PDT behandling Alstahaug
PDT eller fotodynamisk behandling er en kombinasjonsterapi med lys og krem som egner seg til behandling av noen former for hudkreft og noen godartede forandringer.
PDT behandling er et relativt skånsomt behandlingsalternativ som benytter kombinasjonen av medisiner i krem med lysterapi til å ødelegge kreftceller og andre godartede hudforandringer.
Sjekk priser og ventetider innen «PDT behandling»
Ingen informasjon tilgjengelig...
Se priser og behandlinger for PDT behandling!
Hvordan foregår PDT behandling (fotodynamisk behandling)?
PDT (PhotoDynamic Treatment) benytter lys til å bryte ned og ødelegge forstadier til kreftceller, hudkreft og noen godartede hudforandringer som solskadet hud (aktinisk keratose).
For å få effekt av lysbehandlingen vil hudlegen som utfører behandlingen først skrape av overflaten i området eller områdene av huden som skal behandles, for å eksponere kreftcellene best mulig for lysbehandlingen. Fremskrapingen av området som skal behandles gjøres ved hjelp av et tynt metallinstrument kalt curettage. Skrapingen kan i noen tilfeller gi lett ubehag, men dersom det er nødvendig å skrape litt dypere, vil man gjerne først få lokalbedøvelse i huden først.
Neste steg i PDT behandlingen er å påføre krem i området som skal behandles. Kremen som påføres inneholder et medikament kalt Metvix. Medisinen konsentrerer seg i større grad i kreftceller enn i friske hudceller, noe som er avgjørende for god effekt av behandlingen. Påføringen av kremen gir i enkelte tilfeller noe svie og ubehag, men ubehaget forsvinner vanligvis relativt raskt. Etter at hudområdet er dekket med krem vil det legges på et plaster som holder på kremen, først etter ca 3-4 timer er det klart for lysbehandling.
Selve lysbehandlingen tar vanligvis bare inntil ca 10 minutter per hudområde som skal behandles. Det er også vanlig med noe ubehag i huden under selve lysbehandlingen. I noen tilfeller vil det være nødvendig med smertestillende medisiner.
Sjekk pris og ventetid for konsultasjon hos hudlege!
Er det lang tilhelingstid etter PDT behandling?
Etter at behandlingen er ferdig vil de fleste ikke oppleve noen spesielle plager eller ubehag. Etter hvert vil det danne seg en skorpe i hudområdet som er behandlet, denne faller vanligvis av etter ca 1-2 uker.
Det er vanligvis ikke nødvendig å dekke de behandlede hudområdene med plaster, og man kan dusje som normalt. Det er vanligvis derimot ikke anbefalt at man bader i svømmebasseng før etter at huden er fullstendig tilhelet.
Ved økende smerter eller ubehag kan det være tegn på infeksjon. I så fall bør man enten forsøke å rense området med desinfiserende midler fra apoteket som Pyrisept eller Klorhexidin, eller kontakte lege direkte. Dersom egenbehandling ikke fører frem bør man uansett man kontakte lege.
Hva kan behandles med fotodynamisk terapi?
PDT behandling ved kreft
PDT er mest benyttet til behandling av hudkrefformen som kalles for basalcellekreft, men kan også benyttes i enkelte tilfeller ved forstadier til plateepitelkreft. Fotodynamisk behandling egner seg ikke til behandling mot føflekkreft (malignt melanom).
Andre tilstander som kan behandles
Behandlingen kan også benyttes mot solskadet hud, også kalt aktinisk keratose eller solar keratose.
Hudkreft kan også behandles med operasjon
Hva er fordelen med PDT behandling i forhold til kirurgi eller stråling?
Fordelen med PDT behandling i forhold til andre tradisjonelle behandlinger mot blant annet basalcellekreft, er at PDT er mindre komplisert, godt tolerert og gir lav risiko for bivirkninger og ikke minst arrdannelser.
Basalcellekreft og andre hudforandringer som skyldes soling oppstår gjerne på eksponerte hudområder som ansiktet, ører og hals. Disse områdene av huden er også kosmetisk viktige, slik sett er behandling med PDT gunstig siden risikoen for arrdannelse er lav.
En annen viktig fordel med PDT er at den egner seg til behandling av flere hudforandringer og større hudområder i samme seanse.
Sjekk priser og ventetider innen «PDT behandling»
Ingen informasjon tilgjengelig...