Kolesteatom
Kolesteatom er en unormal ansamling av hudceller dypt i øret (mellomøret).
Ubehandlet kan tilstanden ødelegge vev i mellomøret som er avgjørende for normal hørsel og god balanse.
Hva er kolesteatom?
Trommehinnen er en tynn membran som skiller øregangen på utsiden og mellomøret på innsiden. Kolesteatom er en godartet svulst av hudceller som kan utvilke seg i mellomøret, det vil si like på innsiden av trommehinnen.
Siden kolesteatom ikke er ondartet, er det ikke en kreft-svulst. Likevel kan tilstanden ødelegge vev lokalt i mellomøret. En av de vanligste komplikasjonene til kolesteatom er nedsatt hørsel etter som svulsten ødelegger ørebenskjeden i mellomøret. I tillegg kan ubehandlet kolesteatom medføre svimmelhet, tinnitus og skade på ansiktsnerven.
De vanligste symptomene som følge av kolesteatom er vedvarende væsking fra det ene øret, med samtidig gradvis utviklende hørselstap på den samme siden.
Tidlig diagnose er viktig for å redusere hørselstapet. Behandlingen er operasjon, hvor kirurgen fjerner kolesteatomet. Inngrepet gjøres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.
Årsaker til utvikling av kolesteatom
Kolesteatom kan være medfødt, eller utvikle seg senere i livet:
- Feil i øretrompeten. Øretrompeten er en tynn, luftfyllt kanal som forbinder mellomøret og nesehulen. Funksjonen til øretrompeten er å utligne trykket i mellomøret i forhold til trykket i omgivelsene. Dette kan du gjøre ved å gjespe eller blåse forsiktig ut nesen mens du klemmer over neseborene. Dersom øretrompeten blokkeres, for eksempel som følge av allergi eller gjentagende ørebetennelser, bihulebetennelser og halsbetennelser, kan det oppstå et vedvarende lavt trykk i mellomøret. Dette lave trykket kan suge trommehinnen innover mot mellomøret og øke risikoen for utvikling av kolesteatom.
- Gjentagende ørebetennelser. Gjentagende ørebetennelser som resulterer i sprukket trommehinne, kan gjøre at celler fra øregangen kommer seg inn i mellomøret. Disse hudcellene kan medføre utvikling av et kolesteatom.
- Medfødt kolesteatom. I sjeldne tilfeller kan kolesteatom være medfødt, dersom celler som normalt skulle befinne seg i øregangen (plateepitelceller), i steden befinner seg i mellomøret. Disse plateepitelcellene vil i så fall kunne utvikle seg til et kolesteatom.
Hvilke symptomer kan et kolesteatom medføre?
Kolesteatom påvirker i de fleste tilfeller kun det ene øret. De to aller vanligste symptomene er:
- Vedvarende væske fra øret. Denne væsken er ofte illeluktenede og pussaktig. Væskingen kan komme og gå eller produseres kontinuerlig.
- Gradvis hørselstap. Kolesteatomet har en tendens til å ødelegge øreknoklene (ørebenskjeden) i mellomøret. Det er ørebenskjeden som overfører lydsignaler fra trommehinnen og videre til det indre øret og hørselsnerven. Kolesteatomet medfører derfor hos de fleste et gradvis innsettende hørselstap.
Andre symptomer på kolesteatom inkluderer:
- Øresus (tinnitus)
- Svimmelhet
- Gjentagende ørebetennelser
- Øresmerter
- Svakhet i ansiktsmuskulaturen på den ene siden
Når bør du oppsøke lege?
Dersom du har mistanke om utvikling av et kolesteatom, bør du oppsøke lege. Jo tidligere legene får stillet diagnosen og startet behandling, jo mindre vil tilstanden kunne ødelegge hørselen på det affiserte øret.
Hvordan stilles diagnosen?
Man kan få mistanke om diagnosen kolesteatom på bakgrunn av samtale med legen og undersøkelse av øret. Det er derimot oftest nødvendig med både utredning hos spesialist og tilleggsundersøkelser for å stille en sikker diagnose.
Dersom du har vedvarende væske og puss fra det ene øret, og samtidig hørselstap på samme øret, vil legen kunne mistenke diagnosen. Legen vil gjerne undersøke øret ditt nærmere med et instrument som kalles for et otoskop. Dette er en liten kikkert med innebygget lyskilde og et lite forstørrelsesglass. Gjennom otoskopet kan legen studere øregangen din og trommehinnen. Ved mistanke om kolesteatom vil du henvises til øre-nese-hals spesialist (ØNH spesialsit).
ØNH-legen vil utføre grundigere undersøkelser av øregangen din og trommehinnen. I tillegg vil man gjennomføre hørselstest for å kartlegge et eventuelt hørselstap. For å stille en sikker diagnose, og spesielt dersom legen vurderer behandling med operasjon, er det derimot nødvendig med CT undersøkelse av mellomøret. CT undersøkelsen kan påvise selve kolesteatomet, og vurdere eventuelle skader den godartede svulsten har medført.
Behandling av kolesteatom
Kolesteatom er ikke en ondartet svulst (ikke kreft), men den kan vokse lokalt i mellomøret og ødelegge vev som er viktig for hørselen din. I noen tilfeller kan kolesteatomet også vokse seg inn i nerven som styrer ansiktsmuskulaturen (nervus facialis), eller helt inn mot hjernehinnene og hjernen. Behandling er derfor nødvendig.
Siden kolesteatom ikke lar seg behandle med medisiner, er operasjon det eneste alternativet. Under inngrepet vil legen operere ut kolesteatomet, og gjerne reparere trommehinnen dersom denne har vært skadet.
Operasjonen gjøres i narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Oftest kan du reise hjem allerede samme dag, eventuelt dagen etter inngrepet.