Piercing Møre og Romsdal
Piercing er en populær behandling hvor terapeuten gjennomborer huden og plasserer en ring eller annen pyntegjenstand i huden.
Vanlige områder er navlepiercing, piercing i øret, nesen og intimregionen. Korrekt utførelse med god hygiene er viktig for å unngå bivirkninger som infeksjon eller arrdannelse.
- OVERSIKT
- HVORDAN
- PIERCING MATERIALER
- ETTER BEHANDLINGEN
- TILHELINGSTID
- BIVIRKNINGER
- RELATERTE TJENESTER
- OVERSIKT
- HVORDAN
- PIERCING MATERIALER
- ETTER BEHANDLINGEN
- TILHELINGSTID
- BIVIRKNINGER
- RELATERTE TJENESTER
Sjekk priser og ventetider innen «Piercing»
Hva er piercing?
Piercing er en behandling hvor man benytter instrumenter til å lage hull i huden, før man plasserer ringer eller andre smykker i det piercede området. Metoden benyttes både av kvinner og menn i alle aldre, men er aller mest vanlig hos yngre.
Behandlingen har vært anvendt i de fleste kulturer i minst 5 000 år, og har øket i popularitet i vestlige land de siste tiårene. Piercing er aller mest brukt som en måte å pynte seg på, men anvendes også blant annet for å vise religiøs eller kulturell tilhørighet. Blant de mest populære stedene å få piercing er navlen, ørene, nesen, intimregionen og tungen.
Hele behandlingen med forberedelser, hulling av huden og montering av ring eller smykke er ofte over på noen få minutter. Selv om de fleste opplever et visst ubehag akkurat når terapeuten gjennomborer huden, er denne sekvensen over på under ett sekund.
Piercing er i utgangspunktet en trygg behandling uten større risiko for bivirkninger eller komplikasjoner. Som ved andre metoder som lager hull i huden, foreligger likevel alltid en viss risiko for arrdannelse og infeksjon. Det er derfor viktig at du benytter en terapeut med god erfaring og godt omdømme.
Det er per i dag ingen lovpålagt aldersgrense for piercing. De fleste salonger som tilbyr behandlingen opererer derimot med aldersgrenser, noe avhengig av hvor på kroppen du vurderer å pierce deg. Ofte er aldersgrensen for piercing i øreflippen lavest, mens piercing av intimregionen krever høyere alder.
Hvordan foregår behandlingen?
Før behandlingen er det viktig at du har tenkt nøye gjennom om du vil ha piercing, hvor du ønsker den og hvilken type ring eller smykke du vil ha. Når du har bestemt deg og videreformidlet ønsket ditt til terapeuten kan behandlingen starte.
- Før man lager hull i huden din, er hygiene det viktigste stikkordet. Terapeuten bør vaske hendene sine og ta på rene hansker. Deretter vil hudområdet som skal pierces vaskes nøye med bakteriedrepende middel. Sammen reduserer disse tiltakene risikoen for at det skal oppstå infeksjon i huden din i forbindelse med behandlingen.
- Nå er det klart for å lage hull i huden. Terapeuten vil da hente det nødvendige utstyret fra en boks eller beholder som benyttes til sterilisering av medisinsk utstyr. En mye brukt beholder er autoklav. Til dette utstyret monteres en engangsnål som skal penetrere huden. Ved å benytte sterilisert utstyr og engangsnåler forhindrer man muligheten for overføring av smittsomme sykdommer, dette er altså svært viktig.
- Huden penetreres raskt og presist med engangsnålen. Selv om de fleste kan oppleve det som litt ubehagelig, er det hele gjerne over på under ett sekund.
- Nå er det klart for plassering av ringen eller smykket du har valgt ut på forhånd. Også dette må være sterilisert før montering.
- Hygiene er svært viktig, spesielt den første tiden etter piercingen. Det er derfor viktig at du lytter til de gode rådene som terapeuten gir deg om vedlikehold!
- Etter behandlingen plasseres brukte nåler i spesielle kontainere, og gjenbrukbart utstyr plasseres i steriliseringsbeholdere.
Hvilke typer material bør du velge til piercing?
Det er ikke slik at alle typer metaller eller andre materialer bør benyttes i piercingen. Valg av egnede materialer sikrer deg mot unødig risiko for infeksjon og ikke minst mot utvikling av en allergisk reaksjon. Materialene som anbefales er:
- kirurgisk rustfritt stål
- gull
- niobium
- titan
Dersom du er i tvil om du er allergisk mot noen av disse stoffene, bør du gjerne teste det på forhånd hos lege.
Hva bør du passe på etter behandlingen?
Det vil ta tid før såret etter piercingen er fullstendig grodd, i mellomtiden er det derfor svært viktig at du steller godt med det. God hygiene og riktig sårstell sikrer raskest mulig tilheling og reduserer risikoen for utvikling av både infeksjon og arrdannelse. Du bør derfor lytte til gode råd fra terapeuten og følge disse så godt du kan.
Generelle råd etter piercing er:
- Ikke dra i eller fikle på piercingen. Dette øker drag og irritasjon i huden og øker slik risikoen for arrdannelse. I tillegg kan du overføre bakterier fra hender og negler direkte inn i såret.
- Pass på god hygiene i piercingen og huden omkring. Dette reduserer risikoen for infeksjon. Det er samtidig viktig at du ikke benytter et rensemiddel som er for sterkt og som irriterer huden. Det minst irriterende rensemiddelet er 0,9 % sterilt saltvann. Bakteriedrepende middel som Klorhexidin og Pyrisept kan også være et egnet alterantiv, men disse vil kunne virke noe mer uttørrende på huden. For rensing av piercinger i munnen anbefales vanligvis munnskyllevann.
- Beskytt piercingen ved kontaktidrett. Dersom du driver idrett, spesielt kontaktidrett, bør du selvsagt tenke gjennom om piercing er lurt i utgangspunktet. Dersom du har gjennomført behandlingen er det viktig å beskytte piercingen når du driver idrett.
- Oppsøk lege ved allergi eller infeksjon.Dersom du opplever tegn på infeksjon (som økende smerter, hevelse, pussdannelse eller feber) eller allergi (som utslett eller økende kløe), bør du kontakte lege.
Hvor lang tid tar det før såret etter piercing er grodd?
I forbindelse med piercingen dannes et sår i huden. Hvor lang tid det vil ta før dette er fullstendig tilhelet avhenger av en rekke faktorer.
God hygiene og godt stell etter behandlingen, slik at du unngår infeksjon, er svært viktig for at såret skal gro så raskt som mulig. I tillegg vil grotiden variere noe fra person til person avhengig av alder og genetiske faktorer.
Aller viktigst for tilhelingstiden er derimot hvor på kroppen piercingen sitter. Generelt kan man si at piercing i tungen og munnen gror raskest, mens navlepiercing gror saktest (se under):
- Tungen eller munnen: 3-6 uker
- Øreflipper og ansiktet (øyenbryn, lepper): 6-8 uker
- Ørebrusken: 2-4 måneder
- Intimregionen: 2-6 måneder
- Brystvorte: 3-6 måneder
- Nese: 4-6 måneder
- Navlen: Opp mot 6-9 måneder
Bivirkninger forbundet med piercing
Utført korrekt er risikoen for bivirkninger ved piercing relativt lav. Ethvert inngrep i huden eller kroppen forøvrig, innebærer likevel alltid en risiko for at det kan oppstå bivirkninger eller komplikasjoner. Dersom du vurderer piercing, kan det være nyttig å vite om de vanligste forekommende bivirkningene som kan oppstå:
Smerte. De fleste opplever en viss grad av smerte akkurat i forbindelse med gjennomboring av huden. Hvor mye smerte eller ubehag du opplever er avhengig av hvor på kroppen du tar behandlingen, samt individuelle faktorer. Uansett er det viktig å huske på at selve gjennomboringen går svært raskt, det hele er over på under ett sekund. Smertene er derfor midlertidige.
Infeksjon. Enhver behandling som stikker hull på huden gir en viss risiko for infeksjon. I forbindelse med piercing kan det oppstå infeksjon fra bakterier på huden din eller fra omgivelsene. Hygiene i forbindelse med behandlingen, samt godt stell inntil såret er grodd, er viktig for å redusere infeksjonsrisikoen. I tillegg til sårinfeksjoner finnes en svært lav risiko for å bli rammet av smittsomme sykdommer som hepatitt og HIV. Dette gjelder derimot bare dersom salongen du benytter ikke benytter engangsutstyr eller ikke steriliserer utstyret sitt. Det er derfor viktig at du er sikker på at salongen har gode rutiner med hensyn til sterilisering av utstyr.
Arrdannelse. Enhver skade som oppstår i huden kan gi oppav til et arr. Arrdannelsen ved piercing er gjerne liten, siden det lages relativt små hull i huden. Dersom du derimot har en hud som har tendens til å lage store og kraftige arr (som keloid), bør du vurdere å avstå fra piercing.
Allergi. Risikoen for at du er allergisk mot metallet som smykket eller ringen er laget av, er lav så lenge man benytter korrekte metaller (se over). Dersom du opplever kløe eller utslett omkring piercingen bør du likevel oppsøke lege for å gjennomføre en allergitest.