Gravidmassasje Stavanger
Gravidmassasje er en massasjebehandling som er spesielt tilrettelagt for deg som er gravid.
I tillegg til å gi deg en deilig og avslappende behandling, kan gravidmassasje faktisk ha en rekke helsebringende effekter.
Sjekk priser og ventetider innen «Gravidmassasje»
Hva er gravidmassasje?
Gravidmassasje er egentlig en samlebetegnelse på all massasjeterapi som utføres på gravide. Likevel er det mange klinikker som tilbyr massasjeterapi som er spesialtilpasset for nettopp for gravide.
Dersom du er gravid og ønsker massasje, kan nettopp en slik spesialtipasset behandling være svært nyttig. Terapeuter som tilbyr slike behandlinger har nemlig ofte god erfaring med hvilke grep og teknikker som er behagelig for deg som gravid. I tillegg har de ofte massasjebord og puter som gir deg en mer behagelig liggestilling enn det du ville få på en vanlig massasjebenk.
Massasje på HelseSmart
Fordeler med gravidmassasje
Massasjeterapi har eksistert i alle kulturer i verden i mange tusen år. Dette skyldes at massasje gir mange positive effekter for den som behandles. Dersom du er gravid, er det flere faktorer som gjør at massasje kan være ekstra behagelig og nyttig for deg.
Som gravid utsettes kroppen for store endringer og økt belastning både fysisk og psykisk. Gravidmassasje kan være en god behandling for å redusere fysiske plager som du kan oppleve i svangerskapet. Samtidig er behandlingen behagelig og avslappende og kan ha gunstig effekt på stress og bekymringer.
Hormonelle endringer
Forskning tyder på at nivået hormoner som kroppen frigir i forbindelse med stress og angst (adrenalin og kortisol) faller hos kvinner som går til gravidmassasje under svangerskapet.
Ved tilstander som depresjon og angst ses et fall i nivået av hormonene dopamin og serotonin. Hos kvinner som får gravidmassasje har man påvist økt nivå av disse hormonene.
Samlet sett antar man at disse hormonelle endringene som oppstår i forbindelse massasjen kan ha gunstige helseeffekter både for deg som mor og for barnet i magen.
Redusert hevelse
I forbindelse med graviditeten er det vanlig at du går opp i vekt og at kroppen opparbeider økt mengde væske i vevene. Gravidmassasje kan bidra til å stimulere lymfedrenasje og mobilisere overskudd av væske. Slik kan massasjen bidra til å redusere hevelse i kroppen.
Reduserte smerter i rygg og bekken
Det oppstår mange endringer i kroppen din når du er gravid. Blant annet gjør hormonelle endringer i forbindelse med svangerskapet at bindevevet i kroppen blir mykere og mer føyelig. Dette medfører at ledd og bekken blir mindre stabilt. I tillegg vil økt væske og høyere vekt, samt endret tyngdefordeling som følge av større mage og større bryster, øke belastningen på rygg og bekkenregionen. Smerter i korsryggen og bekkenet er derfor ikke uvanlig hos gravide, spesielt mot slutten av svangerskapet.
Terapeuter som har god erfaring innen gravidmassasje vet hvilke punkter på kroppen som trenger ekstra fokus under behandlingen. Gjennom triggerpunktmassasje og andre massasjeteknikker kan terapeuten behandle stiv og øm muskulatur og slik redusere smerter og ubehag i rygg, bekken og muskulatur. I tillegg kan terapeuten bidra til å mobilisere overskudd av væske i vevene og slik redusere trykk på ledd og nerver.
Under finner du flere tilstander som gravidmassasje kan ha gunstig effekt mot:
- Leddsmerte
- Ødem og væske i vevene
- Muskelsmerter
- Hodepine
- Stress
- Angst og depresjon
- Dårlig søvn
- Ryggsmerter
Hvordan foregår gravid massasje?
Dersom du ønsker gravidmassasje, kan det være lurt at du gjør litt research på forhånd og finner en klinikk som har god omtale og som faktisk har "gravidmassasje" på menyen. I så fall er sjansene større for at de har god erfaring med masssje av gravide, noe som er en stor fordel dersom du skal få en best mulig behandling.
Mange klinikker som tilbyr gravidmassasje har spesialtilpassede benker som gjør at du kan ligge på magen uten å klemme hverken magen eller brystene. Det er derimot også vanlig å ligge på siden med støttende puter som gjør at du ligger mest mulig behagelig.
Den vanligste massasjeformen som gis til gravide er såkalt klassisk massasje (også kalt svensk massasje). Ved klassisk massasje utfører terapeuten ulike grep og teknikker som knaing, stryking, friksjon, tromming og vibrering for å stimulere muskulatur og bindevev i kroppen. Det er viktig at du kommuniserer med terapeuten underveis og forteller hvilke deler av kroppen du har plager fra, og om behandlingen er passelig kraftig for deg.
Når i svangerskapet kan du få massasje?
Det finnes ingen forskning som sikkert kan bevise at massasje av gravide i første del av svangerskapet (første trimester) er skadelig eller gir økt risiko for spontanabort. Siden spontanabort likevel ikke er uvanlig i første trimester (uavhengig av massasje), er det mange klinikker som ikke tilbyr gravidmassasje tidlig i svangerskapet.
Gravidmassasje i andre og tredje semester tilbys av alle klinikker og anses universalt som helt trygt uten risiko for bivirkninger. Som gravid bør du derimot unngå behandling med enkelte oljer og hudprodukter, spesielt eteriske oljer som benyttes i forbindelse med aromaterapi.