ANNONSE

Allmennlege Drammen

Allmennlegen er en del av primærhelsetjenesten, det vil si en lege du kan ta kontakt med uten at du har henvisning.

Allmennlegen har en bred og generell kompetanse om alle sykdommer og plager i befolkningen, og kan diagnostisere og behandle de fleste av disse sykdommene på kontoret sitt.

Private allmennleger har i motsetning til fastlegen ikke refusjon eller støtte fra staten, du betaler derfor hele konsultasjonen selv.

Allmennlege
Illustrasjon: Allmennlege
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Allmennlege»

Hva er en allmennlege?

Allmennlegen er en del av primærhelsetjenesten, det vil si den delen av helsetjenesten som du gjerne søker hjelp hos først, uten at du har henvisning fra annet helsepersonell. Allmennlegen er derfor en såkalt primærkontakt, i likhet med kiropraktor og fysioterapeut.

Som primærkontakt må allmennlegen ha en bred og generell kunnskap om alle sykdommer og helseplager i befolkningen, slik at han eller hun kan finne ut hva som feiler deg og igangsette behandling. Allmennlegen har også spesielt fokus på å se hele mennesket.

Allmennlegen sin legepraksis skal være åpen og tilgjengelig for alle mennesker som søker hjelp for sine helseplager, enten det er på et legekontor, på legevakten, i sykebesøk eller på sykehjem. Ved hjelp av sin breddekompetanse skal allmennlegen kunne diagnostisere og behandle de aller fleste pasienter. Ved behov vil allmennlegen henvise deg videre til en spesialist i sekundærhelsetjenesten.

Siden 1980-tallet er allmennmedisin blitt en egen spesialitet, det vil si at allmennleger som blant annet har fullført obligatoriske kurs og jobbet tilstrekkelig lenge innen fagfeltet, kan bli spesialist i allmennmedisin.

(Tjenester / behandlinger)

Forberedelse til konsultasjon hos allmennlege

Allmennlegen er såkalt primærkontakt i helsevesenet, det vil si at du kan oppsøke allmennlegen uten å ha henvisning.

For at du skal få mest mulig ut av konsultasjonen hos legen, kan det være lurt at du gjør enkelte forberedelser i forkant:

Tenk gjennom hva du ønsker ut av konsultasjonen. For at legen skal kunne hjelpe deg best mulig, er det viktig at du formidler hva du ønsker hjelp med.

Tenk gjennom hvilke plager du søker hjelp for. For at legen skal kunne finne ut hva som feiler deg, er det viktig at han eller hun får mest mulig presis informasjon om sykdommen eller plagene dine. Legen vil blant annet gjerne vite:

  • Hvilke plager du har og hvordan du vil beskrive plagene
  • Hva som forverrer eller forbedrer plagene
  • Hvor lenge de har vedvart
  • Om du har hatt lignende plager tidligere
  • I hvor stor grad plagene påvirker deg til daglig

Skriv ned eventuelle spørsmål du måtte ha til legen. Det er fort gjort å glemme noen av spørsmålene du har tenkt å stille til allmennlegen under konsultasjonen. Det kan derfor være lurt å notere ned eventuelle spørsmål du ønsker svar på før du møter til timen.

Din helsehistorie. Dersom du ikke har vært hos denne legen tidligere, kan det være lurt at du har med informasjon om tidligere sykdommer, medisinbruk og sykdommer som går igjen i familien din.

(Tjenester / behandlinger)

Hva skjer ved undersøkelse hos allmennlegen?

Allmennlegen skal ha en bred og generell kompetanse om alle sykdommer og plager, i motsetning til andre legespesialister som har smalere kompetanseområde. Under konsultasjonen vil allmennlegen gjennom samtale og undersøkelse forsøke å finne ut hva som feiler deg, igangsette behandling og planlegge kontroll ved behov. Dersom legen mener det er behov for det, vil han eller hun også henvise deg videre til en spesialist i sekundærhelsetjenesten.

Samtale med allmennlegen

Konsultasjonen hos allmennlegen starter gjerne med en samtale mellom deg og legen, også kalt for sykehistorien. Legen vil gjerne la deg fortelle mer eller mindre fritt om hva som plager deg og hva du ønsker hjelp med.

Spesielt vil legen være interessert i hvordan du opplever plagene, hva som forverrer dem, hvor lenge de har pågått og om du har flere symptomer eller plager samtidig. I mange tilfeller vil legen kunne stille diagnosen bare på bakgrunn av samtalen med deg. For å få mest mulig ut av sykehistorien, er det derimot viktig at du og legen kommuniserer godt, og at du kan gi mest mulig klare svar på legens spørsmål.

Undersøkelse

I de fleste tilfeller vil legen ikke bare snakke med deg, men også foreta en undersøkelse av deler eller hele kroppen din. Hensikten med undersøkelsen er å se nærmere på den delen av kroppen hvor plagene oppstår, og eventuelt se etter tegn til sykdom andre steder i kroppen.

Hvilken type undersøkelse legen vil foreta seg er derfor helt avhengig av dine symptomer og plager. Dersom du har vondt i halsen, vil legen gjerne undersøke halsen og svelget ditt, mens legen gjerne vil undersøke lysken din dersom du mistenker lyskebrokk.

Behandling

De aller fleste tilstander eller sykdommer kan behandles hos allmennlegen. Legen vil kunne gi deg råd om livsstilsendringer, trening og fysisk aktivitet og aktiviteter du bør unngå. Ofte vil legen også skrive ut resept på medisiner som skal gjøre deg frisk raskere.

Kontroll

Dersom det er litt tvil om diagnosen, eller dersom legen ønsker å vurdere behandlingseffekten, kan det være at han eller hun avslutter konsultasjonen med å avtale en kontrolltime.

Henvisning

Ved behov vil allmennlegen henvise deg videre for å stille en sikrere diagnose eller for en mer målrettet behandling:

  • Henvisning til spesialist. Dersom allmennlegen mistenker at du har en sykdom eller tilstand som krever utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten, vil legen henvise deg til relevant spesialist (som kardiolog, gynekolog, ortoped, øyelege, øre nese hals lege etc.)
  • Henvisning til bildeundersøkelse. Dersom bildeundersøkelser er nødvendig for å stille en sikrere diagnose, kan allmennlegen henvise deg videre til MR, ultralyd, røntgen etc.

Hvilke tilstander kan utredes og behandles hos allmennlege?

Allmennleger er leger med spesielt bred medisinsk kompetanse og skal ha god kunnskap om alle sykdommer og tilstander i befolkningen. Allmennlegen skal kunne være til hjelp både ved alt fra akutte tilstander som skader og hjerteinfarkt til psykisk helse til svangerskapsomsorg. Et lite utvalg av de vanligste sykdommene og problemstillingene som håndteres av allmennlegen er:

ANNONSE