ANNONSE

Tannlege

Undersøkelse hos tannlegen gjøres ved mistanke om sykdom i tenner og tannkjøtt, eller som rutineundersøkelse.

Vanlige tilstander og behandlinger hos tannlegen er hull i tennene, tannverk, tannkjøttbetennelse, tannregulering, innsetting av krone og trekking av visdomstenner.

Tannlege
Illustrasjon: Tannlege
Sist oppdatert: 20. Aug. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Tannlege»

Prisen for konsultasjon hos tannlege inkluderer normalt undersøkelse av tenner, tannkjøtt og munnhulen, to røntgenbilder, enkel tannrens, hygienetillegg og alle nødvendige kostnader knyttet til behandlingen.

Hvorfor undersøkelse hos tannelgen?

Dersom du har plager fra tennene, tannkjøttet eller slimhinnene, vil undersøkelse hos tannlege kunne avdekke eventuelle sykdommer som trenger videre behandling.

Konsultasjon hos tannlege eller tannpleier anbefales i tillegg regelemssig som en forebyggende undersøkelse. Regelmessig tannsjekk kan oppdage eventuelle sykdommer og tilstander i tenner, tannkjøtt og slimhinner i munnen på et tidlig stadium, hvor behandlingen er enklere.

Hvor ofte du bør gå til undersøkelse hos tannlegen er avhengig av en rekke faktorer, inkludert alder, andre sykdommer og tannstatus. For de fleste vil derimot tannlegebesøk en gang per året være tilstrekkelig.

Dersom du vurderer tannregulering, må du vurderes hos kjeveortoped som er tannlege med videreutdanning.

(Tjenester / behandlinger)

Hva inngår normalt i undersøkelse hos tannlegen?

Ved konsultasjon hos tannlegen du få undersøkt tennene, tannkjøttet og slimhinnen i munnhulen. Dersom det er behov for det, vil tannlegen ta røntgenbilde av tennene dine for å se etter blant annet begynnende hull (karies), skade på tannrøttene og slitasje på gamle fyllinger. Som ledd i konsultasjonen vil tannlegen også ofte fjerne tannstein og misfarging på tennene.

De viktigste elementene ved en vanlig undersøkelse hos tannlege inkluderer:

  • klinisk undersøkelse av munnen og tennene
  • ta røntgen av tennene
  • fjerne tannstein
  • fjerne misfarging

Under finner du mer informasjon om de ulike undersøkelsene og behandlingene.

Klinisk undersøkelse hos tannlegen

Tannlegen vil gjennomføre en grundig undersøkelse av tenner og tannkjøtt for å oppdage blant annet hull i tennene, emaljeskader og betennelse på tannkjøttet og periodonittt.

I tillegg til undersøkelse av tenner og tannkjøtt vurderes gjerne:

  • slimhinnene i munnen
  • tungen
  • bittet
  • muskulatur i kjevepartiet
  • kjeveleddet sin funksjon

Hensikten med den kliniske undersøkelsen er å oppdage eventuelle tilstander som trenger behandling. I tillegg vil tannlegen gi deg gode råd som gjør at du kan opprettholde god munnhygiene og friske tenner også etter tannlegetimen.

(Tjenester / behandlinger)

Røntgen av tennene

En viktig supplerende undersøkelse av tennene og tannkjøttet er røntgenbilder. Røntgenbildene benyttes spesielt til å oppdage begynnende små hull i tennene, hull under fyllinger, og tannløsningssykdom (periodontitt).

Tannlegen kan gjerne velge mellom flere ulike røntgenundersøkelser, avhengig av problemstillingen han eller hun ønsker å utrede nærmere. Blant de vanligste røntgenundersøkelsene hos tannlegen er bitewing, OPG og okklusal.

Bitewing

Den klart vanligste røntgenundersøkelsen hos tannlegen er såkalt bitewing. Bitewing fremstiller kronene i overkjeven og underkjeven og gir tannlegen informasjon om det foreligger hull i tennene, betennelse omkring tannrøttene og om tilstanden til gamle fyllinger er god. Mens røntgenundersøkelsen utføres må du bite sammen tennene på røntgenbildefilmen, derav navnet bitewing.

Panoramabilder - OPG

Panoramabilder eller OPG (OrthoPantomoGram) gir tannlegen en oversikt over hele munnen med alle tennene, overkjeven og underkjeven, bihulene og kjeveleddene. OPG kan være spesielt nyttig ved større behandlingsbehov og dersom man skal fjerne visdomstenner eller vurderer implantatbehandling.

Okklusal - lukkebilde

Hensikten med okklusalbilde er å se om overkjeven og underkjevens tenner passer sammen på en god måte når kjeven lukker seg.

Fjerning av tannstein og misfarginger

En viktig del av undersøkelse hos tannlegen er fjerning av tannstein og eventuell misfarging på tennene.

Tannstein

Tannstein er en avleiring som består av kalkstoffer og som dannes fra spyttet. Tannstein har en tendens til å danne et hardt belegg på overflaten av tennene og er svært vanskelig å fjerne selv ved hjelp av tannbørste eller tanntråd. Noen mennesker danner mye tannstein på kort tid, mens andre er mindre utsatte for å utvikle tannstein.

Tannstein som blir liggende er en svært vanlig årsak til at det oppstår betennelse i tannkjøttet (gingivitt). Slik betennelse kan utvikle seg videre til tannløsningssykdom, også kalt periodonitt. I tillegg til tannkjøttsykdom, kan tannstein medføre dårlig ånde. Det er derfor lurt å fjerne tannstein med jevne mellomrom.

Tannlegen eller tannpleieren fjerner tannsteinen ved å skrape den av fra tennene ved hjelp av håndholdte små instrumenter, eller ved hjelp av ultralyd.

Misfarging på tennene

Misfarging på tennene er vanlig og kan skyldes inntak av vanlige mat- og drikkevarer slik som kaffe, te og vin, i tillegg til snus og røyk. Du kan selv begrense inntaket stoffene som gir misfargede tenner, men dersom det først er oppstått misfarging, er den ofte vanskelig å fjerne på egen hånd.

Hos tannlegen får du fjernet overfladiske misfarginger ved at tannpleier eller tannlegen pusser og polerer tennene dine. I enkelte tilfeller benytter han eller hun også benytte sandsliping for å fjerne misfargingene.

(Tjenester / behandlinger)

Tilstander som utredes hos tannlege

Tilstanden de fleste forbinder med undersøkelse hos tannlege er hull i tennene. Påvisning av hull i tennene er også en viktig del av undersøkelse hos tannlegen, men i tillegg diagnostiserer, utreder og behandler tannlegen en rekke andre sykdommer og tilstander i tenner, tannkjøtt og munnhule.

Noen av de vanliste tilstandene inkluderer:

  • Hull i tennene
  • Tannkjøttbetennelse
  • Tannløsningssykdom
  • Tannverk
  • Ising i tennene
  • Bittfeil og tannregulering
  • Plager fra visdomstenner
  • Sykdom i slimhinnen i munnen

Under finner du mer informasjon disse tilstandene.

Hull i tennene (karies)

Hull i tennene, også kalt karies, er en tilstand hvor syre fra bakterier på tennene bryter ned det ytre beskyttende laget (emaljen) og kommer inn i tannbenet (dentin).

Hvordan oppstår hull i tennene?

Det finnes normalt mange ulike bakterier i munnen. Enkelte av disse bakteriene har en tendens til å lage et fastsittende tynt lag (film) som klistrer seg fast på tennene. Når disse bakteriene bryter ned sukker du spiser, produserer de syre som kan bryte ned tennene. Først brytes det ytterste, beskyttende laget på tennene ned, emaljen. Etter hvert kan syren også etse seg vei gjennom til det neste laget i tennene, dentin eller tannbeinet. I noen tilfeller kan bakteriene komme helt inn til det innerste i tannen hvor nerver og blodkar ligger, pulpa.

Hvordan oppdager og behandler tannlegen hull i tennene?

Tannlegen kan påvise og behandle begynnende hull i tennene før du merker symptomer og plager som tannverk og ising. Hull i tennene kan påvises hos tannlegen både gjennom vanlig undersøkelse av tennene og ved hjelp av tannrøntgen.

Hull i tennene behandles ved at tannlegen fjerner bakterier og nedbrutt tannmateriale og fyller igjen med en enkel fylling. I noen tilfeller må tannen beskyttes av en krone. Dersom tannen er skadet helt inn til tannroten (pulpa), hender det at man må rotfylle tannen. Mer uvanlig er skaden så omfattende at det beste er å trekke tannen.

I tillegg til å behandle hull i tennene vil tannlegen gi deg råd om hvordan du kan forebygge nye hull i tennene.

(Tjenester / behandlinger)

Tannkjøttbetennelse (gingivitt)

Mens enkelte bakterier i munnen har en tendens til å produsere syre som gir hull i tennene, vil andre bakterier kunne skape en betennelsestilstand i tannkjøttet - tannkjøttbetennelse. Ved begynnende tannkjøttbetennelse (gingivitt) vil tannkjøttet være rødt, hovent og lettblødende. Ubehandlet kan betennelsen bli mer alvorlig og utvikle seg til såkalt tannløsningssykdom eller periodontitt.

Tannlegen kan påvise tannkjøttbetennelse ved vanlig undersøkelse, og siden fjerne bakterier og tannstein som utløser betennelsen. I tillegg vil du få råd om hvordan du kan redusere betennelsen gjennom god munnhygiene.

Tannløsningssykdom - periodontitt

Periodontitt er en betennelsestilstand i vevet omkring tennene som gjør at tennene kan løsne. Periodontitt kan oppstå dersom tannkjøttbetennelsen forverrer seg. I motsetning til ved tannkjøttbetennelse, må du ha hjelp til tannlegen for behandling av tannløsningssykdom.

Tannstein øker risikoen for betennelse i tannkjøttet og periodontitt.

(Tjenester / behandlinger)

Tannverk

Tannverk eller tannpine er en tilstand med akutte smerter fra en av tennene i overkjeven eller underkjeven. Ofte kan smertene stråle bak mot høret eller mot kjeveleddet. Smerter eller ising fra tannen kan oppstå når nerven i sentrum av tannen (pulpa) blir irritert eller betent.

Tannpine kan skyldes flere årsaker, de vanligste er hull i tennene (karies), tannkjøttbetennelse, en skadet fylling i tannen, en byll (abscess) eller en sprukket tann. Andre årsaker kan være bihulebetennelse eller en visomstann som er på vei ut. Dersom tannpinen vedvarer mer enn 1-2 dager, bør du oppsøke tannlegen for utredning og behandling.

(Litteratur)

Ising i tennene

Ising i tennene er et symptom på at noe er galt i tannen, dersom du har vedvarende plager bør du oppsøke tannlegen for råd og eventuelt behandling.

Den vanligste årsaken til ising i tennene er at du over tid har brukt litt feil børsteteknikk når du pusser tennene, noe som kan medføre at tannkjøttet trekker seg tilbake og blottlegger rotoverflaten til tennene. For å unngå dette bør du ikke pusse tennene for hardt og helst benytte myk tannbørste.

Andre vanlige årsaker til ising i tennene er hull (karies), tannbleking og slitasje eller skade på tennene som følge av mekanisk belastning eller syre fra bakterier eller drikke.

Tannregulering (streng) ved bittfeil og tannstillingsfeil

Tannleger som har videreutdanning innen utredning og behandling av bittfeil og tannstillingsfeil kalles kjeveortopeder.

Bittfeil og tannstillingsfeil kan påvirke tyggefunksjonen, belastningen på tennene, hvor lett det er å rengjøre tennene og det kosmetiske inntrykket (smilet ditt). Behandling med tannregulering gjøres enten med avtagbar regulering (plate) eller fast regulering (streng). Tannregulering kan benyttes i alle aldre, men er mer vanlig hos barn og ungdom enn hos voksne.

(Tjenester / behandlinger)

Trekke visdomstann

Visdomstannen er den bakerste tannen i kjeven, vanligvis har man fires tykker; en på hver side i overkjeven og underkjeven. Visdomstennene har ingen reell funksjon hos mennesker og kommer ned sist av alle tennene, vanligvis sent i tenårene eller i begynnelsen av 20 årene.

I enkelte tilfeller vil visdomstannen vokse skjevt ut og trykke på nabotenner, mens den i andre tilfeller bare kommer delvis ut. Plasseringen av visdomstannen gjør det også ofte kan være vanskelig å renholde den. Det er derfor ikke veldig uvanlig å oppleve plager fra visdomstennene slik ubehag fordi en visdomstann trykker på nabotannen, eller som følge utvikling av hull og tannkjøttbetennelse.

Dersom du har vedvarende plager, anbefales det at du trekker visdomstannen siden plagene vil da gjerne opphøre og siden visdomstannen uansett ikke har noen reel funksjon i munnen.

(Tjenester / behandlinger)

Endringer i slimhinnen og sopp i munnen

Tannlegen vurderer ikke bare tenner og tannkjøtt, men undersøker også slimhinnen i munnen. Blant annet ser tannlegen etter endringer i slimhinnen og infeksjoner som sopp i munnen.

Forandringer i slimhinnen i munnen

En rekke forandringer kan oppstå i slimhinnen inne i munnen. Enkelte av disse kan utvikle seg videre til mer alvorlig sykdom som kreft og bør derfor følges.

Sopp i munnen

Soppinfeksjon i munnen oppstår oftest hos personer med nedsatt immunforsvar eller hos personer som nylig har benyttet antibiotika for å behandle en annen infeksjon.

ANNONSE