ANNONSE

Konisering Sortland

Konisering er en liten operasjon hvor kirurgen (gynekologen) fjerner en liten del av livmorhalsen.

Hensikten med operasjonen er å fjerne celleforandringer som senere ellers kunne ha utviklet seg til livmorhalskreft.

Selve inngrepet gjøres gjerne i lokalbedøvelse og tar ca 15 minutter.

Konisering
Illustrasjon: Konisering
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Konisering»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Når utføres konisering?

Konisering er en liten operasjon hvor kirurgen (gynekologen) fjerner en mindre del av livmorhalsen. Behandlingen gjøres for å fjerne eventuelt alvorlige eller vedvarende celleforandringer på livmorhalsen, for å unngå at disse kan utvikle seg til livmorhalskreft på et senere tidpsunkt.

(Litteratur)

Diagnose og utredning celleforandringer

Celleforandringer på livmorhalsen er endringer som utvikler seg i cellene som følge av smitte med viruset HPV. Disse celleforandringene er forstadie til kreft og kan i noen tilfeller utvikle seg videre til livmorhalskreft, gjerne flere år senere.

Det er derimot langt i fra alle tilfeller med celleforandringer som vil utvikle seg videre til kreft. Legen som analyserer prøvene fra livmorhalsen i mikroskop, inndeler dem etter alvorlighetsgrad 1-3 (CIN 1-3).

CIN 1 og CIN 2 er minst alvorlige og går ofte tilbake helt av seg selv. CIN 3 går sjelden tilbake av seg selv, men likevel er det langt i fra alle CIN 3 som vil utvikle seg videre til livmorhalskreft. Man velger likevel å behandle alle tilfeller med CIN 3. CIN 2 vil behandles i enkelte utvalgte tilfeller.

Dersom laboratoriet som analyserer celleprøven din påviser større celleforandringer vil du gjerne utredes videre hos gynekolog. Gynekologen undersøker det med såkalt kolposkopi, en undersøkelse hvor legen studerer livmorhalsen i mikroskop og samtidig kan ta vevsprøve fra områder på livmorhalsen. Legen får da vurdert celleforandringene i detalj og avgjøre om de trenger å kontrolleres eller ikke, eller om du bør behandles med operasjon (konisering).

(Tjenester / behandlinger)
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres konisering?

Konisering er vanligvis et lite og enkelt inngrep. I de fleste teilfeller velger man å utføre inngrepet med lokalbedøvelse, bare unntaksvis benyttes narkose (hvor du sover under operasjonen). Dersom inngrepet gjøres i lokalbedøvelse trenger du ingen spesielle forberedelser. Selve behandlingen tar vanligvis ca 5-20 minutter, men som følge av forberedelser er du ofte på operasjonsstuen totalt ca 45 minutter.

Tidligere fjernet kirurgen (gynekologen) deler av livmortappen ved hjelp av kniv (skalpell). Nå benyttes vanligvis enten en elektrisk slynge eller laser. Fordelen med å bruke laser eller slynge er at sårkantene varmes slik at blodet stivner (koagulerer), noe som gjør at du opplever mye mindre blødning i etterkant.

Operasjonen gjøres gjerne poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

Etter operasjonen

Vanligvis vil såret på livmortappen gro fullstendig etter ca 2-3 uker. I denne perioden er det ikke uvanlig å oppleve små sivblødninger. Du bør gjerne unngå seksuell aktivitet og bading i badekar inntil du har sluttet å blø og såret har grodd fullstendig. Dusjing går derimot helt fint.

Gynekologen anbefaler gjerne også at du bør ta det rolig de første 2-3 dagene etter inngrepet. Det er normalt å være borte fra jobben i denne perioden.

Dersom sivblødningen øker eller ikke gir seg når du legger deg ned og slapper av bør du kontakte klinikken som opererte deg.

Hvorfor er konisering en god behandling?

Konisering er en operasjon hvor kirurgen (gynekologen) fjerner en liten, kjegleformet del av livmorhalsen. Ved å fjerne en del av livmorhalsen tar man samtidig bort celleforandringer påvist ved celleprøve og vevsprøve. Det er koniseringen som er behandlingen av vedvarende eller alvorlige celleforandringer.

Ved å behandle kvinner med vedvarende eller alvorlige celleforandringer med konisering unngår man at ca 300 kvinner i Norge rammes av livmorhalskreft årlig. Inngrepet er derfor kreftforebyggende og livreddende for mange kvinner i Norge.

Graviditet etter konisering

Konisering gir en svakhet i livmorhalsen som gir noe økt risiko for tidlig fødsel (prematur fødsel) og senaborter ved eventuelle senere svangerskap. Barnet må i så fall forløses ved keisersnitt.

Årsaken til celleforandringer

Før celler i livmorhalsen utvikler seg til kreftceller vil de gjennomgå forandringer, såkalte celleforandringer. Celleforandringene oppstår gjerne flere år før de kan utvikle seg til livmorhalskreft. Disse celleforandringene på livmorhalsen skyldes nærmest utelukkende infeksjon med et virus kalt humant papilloma virus, HPV. Det samme viruset er også årsaken til kjønnsvorter.

Nærmere 70 % av alle kvinner smittes med HPV i løpet av livet. I de aller fleste tilfeller vil kroppen kvitte seg med viruset i løpet av noen måneder til 2 år. I enkelte tilfeller gir derimot viruset en vedvarende infeksjon som over tid kan gi alvorlige celleforandringer på livmorhalsen. Disse celleforandringene kan så utvikle seg videre til livmorhalskreft, men denne prosessen fra celleforandringer til livmorhalskreft skjer bare hos ca 10 %.

Noen HPV virus er spesielt farlige da de gir har større tendens til å gi celleforandringer. Spesielt gjelder dette HPV type 16 og 18, disse er årsaken til nærmere 70 % av alle tilfeller med livmorhalskreft.

(Litteratur)

HPV vaksine kan forebygge celleforandringer og livmorhalskreft

HPV vaksine beskytter deg mot å bli smittet av HPV og har derfor en beskyttende effekt mot både celleforandringer og livmorhalskreft.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE