ANNONSE

Snorkeskinne Råde

Snorkeskinne eller søvnapneskinne er en munnbøyle i plastikk som løfter underkjeven din litt frem mens du sover.

Skinnen er effektiv i behandling av snorking, og kan i tillegg redusere forekomsten av pustestopp ved søvnapne.

Snorkeskinne
Illustrasjon: Snorkeskinne
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Snorkeskinne»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hva er snorkeskinne eller søvnapneskinne?

Dersom passasjen i munnen og svelget blir tilstrekkelig trang, vil luften som beveger seg inn og ut mens du puster kunne skape kraftige vibrasjoner i svelget. Det er disse vibrasjonene som skaper lyden når du snorker. I noen tilfeller blir passasjen i svelget ikke bare trang, men midlertidig helt blokkert mens du sover. I så fall kan det oppstå såkalte pustestopp, en tilstand som ses ved søvnapne.

Når du sover dypt, spesielt når du sover på ryggen, vil muskulaturen i munnen og svelget kunne slappe av og mer eller mindre blokkere for luftpassasjen. Både snorking og søvnapne er derfor vanlige tilstander som kan oppstå mens du sover.

Snorkeskinne, også kalt søvnapneskinne eller bare apneskinne, er spesielt designede tannbøyler som kan redusere snorking og være effektiv i behandlingen av pustestopp ved søvnapne. Skinnene legges på tennene i overkjeven og underkjeven og ligner mye på tannbeskyttere som brukes under idrett.

Snorkeskinnen fungerer ved å løfte underkjeven noen millimeter fremover, og hindrer samtidig tungen i å falle bakover og blokkere svelget. Slik bedres plassforholdene i svelget når du sover.

Ved behandling av søvnapne anbefaler man vanligvis at effekten av skinnen kontrolleres med en påfølgende søvnregistrering mens du bruker skinnen. Behandlingen egner seg ikke dersom du har få eller ingen tenner.

(Litteratur)

For hvem kan bittskinne mot snorking og søvnapne være nyttig?

Snorkeskinne kan være en svært effektiv behandling både dersom du plages av snorking og ved behandling av søvnapne.

Snorkeskinne mot snorking

Snorking klassifiseres ikke som en sykdom, men kan likevel gi betydelige plager, spesielt for partneren din eller andre som sover i nærheten. Mange par opplever at de etter hvert må sove på forskjellige rom, eller til og med i forskjellige etasjer, for at begge skal få en god natts søvn. Over tid kan snorkingen derfor i noen tilfeller gå ut over samlivet.

Snorkeskinne bedrer plassforholdene i svelget når du sover og hindrer at tungen faller tilbake. Forekomsten og volumet av snorkingen går derfor gjerne betydelig tilbake dersom du benytter bittskinne mot snorking, forskning har vist at behandlingen har effekt på snorkingen i 70-90 % av tilfellene.

Snorkeskinne mot søvnapne

Under pustestoppene som oppstår ved søvnapne faller oksygennivået i blodet, kroppen blir stresset og blodtrykket stiger. Søvnapne gir økt risiko for hjerte og karsykdom og diabetes, og gjør deg mindre uthvilt på dagtid. Tilstanden klassifiseres derfor som en sykdom hvor korrekt behandling er viktig.

Ved mild søvnapne (5-14 pustestopp per time), er apneskinne gjerne det best egnede behandlingsalternativet. Ofte vil apneskinnen gi en tilstrekkelig reduksjon i forekomst av pustestoppene, i tillegg er bittskinnen en relativt enkel og ukomplisert behandling som aksepteres av de fleste.

Dersom du har mild til alvorlig søvnapne, er gjerne CPAP eller snorkeoperasjon nødvendig.

(Tjenester / behandlinger)

Ferdigprodusert eller spesialtilpasset snorkeskinne?

Du kan få kjøpt ferdigproduserte snorkeskinner på internett eller apoteket, eller du kan få spesialtilpassede bøyler som er laget etter avtrykk av kjevene dine hos tannlegen.

Generelt må du regne med at effekten av snorkeskinner som ikke er spesialtilpasset din kjeve, har en mer uforutsigbar effekt enn spesialdesignede skinner. I verste fall kan slike skinner forverre snorkingen og pustestoppene, heller enn å forbedre tilstanden.

(Tjenester / behandlinger)

Bivirkninger av snorkeskinne

Snorkeskinne er en relativt enkel behandling som er mindre inngripende enn maskebehandling med CPAP og snorkeoperasjon. Behandlingen er derimot ikke helt uten bivirkninger, blant plagene som kan oppstå er:

  • Endret bittstilling
  • Smerter og ubehag i kjeven
  • Betennelse i kjeveleddet
  • Tørre lepper
  • Sleving
  • Forflytning av tennene

Ved å benytte spesialtilpassede bittskinner og gå til regelmessig kontroll hos tannlegen, kan du redusere risikoen for uønskede effekter av behandlingen.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE