Hammertå, operasjon Oslo
Operasjon av hammertå gjøres for å rette ut feilstillingen i tåen og redusere smerter og sårdannelse.
Den vanligste operasjonsmetoden er et inngrep i et av beinene i tåen som gjør at feilstillinge rettes ut. Operasjonen gjøres vanligvis i lokalbedøvelse, og du kan reise hjem samme dag.
Sjekk priser og ventetider innen «Hammertå, operasjon»
Når er operasjon en egnet behandling av hammertå?
Operasjon er ikke førstevalget ved behandling av hammertå. De aller fleste vil ha tilstrekkelig effekt av egenbehandling, tøyeøvelser og ikke minst valg av riktig skotøy.
I noen tilfeller vil symptomer som smerte, hevelse og hard hud med sårdannelse derimot ikke lindres tilstrekkelig av konservativ behandling (behandling uten operasjon). I så fall er operasjon ofte det mest egnede behandlingsalternativet.
Dersom du har andre feilstillinger i foten, slik som hallux valgus, kan disse korrigeres i samme inngrep.
Mer om hammertå
Når bør du unngå operasjon av hammertå?
Du bør unngå eller utsette operasjon dersom du:
- har dårlig sirkulasjon i føttene
- har andre helseplager som gjør operasjon risikabelt
- har pågående infeksjon i føttene
Hvordan foregår operasjonen?
Operasjon av hammertå gjøres i de fleste tilfeller poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag. Inngrepet gjøres i de fleste tilfeller med lokalbedøvelse av foten, men kan også gjøres i narkose hvor du sover under inngrepet.
Det finnes flere ulike operasjonsmetoder ved behandling av hammertå, de tre vanligste er:
- Seneforflytning
- Operasjon av midtleddet i tåen
- Avstiving av midtleddet i tåen
Seneforflytning
Utvikling av hammertå skyldes ofte at det er oppstått en ubalanse i draget fra senene på oversiden og undersiden av tåen. Dersom du begynnende hammertåfeilstilling, men fremdeles kan bøye og strekke tærne, kan det noen ganger være tilstrekkelig å flytte på senene i tåen. Kirurgen kan da forsøke gjenopprette normal stilling i tåen gjennom å forflytte sener fra undersenen av tåen til oversiden.
Operasjon av leddet
Den vanligste operasjonsmetoden av hammertå er derimot at kirurgen skjærer til enen av det ene beinet i tåen slik at feilstillingen korrigeres. Ofte vil man samtidig tilpasse draget i senene slik at stillingen i tåen blir mest mulig korrekt. Når stillingen er blitt normal vil kirurgen gjerne sette inn en pinne gjennom tåen slik at den holder seg i korrekt posisjon til benet er grodd. Pinnen fjernes gjerne etter 4-6 uker, når tåen er tilhelet.
Avstiving av leddet
I noen tilfeller vil kirurgen ikke bare skjære til tåbeinet, men samtidig avstive midtleddet i tåen slik at det gror sammen.
Etter operasjonen
Du kan vanligvis reise hjem samme dagen som du ble operert.
Smerter og hevelse i foten er vanlig i starten, faktisk kan foten være litt hoven inntil 1-2 måneder etter operasjonen. Du får gjerne med resept eller medisiner som kan redusere smertene i denne perioden. Medisinene som benyttes er vanligvis paracetamol og voltaren.
Det er viktig at du holder foten høyt, spesielt de første dagene. Dette reduserer hevelse og smerter i foten og reduserer risikoen for forsinket sårtilheling. Nedkjøling med is kan også dempe både hevelse og smerter, men pass på å ha tøy mellom isen og huden for å unngå frostskade.
Bandasjen skal vanligvis sitte på ca. 3-4 dager, det er viktig at du holder denn tørr. Dersom den blir våt må den skiftes hos lege.
Dersom du har operert den høyre foten, er det vanlig at du ikke kan kjøre bil de første ukene etter behandlingen.
De første dagene etter operasjonen må du benytte krykker for å unngå overbelastning av foten. Etter ca. 1 uke er det vanlig at du kan belaste foten til smertegrensen.
Vanligvis er foten tilhelet og kan belastes som normalt etter noen uker til 1-2 måneder, noe avhengig av hvilket inngrep som ble utført.
Komplikasjoner etter operasjon av hammertå
Som ved alle operasjoner kan det en sjelden gang forekomme komplikasjoner.
Komplikasjoner som er spesifikke for operasjon av hammertå er:
- Enkelte opplever de opererte tærne som mindre stabile etter operasjonen, dette går vanligvis over etter få uker.
- Manglende tilheling av de opererte beindelene. Dersom beinet ikke gror, vil det i de fleste tilfeller bli nødvendig med ny operasjon.
- I noen tilfeller kan feilstillingen komme tilbake en tid etter operasjonen.
Blant de vanligste generelle komplikasjonene etter operasjon er:
- Infeksjon
- Nerveskade
- Blødning
- Allergisk reaksjon på bedøvelsen
Hvordan er operasjonsresultatet?
De aller fleste, ca 4 av 5, opplever operasjonsresultatet som vellykket og blir kvitt plagene fra tærne og foten etter operasjonen. I noen få tilfeller kan feilstillingen komme tilbake. Enkelte opplever også at plagene ikke blir bedre etter operasjonen.