Tannkjøttbetennelse Jevnaker
Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er en vanlig tilstand hvor tannkjøttet blir hovent og sårt.
Tannkjøttbetennelse gir lettblødende tannkjøtt og dårlig ånde. Dersom også støttevevet omkring tennene bli betent kalles tilstanden periodontitt.
God munnhygiene og grundig rengjøring av tenner er viktig for både å unngå tannkjøttbetennelse og som behandling. Alvorlige krever behandling hos tannlege.
- OVERSIKT
- SYMPTOMER
- ÅRSAKER
- RISIKOFAKTORER
- NÅR SØKE TANNLEGE
- DIAGNOSE
- FOREBYGGING
- BEHANDLING
- PROGNOSE
- RELATERTE TJENESTER
- OVERSIKT
- SYMPTOMER
- ÅRSAKER
- RISIKOFAKTORER
- NÅR SØKE TANNLEGE
- DIAGNOSE
- FOREBYGGING
- BEHANDLING
- PROGNOSE
- RELATERTE TJENESTER
Sjekk priser og ventetider innen «Tannkjøttbetennelse»
Hva er tannkjøttbetennelse og periodontitt?
Tannkjøttbetennelse, også kalt gingivitt, er en tannkjøttsykdom hvor det er oppstått en betennelsestilstand i tannkjøttet. Mild tannkjøttbetennelse kan du ofte behandle på egenhånd ved hjelp av god munnygiene og bruk av tanntråd.
Dersom tannkjøttbetennelsen ikke behandles, vil tilstanden kunne forverre seg og spre seg til det dypere støttevevet omkring tennene, såkalt periodontitt. Ved periodontitt graver betennelsen dype lommer i tannkjøttet omkring tennene hvor det samles tannstein, plakk og bakterier. Den type betennelsen vil over tid medføre at støttevevet omkring tennene blir ødelagt. Tilstanden kalles derfor også for tannløsningssykdom siden den gir løsere tenner. Disse dype betennelseslommene kommer du ikke til selv, det er derfor ikke mulig å behandle periodontitt på egenhånd. Ved periodonitt er behandling hos tannlegen nødvendig.
Ved langvarig periodontitt kan betennelsesforandringene gjøre at tannkjøttet trekker seg tilbake slik at tennene ser lengre ut. I tillegg blir støttevevet omkring tennene svakere slik at tennene kan løsne.
Symptomer ved tannkjøttbetennelse og periodontitt
Friskt og normalt tannkjøtt skal være rosa på farge og ha en fast konsistens som bidrar til å holde tennene på plass. Tannkjøttet skal ikke være ømt eller sårt, og skal tåle normalt tannstell som tannbørsting og bruk av tanntråd.
Symptomer ved tannkjøttbetennelse og periodontitt inndeles gjerne i tidlige og sene symptomer:
Tidlige symptomer
Tidlige symptomer på tannkjøttbetennelse kan være relativt milde og inkluderer:
- Rødt og hovent tannkjøtt
- Tannkjøtt som blør lett i forbindelse med tannpuss og bruk av tanntråd
Senere symptomer
Dersom tannkjøttbetennelsen ikke behandles, vil betennelsen kunne spre seg til vevet som støtter tennene og det utvikler seg periodontitt. Symptomer ved periodontitt inkluderer:
- Dårlig ånde
- Ubehagelig smak i munnen
- Tennene blir løsere
- Betennelseslommer omkring tennene kan utvikle seg til pussfylte byller
Hva er årsaken til tannkjøttbetennelse og periodontitt?
Hovedårsaken til betennelse i tannkjøttet er dannelsen av plakk på tennene. Plakk er en tynn film som fester seg på tennene og som inneholder bakterier. Når du spiser og drikker mat vil noen av disse bakteriene kunne bryte ned matrester og danne syre som gir hull i tennene. Andre bakterier i plakket har derimot en tendens til å spre seg til tannkjøttet og gi tannkjøttbetennelse.
Plakk på tennene kan gjerne enkelt fjernes ved godt tannstell som inkluderer regelmessig bruk av tannbørste og tanntråd. Kun i enkelte tilfeller kan plakkdannelsen være så fastsittende at tannlegen må fjerne den.
Hvem har økt risiko?
Den viktigste risikofaktoren for tannkjøttbetennelse og periodontitt er dårlig munnhygiene og dårlig tannstell. Ved godt tannstell vil de fleste unngå å utvikle betent tannkjøtt. Noen har derimot økt risiko for utvikling av tilstanden ut over tannstellet:
- Røyking - røykere har ca tre ganger høyere risiko for utvikling av periodontitt
- Diabetes
- Høy alder
- Stress
- Dårlig kosthold
Når bør du oppsøke tannlege?
Dersom du tror at du har tannkjøttbetennelse eller periodontitt, bør du oppsøke tannlegen din for undersøkelse, behandling og gode råd innen munnhygiene og tannstell.
Undersøkelse hos tannlegen
Ved mistanke om tannkjøttbetennelse bør du oppsøke tannlegen din. Tannlegen vil undersøke tennene dine og tannkjøttet og se etter dypere betennelseslommer som tegn på periodontitt. I noen tilfeller vil tannlegen også foreta tannrøntgen.
Hvordan forebygge tannkjøttbetennelse?
Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelse er å praktisere god munnhygiene gjennom regelmessig bruk av tannbørste og tanntråd. Du bør helst benytte tannbørste to ganger daglig og tanntråd minst en gang daglig.
Regelmessige besøk hos tannlegen for fjerning av tennstein reduserer også risikoen for tannkjøttbetennelse. I tillegg er det viktig å unngå røyking, siden røyk øker risikoen for tannkjøttbetennelse.
Behandling av tannkjøttbetennelse og periodontitt
Behandlingen er avhengig av om du har tannkjøttbetennelse eller om tilstanden har videreutviklet seg til periodontitt.
Behandling i tidlig fase (tannkjøttbetennelse)
Tannlegen vil fjerne bakteriebelegg (plakk) på tennen og gjøre en grundig rens og polering av tennene for å fjerne fastsittende belegg og tannstein som kan disponere for tannkjøttbetennelse.
I tillegg vil tannlegen komme med gode råd for best mulig egenbehandling.
Behandling i senere fase (periodontitt)
Skadene i vevet omkring tennene i forbindelse med periodontitt kan sjelden reverseres helt, hensikten med behandlingen er derimot å stoppe betennelsen for å forhindre ytterligere skade. Tidlig behandling er derfor viktig.
Også ved periodontitt er også god munnhygiene og fjerning av plakk og tannstein hos tannlege eller tannpleier den viktigste delen av behandlingen. Ved periodontitt kan det derimot ha utviklet seg dype betennelseslommer i støttevevet omkring tennene, i noen tilfeller så dype som 10 mm. Disse lommene klarer du ikke rense på egen hånd, her trenges det hjelp av tannlegen. Det vil også ta tid å fjerne betennelsen helt. Ofte vil betennelseslommene krympe inn flere millimeter gjennom behandlingen, men de vil gjerne ikke forsvinne helt.
I alvorlige tilfeller må tannlegen foreta operasjon for å fjerne betent vev og i enkelte tilfeller også fjerne tannen. Ved alvorlig betennelse kan det være aktuelt å behandle med antibiotika i tillegg.
Dersom tilstanden er svært vanskelig å behandle, kan det en sjelden gang være aktuelt å henvise deg videre til en spesialist i tannkjøttsykdommer (periodontist).
Hvordan er prognosen?
Tannkjøttbetennelse i tidlig fase går nærmest alltid tilbake dersom du praktiserer god munnhygiene.
Også periodontitt vil i de aller fleste tilfeller tilhele med riktig behandling hos tannlege i tillegg til god egenbehandling. Noen ganger er det derimot nødvendig med ytterligere behandling som mindre operasjoner og eventuelt trekking av tenner.