ANNONSE

Trokanterbursitt Sør-Varanger

Trokanterbursitt er en betennelse i slimposen på utsiden av hoften.

Slimposebetennelsen gir gjerne smerter på utsiden av hoften som kan stråle bak mot rumpen og ned mot kneet.

Behandlingen av trokanterbursitt innebærer i første omgang avlastning og tøyeøvelser, i enkelte tilfeller vil kortison injeksjon redusere plagene. Dersom annen behandling ikke fører frem kan det være nødvendig med operasjon.

Trokanterbursitt
Illustrasjon: Trokanterbursitt
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Trokanterbursitt»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hva er trokanterbursitt?

En slimpose (bursa) er en liten væskefylt lomme som det finnes over 100 stykker av på ulike steder i kroppen. Funksjonen til slimposene er å fungere som støtdemper og å redusere friksjonen mellom sener, leddbånd, muskler og bein i kroppen. Dersom slimposen utsettes for overbelastning kan det oppstå en irritasjon eller betennelse som kalles for bursitt.

Trokanterbursitt er en betennelse i den store slimposen som ligger på utsiden av hoften, nærmere bestemt på utsiden av det store beinutspringet på lårbeinet som kalles trokanter major. Funksjonen til trokanterslimposen er å redusere friksjon mellom beinet på innsiden av slimposen og sener og muskulatur som løper på utsiden.

Ved trokanterbursitt oppstår det smerter på utsiden av hoften som kan stråle bak mot rumpen og ned i kneet. I noen tilfeller oppstår det også hevelse på utsiden av hoften.

De fleste blir kvitt plagene ved konservativ behandling (uten operasjon), inkludert avlastning, tøyeøvelser og smertestillende medisiner. I noen tilfeller er mer intensiv behandling som kortisoninjeksjon eller operasjon nødvendig.

(Tjenester / behandlinger)

Hva er årsaken til trokanterbursitt?

Slimposebetennelse i hoften oppstår i de aller fleste tilfeller som følge av økt belastning mot slimposen over lengre tid.

Risikofaktorer for å utvikle trokanterbursitt inkluderer:

  • Økt aktivitet. Økt fysisk aktivitet, spesielt ved øvelser som løping, trappegåing, sykling og å stå sammenhengende i lengre perioder, kan øke risikoen for overbelastning av trokanterslimposen.
  • Skade mot hoften. Fall eller andre skader mot hoften kan påføre skade på slimposen som trigger betennelsen.
  • Ryggplager. Ryggplager kan endre holdningen i hofteleddet og gjøre at belastningen på den ene siden av hoften øker.
  • Beinlengdeforskjell. Beinlengdeforskjell endrer belastningen på hoftene og øker risikoen for trokanterbursitt og andre overbelastningstiltander.
  • Reumatiske plager. Reumatiske plager, spesielt leddgikt, øker risikoen for slimposebetennelse.
  • Snapping hip. Trokanterbursitt kan også oppstå som følge av tilstanden snapping hip hvor bindevevet på utsiden av hoften "glipper" forbi trokanter major ved bevegelse i hofteleddet.

I enkelte sjeldne tilstander kan det oppstå infeksjon med bakterier i slimposen.

(Tjenester / behandlinger)

Hvilke symptomer er vanlig ved trokanterbursitt?

Hovedsymptomet ved trokanterbursitt er smerter som sitter på utsiden av hoften og øvre del av låret.

  • Smertene kan stråle bakover mot rumpen, men også nedover mot kneet. Smertene blir typisk verre dersom du er i aktivitet som ved gange.
  • Vanligvis opplever man økte smerter dersom det kommer trykk mot slimposen slik som når du ligger med den syke siden ned eller dersom du trykker mot utsiden av hoften.

Ved betydelig betennelse kan det oppstå rødhet og hevelse over slimposen.

Ved bakteriell infeksjon i slimposen vil man vanligvis få feber og / eller redusert allmenntilstand i tillegg til øvrige symptomer. I så fall bør du kontakte lege straks.

Når bør du gå til lege?

Trokanterbursitt som ikke forårsakes av bakterier er ikke en farlig tilstand. Dersom plagene vedvarer til tross for avlastning og tøyeøvelser, eller dersom du kan få mistanke om bakteriell infeksjon, bør man kontakte lege for videre utredning og behandling.

Hvordan stiller man diagnosen?

Diagnosen trokanterbursitt kan legen ofte stille på bakgrunn av samtale og vanlig klinisk undersøkelse.

Ved usikkerhet om diagnosen kan ultralyd av hoften påvise væske i slimposen som er et sikkert tegn på betennelse.

MR hofte kan også påvise væske i slimposen, men kan også samtidig vurdere hofteleddet og senene omkring hofteleddet.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av trokanterbursitt

I de fleste tilfeller vil trokanterbursitt gå over av seg selv, spesielt dersom du kan unngå aktiviteter som utløser smertene.

De viktigste behandlingsmetodene ved trokanterbursitt inkluderer:

  • Avlastning
  • Nedkjøling
  • Betennelsesdempende medisiner
  • Tøyeøvelser
  • Kortisoninjeksjon
  • Fysioterapi
  • Operasjon

Tidlig egenbehandling

Ved smerter over slimposen kan nedkjølende behandling med isposer redusere betennelsen og dempe smertene. Du bør legge et tynt plagg mellom isen og huden for å unngå frostskader.

Avlastning hvor du unngår bevegelser og aktiviteter som utløser og forverrer smertene er viktig. Helt i startfasen kan det være nyttig å avlaste den smertefulle hoften med krykker.

Betennelsesdempende medisiner som NSAIDs (Voltaren, Voltarol, Ibux) kan redusere betennelsen og smerten, men bør ikke brukes over lengre tid.

Dersom årsaken til smertene er overbelastning av hoften som følge av en tilstand et annet sted i kroppen, er det viktig å gjøre noe med den utløsende årsaken. Dersom hoften blir overbelastet som følge av beinlengdeforskjell vil innleggssåler som korrigerer beinlengdeforskjellen være nyttig.

Tøyeøvelser

Tøyeøvelser, spesielt av muskulaturen på utsiden av hoften vil kunne redusere spenninger i muskel og sener og slik redusere plagene. Dersom du har manglende effekt av tøyeøvelsene kan det være nyttig å få veiledning hos fysioterapeut.

Kortisoninjeksjon

Ved vedvarende plager tross avlastning og tøyeøvelser kan injeksjon med betennelsesdempende medisiner som kortison redusere både betennelsen og smertene.

Operasjon

Operasjon er sjelden nødvendig ved trokanterbursitt, men dersom plagene vedvarer til tross for annen behandling kan operasjon hvor man fjerner den betente slimposen, og eventuelt også annet betent vev omkring slimposen, være nødendig.

Operasjon ved trokanterbursitt

I de fleste tilfeller vil trokanterbursitt gå over av seg selv eller med konservativ behandling slik som tøyeøvelser og kortisoninjeksjon. I enkelte tilfeller vil man derimot ikke bli kvitt smertene til tross for annen behandling, operasjon kan da bli nødvendig.

Kirurgen (ortopeden) fjerner den betente slimposen. I tillegg fjerner man gjerne annet betent vev slik som betennelse i sener eller bløtvev omkring slimposen.

De fleste blir kvitt plagene etter kirurgisk behandling.

ANNONSE