere, mens de atrofiske arrene gjerne behandles med ablative fraksjonerte CO2 eller Er:YAG lasere. Et annet alternativ er fraksjonert ikke ablativ laser som Fraxel Re:Store laseren.

Strekkmerker

Strekkmerker er langstrakte rynker eller furer i huden som oppstår i forbindelse med økt strekk i huden. Oftest oppstår strekkmerker i forbindelse med rask vektendring som ved graviditet og vekst i forbindelse med puberteten. Strekkmerker er på sett og vis atrofiske arr. Årsaken til at de oppstår er ikke fullstendig kjent, men det kvinnelige kjønnshormonet østrogen er en medvirkende faktor.

Strekkmerker vil man ofte forsøke å behandle med milde, ikke ablative lasere som pulsede farge lasere. Ved utilfredsstillende effekt kan man gå videre med ablative lasere som fraksjonert ablativ CO2 laser eller fraksjonert ablativ Er:YAG laser.

Hvilke lasere benyttes til behandling av arr?

Det finnes mange lasere på markedet i dag og de fleste av disse er godt egnet til behandling av en rekke ulike tilstander. Dersom man benytter en erfaren terapeut som har et utvalg av lasere som kan skreddersys din hud og dine hudforandringer, har man gode muligheter for et bra resultat.

"Karlasere"

Karlasere, det vil si lasere som først og fremst benyttes til fjerning av overfladiske eller sprengte blodkar, kan benyttes til å avbleke røde og litt hissige arr. Karlaseren varmer opp blodkarene slik at de ødelegges og tilbakedannes. Slik blir arret avbleket og mindre synlig.

Ikke ablative lasere

Ikke ablative (non ablative) lasere behandler ikke det overfladiske hudlaget (epidermis), men virker ved å øke produksjonen av bindevevsproteinet kollagen i det midtre hudlaget (dermis). Huden får slik mer fast og elastisk preg, noe som også bidrar til å redusere mindre furer og arr i huden. Fordelen med de ikke ablative laserene er at de gir færre bivirkninger og kortere tilhelingstid (nedetid) enn de kraftige ablative laserne.

Ablative lasere

Ablative lasere er de kraftigste laserene som benyttes innen kosmetisk medisin. De ablative laserene varmer opp vannmolekyler i epidermis som gjør at det ytterste hudlaget fjernes. Ved å behandle det overfladiske hudlaget oppnår man en effektiv fjerning av rynker og furer i ansiktet. I tillegg virker også de ablative laserne i det dypere delen av huden og fører slik til økt dannelse av bindevevsproteinet kollagen. Dette gir samtidig en smidigere og fastere hud.

De fleste ablative lasere som brukes i dag er fraksjonerte, det vil si at laserstrålen som skytes mot huden er opdelt i mange små separate stråler, mens størstedelen av huden ikke treffes av laseren. Fraksjonerte lasere gir mindre risiko for bivirkninger enn ufraksjoenrte lasere.

ANNONSE