Senebetennelse skulder, operasjon Oslo
Operasjon er gjerne det siste alternativet ved senebetennelse i skulderen, men kan bli nødvendig når ikke annen behandling gir ønsket effekt.
Kirurgen benytter vanligvis kikkhullsmetode til å fjerne betent vev og eventuelt bedre plassforholdene for sener og slimposer i skulderen.
Sjekk priser og ventetider innen «Senebetennelse skulder, operasjon»
Skulderoperasjon ved senebetennelse, kalk og tranghet i skulderleddet
Dersom ikke annen behandling som opptrening, avlastning og fysioterapi har tilstrekkelig effekt ved senebetennelse i skulderen, vil man i mange tilfeller velge operasjon for å fjerne betennelsen.
Hensikten med operasjonen er å fjerne betent vev omkring senen. I tillegg vil kirurgen (ortopeden) bedre plassforholdene for sener og slimposer ved å fjerne forkalkninger i senene og eventuelle bukende beinstrukturer fra skulderbladet. Ved å gi senene i skulderen bedre plassforhold unngår man at senene gnisser mot bein, noe som skaper friskjon og øker risikoen både for betennelse og skade (rifter).
Behandlingen gjøres i de aller fleste tilfeller som kilkkhullsoperasjon, det vil si at kirurgen opererer ved hjelp av instrumenter og kamera som føres inn i skulderen gjennom små snitt i huden. Dette gjør at sårdannelsen blir mindre og tilhelingstiden blir kortere. Operasjonen gjøres oftest i narkose, det vil si at du sover under inngrepet.
I noen tilfeller kan det være nødvendig med vanlig åpen operasjon for bedre innsyn til skulderleddet.
Alt du trenger å vite om senebetennelse i skulderen
Etter operasjonen
Operasjonen gjøres oftest poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag. Etter operasjonen er skulderen pakket inn i bandasje, og ofte vil armern hvile i et spesialtilpasset fatle som avlaster den nyopererte skulderen den første tiden.
Ofte kan skulderen være litt øm de første par dagene. Du får derfor gjerne med kuldepakninger og betennelsesdempende medisiner fra kirurgen som du kan benytte i denne perioden.
Du bør ikke la armen henge i ro i fatle i mange timer i strekk, dersom armen blir for inaktiv øker risikoen for at skulderen stivner til. Det er svært viktig å komme raskt igang med opptrening etter operasjonen, du får derfor henvisning til fysioterapeut som kan veilede deg i treningen.
I startfasen er det vanlig å anbefale pendeløvelser hvor du står fremoverbøyd med overkroppen og lar armen henge strakt ned og lage sirkelbevegelser / pendelbevegelser.
De aller fleste, ca 80-90 % av de som opereres, blir kvitt skuldersmertene. Vanligvis tar det ca. 2-4 måneder før du er kvitt plagene, men i noen tilfeller kan det ta inntil 1 år.
Kikkhullsoperasjon av skulderen er generelt en trygg behandling med lav risiko for alvorlige bivirkninger. Ingen operasjon er derimot helt uten risiko, dersom du vurderer denne behandlingen bør du derfor vite om de vanligste komplikasjonene.
- Infeksjon. Enhver operasjon innebærer en lav risiko for infeksjon.
- Komplikasjoner under bedøvelsen. I sjeldne tilfeller kan det oppstå allergisk reaksjon eller andre bivirkninger av bedøvelsen.
- Smerter i skulderen. I sjeldne tilfeller kan det oppstå langvarige smerter i skulderen etter operasjonen.