Snorkeoperasjon Moss
Snorkeoperasjon kan være en effektiv behandling mot snorking, spesielt dersom andre metoder ikke har gitt tilstrekkelig effekt.
Tradisjonelt omtaler snorkeoperasjon kirurgiske inngrep på den bløte ganen og drøvelen, operasjonen kalles også ganeplastikk.
Sjekk priser og ventetider innen «Snorkeoperasjon»
Hva er snorking?
Snorking er en tilstand hvor vibrasjoner i nese, munn eller svelg produserer lyder mens du sover. Tilstanden kan forekomme i alle aldre, men er spesielt vanlig i den voksne og eldre delen av befolkningen.
Lavgradig snorking uten pustestopp gir gjerne ingen plager for hverken den som snorker eller for omgivelsene. Ved hyppig og høylytt snorking, kan derimot tilstanden ødelegge nattesøvnen hos partneren som skal sove i samme seng. Mange par opplever å måtte sove på separate soverom for å sikre en god natts søvn for begge.
I noen tilfeller vil snorkingen komme sammen med gjentatte og langvarige pustestopp om natten, en tilstand som kalles for søvnapne. Søvnapne er i motsetning til "sosial snorking" en sykdom som reduserer søvnkvaliteten og øker risikoen for hjerte og karsykdom og diabetes.
Det finnes en rekke behandlinger for både snorking og søvnapne, inkludert egenbehandling, snorkeskinne og maske (CPAP). Dersom annen behandling ikke fører frem, kan snorkeoperasjon i mange tilfeller redusere snorkingen. Snorkeoperasjoner er inngrep på den bløte ganen og drøvelen (uvula).
I andre tilfeller kan spesifikke inngrep som fjerning av mandlene eller bihuleoperasjon være den beste behandlingen, avhengig av hvilke faktorer som utløser snorkingen.
Hvilke snorkeoperasjoner finnes?
Det finnes en rekke kirurgiske inngrep som kan egne seg til behandling av snorking. Dersom kirurgen mener at du snorker som følge av polypper i nesen, hovne mandler eller kronisk bihulebetennelse, vil han eller hun gjerne anbefale henholdsvis operasjon av nesepolyppene, fjerning av mandlene eller bihuleoperasjon.
Inngrepene som tradisjonelt kalles for snorkeoperasjoner er derimot behandlinger hvor kirurgen fjerner eller stiver av vevet i den bløte ganen og drøvelen (uvula).
Ganen danner taket i munnen. Den fremste delen av ganen dannes av bein og kalles derfor for den harde ganen. Den bakre delen inneholder derimot kun muskulatur, og kalles derfor for den bløte ganen. Funksjonen til den bløte ganen er å stenge for passasje av mat fra munnen og opp i nesen når du svelger, men samtidig å åpne denne passasjen når du puster gjennom nesen. Helt bakerst i den bløte ganen henger drøvelen ned.
Både den bløte ganen og drøvelen kan komme til å blokkere luftveiene helt eller delvis om natten når du sover dypt, og muskulaturen slappes helt av. Når luftpassasjen blir trangere, oppstår vibrasjoner i ganen og drøvelen når luften beveger seg forbi, det er disse vibrasjonene som skaper den klassiske snorkelyden.
Det finnes en rekke ulike snorkeoperasjoner hvor kirurgen behandler den bløte ganen og drøvelen. De viktigste inngrepene er:
- Avstiving av den bløte ganen
- Implantat i den bløte ganen
- Operasjoner på den bløte ganen (UVPP og UPPP)
Avstiving av den bløte ganen
Ved hjelp av radiofrekvensbehandling kan kirurgen gjøre den bløte ganen stivere og dermed redusere risikoen for at den vibrerer mens du puster om natten. Det er vist at radiofrekvensbehandling kan redusere snorkingen betydelig og bedre livskvaliteten til den som plages av snorking.
Før behandlingen vil legen gi deg lokalbedøvelse i munnen og svelget, før han eller hun bearbeider den bløte ganen med radiofrekvensbølger gjennom en elektrode. Behandlingen gjøres gjerne poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag. Det er svært lav komplikasjonsrisiko ved behandlingen. Det er derimot vanlig at du er øm og sår i svelget i 1-2 uker etter inngrepet.
Implantater i den bløte ganen
Som et alternativ til radiofrekvensbehandling finnes det enkelte implantater som kan installeres i den bløte ganen for å gjøre den stivere og slik redusere snorkingen. Effekten av disse implantatene antas å være mer usikker enn ved radiofrekvensbehandling av den bløte ganen. En fordel med implantatbehandlingen er at den gir kortere tilhelingstid enn radiofrekvensbehandlingen.
Operasjon på den bløte ganen
UPPP (UvuloPalatoPharyngoPlastikk) er en av de mest brukte teknikkene ved snorkeoperasjon. Ved denne operasjonen fjerner kirurgen (øre nese hals spesialsit) drøvelen, deler av den bløte ganen og mandlene (tonsillene). I noen tilfeller fjernes de falske mandlene i tillegg, dersom legen mistenker at det vil bedre plagene.
Operasjonen utføres i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Det er vanlig med smerter i halsen de første dagene og inntil 3 uker etter inngrepet.
Man antar at ca 50 % av de som opereres blir helt kvitt snorkingen etter operasjonen.
UVPP (UVoloPalatoPlastikk), er et inngrep hovor kirurgen kun fjerner deler av den bløte ganen og drøvelen. Det er usikkert om langtidseffekten av UP er like god som ved UPPP.
Andre operasjoner som kan redusere snorking
Hvilke inngrep som er best egnet for å redusere snorkingen, er helt avhengig av hvilke faktorer legen mener som utløser snorkingen hos deg.
Andre inngrep som i mange tilfeller kan være aktuelle for å behandle bakenforliggende årsaker til snorking inkluderer: