Tannregulering Øvre Eiker
Tannregulering er en behandling av bittfeil og tannstillingsfeil. Det finnes ulike former for tannreguleringer, disse deles inn i fast tannregulering (streng) og avtagbar tannregulering (plate).
Tannregulering utføres av spesialist i kjeveortopedi. Kjeveortopeden er en tannlege med treårig videreutdanning.
Sjekk priser og ventetider innen «Tannregulering»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Hvorfor behandling med tannregulering?
Behandling med tannregulering er svært vanlig. Tannstillingen og bittet, altså hvordan kjevene og tennene biter sammen, er viktig av flere årsaker. Normal tannstilling påvirker blant annet tyggefunksjonen, reduserer slitasje på tenner og tannkjøtt, gjør det lettere å renholde tennene på en god måte og gir et penere kosmetiske inntrykk.
De vanligste årsakene til at tannlegen anbefaler behandling med tannregulering er en eller flere av følgende:
- sørge for at bittet ditt fungerer optimalt
- gjøre tygging og spising mer komfortabelt
- gjøre det lettere å renholde tennene og tannkjøttet
- få et penere smil
Hvilke bittfeil og tannstillingsfeil kan behandles med tannregulering?
Avtagbar regulering og fast regulering kan benyttes til å korrigere en rekke ulike tannstillingsfeil og bittfeil. Blant de vanligste tilstandene å behandle er:
- Horisontalt overbitt - en tilstand hvor tennene i overkjeven ligger for langt foran tennene i underkjeven.
- Vertikalt overbitt - en annen form for overbitt hvor det er tennene i underkjeven som ligger for langt bak og derfor havner bak mot tannkjøttet når du lukker munnen.
- Store mellomrom mellom tennene - store mellomrom skyldes oftest enten manglende tenner eller tenner som ikke vokser ut.
- Trang eller kraftig tannstilling - en tilstand hvor tennene ligger ligger så tett at det blir liten plass mellom tennene. Dette gjør det vanskelig å rengjøre tennene og øker risikoen for å utvikle hull i tennene (karies) samt betennelse i tannkjøttet og periodontitt.
- Åpent bitt - en tilstand hvor tennene i underkjeven og overkjeven treffer hverandre når du lukker munnen. Dette reduserer biteevnen og tyggeevnen
- Underbitt - en tilstand hvor tennene i underkjeven ligger for langt fremme sammenlignet med tennene i overkjeven.
Når er det best å bruke regulering?
Tannregulering kan benyttes i alle aldre, men er oftest aller mest effektiv tidlig i tenårene, altså i perioden omkring 12-15 år.
Enkelte bittfeil bør derimot behandles tidligere, gjerne allerede i aldersgruppen 7-9 år. Dette gjelder blant annet kryssbitt, underbittt og manglende fortenner.
Man kan også benytte tannregulering etter at man er voksen, men ofte vil behandlingen ta noe lengre tid enn tidlig i tenårene.
Hvilke typer tannreguleringer finnes det?
Det finnes en rekke ulike reguleringer på markedet i dag, men grovt kan man dele disse inn i to grupper, nemlig fastsittende regulering og avtagbar regulering.
Fastsittende regulering (streng)
Fastsittende regulering, også kalt streng, er et apparatur som festes til tennene og som sitter på til behandlingen er ferdig. Streng kan i motsetning til avtagbar regulering benyttes til de fleste former for bittfeil og tannstillingsfeil, men må som navnet sier sitte på hele døgnet helt til tannstillingen eller bittfeilen er korrigert.
Hvit streng (usynlig regulering) og metallstreng
Ved hjelp av nyere teknologi finnes det nå tannreguleringer som er tannfarget. Disse reguleringene er nesten ikke synlige i munnen og kalles gjerne for usynlig regulering. Hvit streng er derimot enda ikke fullt så effektive som tannregulering av metall.
Hvilke deler består fastsittende reguleringen av?
Reguleringen består av flere ulike deler med eget navn:
- Klosser - limes på tennene med tannlim. Det finnes ulike former for klosser, de mest vanlige er metallfargede klosser og tannfargede klosser.
- Bånd - benyttes til å feste buen til klossene.
- Buen - dannes av tynne tråder som festes til klossene. Det er buen som er den "synlige delen" av strengen.
De ulike delene av tannreguleringen vil ikke klare å flytte på tennene eller endre bittfeilen hver for seg, men må virke sammen for å utøve en kraft på tennene. Når kjeveortopeden strammer buen vil den utøve en kraft på tennene ved å trekke i klossene.
Avtagbar regulering
Avtagbar regulering, også kalt avtagbar plate, kan som navnet sier settes av og på. Oftest har man reguleringen på om natten mens man kan ta den av på dagtid. Avtagbar regulering kan ikke benyttes ved alle bittfeil og tannstillinger, men kan være effektiv ved mindre bittfeil og ikke minst som etterbehandling etter fastsittende regulering for å sikre at man opprettholder ønsket resultat.
Avtagbar regulering består av en plastplate med metalltråder og skruer. I motsetning til fastsittende regulering, som er forhåndslaget, må avtagbar regulering skreddersys for hver enkelt.
Hvordan foregår behandlingen?
Først av alt vil kjeveortopeden vurdere om du har behov for streng og om du bør begynne behandlingen nå eller på et senere tidspunkt. Gjerne vil man ta et spesialrøntgenbilde av tennene og kjeven kalt OPG for å få bedre oversikt over situasjonen.
Etter den første konsultasjonen utformes det en skreddersydd plan for videre behandling. Dersom du skal behandles med fastsittende tannregulering (streng) vil du måtte gå til regelmessige kontroller hvor tannlegen strammer strengen gradvis for å oppnå best mulig resultat.
Når ønsket resultat er oppnådd vil du ofte benytte en avtagbar tannregulering (plate) for å sørge for at behandlingsresultatet blir stabilt videre.
Hvor lenge må du benytte tannregulering?
Varigheten av behandlingen er avhengig av en rekke faktorer, inkludert type bittfeil eller tannstillingsfeil, din alder og type behandling som velges. Med fast tannregulering (streng) vil en tann i gjennomsnitt bevege seg ca 1 millimeter per måned, men dette varierer mye fra person til person.
Ofte vil behandlingslengden være omkring 6 måneder til 2 år.
Er behandling med tannregulering vondt?
Behandling med tannregulering er ikke vondt. Under behandlingene hvor tannlegen strammer til strengen, og de første dagene etter strammingen, er det derimot vanlig at tennene føles litt ømme. Dette skyldes det økte presset mot tennene som skal medføre at tannstillingen endres og optimaliseres.
Sjekk priser og ventetider innen «Tannregulering»
Ingen informasjon tilgjengelig...