ANNONSE

CPAP Arendal

CPAP er en pustemaskin som sørger for å holde luftveiene åpne mens du sover. Spesielt er maskinen effektiv ved behandling av søvnapne og snorking.

Vellykket behandling bedrer søvnkvaliteten, gjør deg mer opplagt på dagtid og reduserer risikoen for hjerte og karsykdom og diabetes.

CPAP
Illustrasjon: CPAP
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «CPAP»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hva er CPAP?

CPAP er en forkortelse for Continous Positive Airway Pressure. Maskinen tilfører et kontinuerlig overtrykk til luftveiene dine mens du sover, og sørger slik sørger for å holde luftveiene dine åpne. Behandlingen er effektiv mot både snorking og mot pustestopp ved søvnapne. I tillegg til å være førstevalget ved behandling av søvnapne, benyttes CPAP også til behandling av svekket pustemuskulatur.

CPAP maskinen består av følgende komponenter:

  1. En maske som dekker nesen eller nesen og munnen
  2. En slange som forbinder masken med maskinen
  3. Maskin med vifte som sender en luftstrøm gjennom slangen og inn i masken
  4. Enkelte CPAP maskiner har også innebygget luftfukter og luftvarmer

Dersom du har mild til moderat søvnapne, er behandling med CPAP førstevalget. Maskinen må benyttes hver natt for å gi ønsket effekt. Utgifter til apparatet dekkes av det offentlige.

(Litteratur)

Hvilken effekt kan forventes av behandling med CPAP?

Bruk av CPAP har vist god effekt på søvnapne og pustestopp og anses gjerne som førstevalget ved behandling av denne tilstanden.

De fleste som benytter CPAP kan forvente:

  • bedret søvnkvalitet for deg selv
  • redusert forekomst av snorking og bedret søvnkvalitet for partneren din
  • bedret hukommelse, konsentrasjon og våkenhet på dagtid
  • redusert risiko for hjerte og karsykdommer
  • redusert risiko for diabetes type 2
  • redusert risiko for bilulykker og arbeidsulykker
(Litteratur)

Hvordan fungerer behandlingen?

CPAP behandlingen foregår om natten mens du sover. Det finnes ulike størrelse og form på masken, slik at du kan finne en maske som passer ansiktet ditt perfekt. Før behandlingsstart vil helsepersonell instruere deg i riktig bruk, og stille inn et korrekt lufftrykk på maskinen.

Dersom du kun puster gjennom nesen, kan det være tilstrekkelig med en nesemaske. Dersom du puster mest med munnen, vil det gjerne være nødvendig med en maske som dekker både nesen og munnen.

Viften i CPAP maskinen sender et kontinuerlig lufttrykk gjennom slangen og masken, og videre inn i luftveiene dine. Dette kontinuerlige lufttrykket sørger for å holde luftveiene dine åpne også når du skal puste ut. Slik reduseres risikoen både for snorking og for at luftveiene klapper helt sammen og medføre pustestopp.

For at du skal venne deg masken, bør du forsøke å benytte masken hver natt, og helst ikke ta den av i løpet av natten.

Siden masken blir slitt ved bruk, bør du gjerne bytte den årlig. Det kan også være lurt at helsepersonell vurderer om lufttrykket er korrekt innstilt med gjevne mellomrom.

(Tjenester / behandlinger)

Bivirkninger ved CPAP

De aller fleste opplever god effekt av CPAP behandlingen, og tolererer masken godt. Enkelte opplever ubehag eller bivirkninger, spesielt i innkjøringsfasen. Vanlige bivirkninger ved CPAP behandling inkluderer:

  • Tørr nese, munn og leppe
  • Økt forekomst av betennelse i hals, nese og bihuler
  • Neseblødning
  • Irritasjon i øynene
  • Irritasjon i huden
  • Mareritt
  • Hodepine
  • Luftsmerter i magen

Se under under for tips som kan redusere risikoen for slike bivirkninger!

Tips for bivirkninger eller utfordringer ved CPAP maskinen

Generelt blir CPAP godt tolerert når du har blitt vant til å bruke den. Enkelte opplever derimot plager, spesielt i oppstartsfasen av behandlingen. Under finner du nyttige tips til hvordan du kan overkomme enkelte av disse plagene.

  1. Feil størrels eller form på masken. Alle personer har ulik størrelse og form på ansiktet. Det er derfor avgjørende at du finner en maske som passer ditt ansikt. Heldigvis finnes det en rekke ulike størrelser og former på CPAP maskene.
  2. Vanskelig å tilvenne seg masken. Mange opplever at det er vanskelig å venne seg til å ha på masken. Et tips kan være å først benytte masken i korte perioder på dagtid, uten at den er tilkoblet slangen eller viften. Etter hvert kan du også feste på slangen. Når du er blitt vant til masken og slangen, kan du benytte hele CPAP maskinen hver gang når du sover, også om du tar korte blunder. Dersom du bare benytter masken av og til, vil det ta lengre tid for deg å bli vant til den.
  3. Vanskelig å venne seg til lufttrykket. Enkelte CPAP maskiner har en innstilling som gjør det mulig å starte med et svært lavt trykk når du legger deg. Lufttrykket vil deretter gradvis økes etter at du har sovnet. Dersom dette ikke fungerer, kan det være du bør benytte en maskin som endrer lufttrykket mellom innpust og utpust (BIPAP maskin).
  4. Tørr nese. Dersom nesen blir tørr eller ubehagelig, bør du sjekke om masken passer tilstrekkelig godt. Dersom den sitter løst, vil det oppstå luftlekkasje som irriterer huden og forverrer tørrhetsfølelsen. Enkelte CPAP maskiner har også innebygget luftfukter som kan hjelpe.
  5. Klaustrofobi. Dersom du opplever masken som klaustrofobisk, kan det være lurt å gjøre en gradvis tilvenning til masken (se punkt 2). Der som du fremdeles opplever masken som ubehagelig, kan du kontakte legen for å forsøke å finne en mindre maske.
  6. Vanskelig å sovne. Enkelte opplever det som vanskelig å sovne med masken. I så fall kan det være lurt å benytte en maske som gir lavt lufttrykk mens du legger deg, for så å øke det gradvis etter hvert. I tillegg bør du generelt passe på å ha god søvnrutine. Husk å ha gjevn døgnrytme og unngå kaffe, alkohol og te før leggetid.
  7. Dersom CPAP maskinen løsner. Mange opplever at CPAP maskinen løsner i løpet av natten. Dette er ikke uvanlig, men er sjelden et stort problem. Generelt vil maskiner som dekker både nese og munn gjerne sitte bedre på. Dersom maskinen løsner svært ofte, kan det være en ide å sette på vekkerklokken én gang per natt for å montere masken på nytt.
ANNONSE