ANNONSE

Laserbehandling sprengte blodkar Modum

Laserbehandling av sprengte blodkar er av de aller mest effektive og populære metodene for å fjerne spindelvevsårer, telangiektasier og andre synlige blodårer i ansiktet, på hendene og bena.

Vanligvis må man gjennom en serie på 2-4 behandlinger for å oppnå ønsket resultat.

Laserbehandling sprengte blodkar
Illustrasjon: Laserbehandling sprengte blodkar
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Laserbehandling sprengte blodkar»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hvorfor laserbehandling av sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er i de aller fleste tilfeller en helt ufarlig tilstand, men oppleves av mange som kosmetisk skjemmende. Spesielt gjelder dette dersom de små blodårene blir synlige på eksponerte hudområder som i ansiktet, på kinnene, leppene, hendene og leggene. Mange ønsker derfor å fjerne de synlige blodårene.

Laser er en av de aller mest effektive og populære behandlingene som benyttes mot sprengte blodkar. Metoden er rask, gir få plager, har lav risiko for bivirkninger og gir i de fleste tilfeller et godt resultat. Spesielt er laser godt egnet til behandling av de minste blodårene. Dersom du har større sprengte blodkar kan skleroterapi være bedre egnet.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår behandlingen

Det er viktig at du gjennomfører en konsultasjon med legen i forkant, for å finne ut hvilken behandlingsmetode som er best egnet for deg. Samtidig blir du informert om hvilke forventninger du kan ha til behandlingen.

Forberedelser

De siste ca. 4 ukene før laserbehandlingen er det viktig at du unngår unødig soleksponering og bruk av solarium. Solen stimulerer pigmentcellene i huden og vil derfor kunne øke risikoen for at det utvikler seg pigmentflekker i huden etter behandlingen. Også selvbruning bør unngås ca. siste uken.

Selve laserbehandlingen

Laserbehandlingen tar gjerne alt fra noen minutter til inntil 1 time, avhengig av hvor mange blodkar som skal behandles. De fleste tolererer terapien helt fint uten ubehag eller smerter, men det er normalt å føle litt pirkking i huden der laseren arbeider.

Lyset fra laseren varmer opp og ødelegger veggen i de sprengte blodkarene. Dette medfører at de klapper sammen og senere brytes ned av kroppen.

Etter behandlingen

Etter behandlingen er bør du beskytte huden med solfaktor på minst 30 de første 4 ukene. Vanligvis trenger du ikke benytte støttestrømper selv om du har behandlet blodårer på bena, men dette må du avklare med behandlende lege. Det er vanlig at du må gjennomføre 2-6 behandlinger for ønsket resultat.

Hvordan fjerner laseren blodårene?

Vanlig lys som omgir oss til daglig består av mange ulike bølgelengder. En laser derimot, sender ut lys med bare én enkelt bølgelengde. Ulike vev i kroppen tar opp lys med ulike bølgelengder i forskjellig grad. For eksempel vil blodårene ta opp lys med høye bølgelengder, mens fargepigmentene i huden vil ta opp lys med litt kortere bølgelengder.

Når man skal fjerne sprengte blodkar benytter man seg derfor av lasere som sender ut lys med tilstrekkelig høy bølgelengde, for å unngå at laserlyset skal påvirke fargepigmentene i huden i stede for å behandle blodårene. Spesielt er dette viktig når man skal behandle personer med mørkere hudfarge, som er mer disponerte for å utvikle pigmentforandringer.

Laseren kan ødelegge blodåreveggen mekanisk eller den kan varme opp blodåren slik at den skades og senere brytes ned av kroppen. Generelt er det lasere som bruker svært korte laserpulser som ødelegger blodårene mekanisk, mens lasere som behandler med lengre laserpulser ødelegger blodårene ved å varme dem opp.

(Litteratur)

Bivirkninger ved laserbehandling av sprengte blodkar

Laserbehandling er en av de aller tryggste behandlingene dersom du ønsker å fjerne sprengte blodkar. Ingen metode er derimot 100 % risikofri, dersom du vurderer laserbehandling kan det derfor være lurt å vite om de aller vanligste bivirkningene:

  • Pigmentforandringer. Laseren som benyttes er skreddersydd for å ramme blodårene i stede for pigmentcellene i huden. I noen tilfeller, spesielt dersom du har mørkere hud eller dersom du har utsatt huden for sollys de siste 4 ukene før behandlingen, kan derimot laserlyset påvirke pigmentcellene. I slike tilfeller kan det oppstå lysere hudpartier (hypopigmentering) eller mørkere hudpartier (hyperpigmentering). Effekten er derimot i så fall oftest midlertidig.
  • Blemmedannelse. I noen tilfeller kan laseren avsette mer energi i huden enn ønskelig, i så fall kan det oppstå en "lett solforbrenning" i huden med påfølgende blemmedannelse. Dette er uvanlig, og går over av seg selv.
(Tjenester / behandlinger)

Hvilke type lasere kan benyttes til fjerning av sprengte blodkar?

Det finnes mange ulike typer lasere som egner seg til behandling av sprengte blodkar. Blant de mest brukte laserne er pulset farge laser (PDL), Nd:YAG laser, Alexandrite og diode laser. I tillegg kan IPL (intense pulse light) også benyttes til behandling av blodårer.

Alle disse laserene fungerer godt til behandling av de fleste typer overfladiske eller sprengte blodkar. Blant de aller mest effektive laserne er diode laseren og de pulsede farge laserne.

En laser som skiller seg litt fra de andre er Nd:YAG, siden den produserer laserlys med spesielt høyre bølgelengder. Dette er nyttig dersom man skal behandle personer med mørkere hud, siden de høye bølgelengdene på lyset fra Nd:YAG laseren gir lavere risiko for pigmentskade. Nd:YAG laseren kan også være effektiv på blodårer som ligger litt dypere i huden.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE