Lårbrokk
Lårbrokk er en tilstand hvor deler av bukinnholdet presser seg gjennom et svakt punkt i bukhinnen, nærmere bestemt på utsiden av lysken.
Typiske symptomer ved lårbrokk er er en hevelse og kul på innsiden av låret. Noen opplever også smerter eller ubehag fra brokket.
Lårbrokk behandles oftest med operasjon, spesielt dersom brokket gir deg plager.
Hva er lårbrokk?
Lårbrokk er en tilstand hvor innhold fra bukhulen presser seg gjennom en svakhet i bukveggen ned mot innsiden av låret, gjennom det som kalles femoralkanalen eller lårkanalen.
Lårbrokk er mye mindre vanlig enn lyskebrokk, ca 1 av 20 brokk i lyske- og lårområdet er lårbrok, mens 19 av 20 er lyskebrokk.
I motsetning til lyskebrokk er lårbrokk mye mer vanlig hos kvinner, spesielt hos eldre kvinner. Dette skyldes at kvinner har et videre bekken enn menn.
Andre vanlige typer brokk inkluderer arrbrokk, navlebrokk og midtlinjebrokk.
Symptomer ved lårbrokk
Hovedsymptomet ved lårbrokk er en kul eller hevelse som oppstår på innsiden av låret. Mange opplever også hevelsen som ubehagelig eller smertefull.
Som ved andre brokk kan det oppstå komplikasjoner som følge av lårbrokk.
- Strangulasjon av lårbrokk innebærer at brokket klemmer av blodforsyningen til brokket. Ved strangulasjon kan det derfor oppstå skade på tarm som sitter i brokket. Tilstanden gir gjerne store smerter i brokket, i tillegg til magesmerter. Ved mistanke om strangulasjon bør du kontakte lege straks.
- Inneklemt lårbrokk innebærer at brokket ikke kan presses på plass. Et inneklemt brokk gir gjerne hevelse og smerter over brokket og kan i tillegg gi magesmerter. Tilstanden krever rask behandling med operasjon.
Når bør du kontakte lege?
Ved mistanke om lårbrokk bør du kontakte lege for videre utredning og behandling. Lårbrokk som ikke gir deg smerter eller plager er ikke farlig, men siden lårbrokk gir høyere risiko for komplikasjoner enn lyskebrokk, vil man oftest anbefale snarlig operasjon.
Hvordan stilles diagnosen?
På bakgrunn av samtale med deg og vanlig klinisk undersøkelse vil legen ofte kunne ha mistanke om lårbrokk, men ofte vil man ønske å bekrefte eller avkrefte diagnosen med ultralyd, siden ultralydundersøkelsen kan påvise selve brokket på en god måte og stille en sikker diagnose.
Behandling av lårbrokk
Siden lårbrokk gir en viss risiko for komplikasjoner slik som strangulasjon og inneklemming, vil legen i de fleste tilfeller anbefale snarlig operasjon.
Lårbrokk kan opereres med vanlig åpen operasjon eller med kikkhullsoperasjon. Ved åpen operasjon lager kirurgen ett litt større snitt i huden. Ved kikkhullsoperasjon lager kirurgen et par mindre kutt og opererer ved hjelp av tynne rør som føres inn i bukhulen.
Det er fordeler og ulemper med begge operasjonsmetoder, hvilken metode som passer best for deg vil du kunne ta opp med kirurgen før behandlingen.
Etter operasjonen
Vanligvis vil du kunne reise hjem allerede samme dag eller dagen etter operasjonen. De fleste kan være tilbake i jobb allerede etter 2 uker. Etter 6 uker er man fullt tilhelet.